ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Είμαι δημοσιογράφος, αλλά υπάρχει έντονη παρέμβαση στα κείμενά μου. Πώς να το διαχειριστώ;

Pexels

Είμαι δημοσιογράφος και εργάζομαι σε ένα διαδικτυακό περιοδικό. Νιώθω ότι έχω πολλά πράγματα να δώσω δημοσιογραφικά και μου αρέσουν τα θέματα που ασχολούμαι, όμως υπάρχει έντονη παρέμβαση από την αρχισυντάκτρια στην απόδοση και το ύφος των κειμένων μου. Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ, γιατί εν τέλει μου δημιουργεί ανασφάλεια για τις ικανότητές μου.

Απαντά η mentor του Women On Top, Ελίζα Συναδινού, Writer.

Αγαπητή φίλη,

Αρχικά, ας πάρουμε λίγο χρόνο να σταθούμε στο γεγονός ότι έχεις ήδη βρει όχι μόνο το επάγγελμα που θες να ασκήσεις, αλλά και το συγκεκριμένο είδος ρεπορτάζ που σου αρέσει, και μάλιστα ένα μέσο που φιλοξενεί σχετική θεματολογία. Αυτά δεν είναι πάντα δεδομένα για τις/τους δημοσιογράφους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, οπότε συγχαρητήρια!

Μου αρέσει, επίσης, που διαβάζω ότι έχεις πράγματα να δώσεις δημοσιογραφικά, άρα έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και διάθεση να εξελίξεις την καριέρα σου. Είμαι σίγουρη ότι, συνεχίζοντας να ψάχνεις τρόπους να εξελιχθείς, η αυτοπεποίθησή σου σύντομα θα ακολουθήσει.

Πάμε στο πρόβλημά σου τώρα:

Γράφεις ότι η αρχισυντάκτριά σου επεμβαίνει έντονα στο «ύφος και την απόδοση» των κειμένων σου. Από αυτό καταλαβαίνω ότι δεν της λείπουν, για παράδειγμα, περισσότερες πηγές ή πλουσιότερο ρεπορτάζ ή μικρότερη/μεγαλύτερη ανάλυση, αλλά μιλάμε ξεκάθαρα για τον τρόπο έκφρασης.

Εκτός από το προσωπικό μας στιλ, που διαμορφώνουμε με τα χρόνια, υπάρχει στην πλειοψηφία των μέσων και μια κοινή κατεύθυνση ως προς το ύφος, τον τρόπο γραφής, το βαθμό αμεσότητας, τη θεματολογία. Ο/η συντάκτης/τρια καλείται συνήθως να υπηρετήσει τη συνολική κατεύθυνση του μέσου, εκτός κι αν έχει κάνει κάποια διαφορετική συνεννόηση και έχει, για παράδειγμα, δική του/της στήλη με ελεύθερο ύφος. Εντοπίζεις στοιχεία των κειμένων που παραδίδεις προς επιμέλεια που ξεφεύγουν ίσως από τη γενική κατεύθυνση; Είσαι πάντα προσεκτική ως προς την γραμματική, το συντακτικό και την ορθογραφία; Η απάντηση θα μπορούσε να βρίσκεται εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όποια και να είναι η απάντηση, δεν χρειάζεται να προσπαθείς να τη μαντέψεις, ούτε να αγωνιάς, ούτε και βέβαια να αμφιβάλλεις για τις ικανότητές σου. Κανείς δεν γεννήθηκε παντογνώστης. Αυτό που σου λείπει είναι η καθοδήγηση. Γι’ αυτό… Ζήτα feedback! Και αν δεν το πάρεις επαρκώς, ζήτα ξανά! Ποτέ, μα ποτέ, μην φοβάσαι να ζητήσεις feedback για τη δουλειά σου.

Μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων της αρχισυντάκτριας σου, είναι και το να σε κατευθύνει, πριν την συγγραφή ενός κομματιού, για το ποιο είναι το ζητούμενο, αλλά και να σου εξηγεί, σε περίπτωση που κάνεις κάτι διαφορετικά, τι είναι αυτό που θα προτιμούσε να προσέξεις την επόμενη φορά.

Συχνά, ειδικά στα διαδικτυακά μέσα, οι ρυθμοί είναι καταιγιστικοί και καταλαβαίνω ότι πιθανόν διστάζεις να ζητήσεις λίγο επιπλέον χρόνο ή να δείξεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια. Μπορώ όμως να σε διαβεβαιώσω – έχοντας βρεθεί στη θέση της αρχισυντάκτριας online μέσου, ότι η καλή σας συνεννόηση, όχι μόνο θα βοηθήσει εσένα να βελτιωθείς, αλλά θα εξυπηρετήσει και την ίδια, αφού θα χρειάζεται λιγότερος κόπος για την επιμέλεια των κειμένων σου.

Είναι λοιπόν προς το συμφέρον και των δύο σας να κάνεις μια συζήτηση μαζί της, και να την ρωτήσεις τι είναι αυτό που βρίσκει ότι χρειάζεται βελτίωση σε σχέση με το ύφος γραφής σου, τι μπορείς να βελτιώσεις στα κείμενά σου, ποια εκφραστικά μέσα να αποφεύγεις, τι θα ήθελε να τονίζεις, κλπ, ώστε να τα λάβεις υπόψη σου την επόμενη φορά.

Εάν το κάνεις αυτό, αλλά οι απαντήσεις δεν σε καλύπτουν, είτε επειδή δεν συμφωνείς, είτε επειδή η αρχισυντάκτριά σου δεν καταφέρει να σου εξηγήσει τι ακριβώς της φταίει (δυστυχώς, συμβαίνει κι αυτό), μην σταματήσεις να προσπαθείς να βελτιώνεσαι. Αναζήτησε στο περιβάλλον σου άλλους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και είναι σχετικοί με το αντικείμενο, και ζήτα τους βοήθεια και feedback για τα κείμενά σου. Διάβαζε συνεχώς άρθρα, τόσο της θεματολογίας που σε ενδιαφέρει αλλά και γενικής ύλης. Ξεσκόνιζε τις κυριακάτικες εφημερίδες και τις διαδικτυακές τους εκδοχές. Βρες δημοσιογράφους που σου αρέσουν τα κείμενά τους και σκέψου πώς θα μπορούσες τα στοιχεία τους που θαυμάζεις, να τα υιοθετήσεις και στο δικό σου ύφος γραφής. Δοκίμασε, γιατί όχι, να γνωρίσεις κάποιους/ες από αυτούς/ες, είτε διαδικτυακά είτε από κοντά, και ζήτα τη γνώμη τους. Θα εκπλαγείς με το πόσοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Τέλος, αν εξαντλήσεις τα παραπάνω και θεωρείς ότι τελικά, το ύφος στο οποίο σου αρέσει να γράφεις δεν ταιριάζει με το συγκεκριμένο μέσο, εντόπισε ποια μέσα ταιριάζουν πιθανώς καλύτερα με το δημοσιογραφικό στιλ που θέλεις να ακολουθήσεις, και έχε τα αυτιά σου ανοιχτά για μια ευκαιρία απασχόλησης εκεί.

Καλή επιτυχία!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.

Exit mobile version