Ask the Mentor: Είμαι έγκυος και θέλω να αλλάξω δουλειά. Nα ενημερώσω τον πιθανό εργοδότη;
- 8 ΜΑΙ 2024
Είμαι στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και θέλω να αλλάξω δουλειά. Πρέπει να ενημερώσω τον πιθανό εργοδότη στην συνέντευξη; Όχι από νομικής πλευράς, αλλά από ηθικής, team player-setting-the-trust πλευράς. Απαντά η mentor του Women On Top, Έλενα Γεωργά, Brand Business Manager Lancome.
Αγαπητή, αρχικά συγχαρητήρια για το νέο αυτό ταξίδι στη ζωή σου. Η περίοδος της εγκυμοσύνης πέρα από την ομορφιά που έχει, κρύβει όπως είναι φυσικό και μια ανασφάλεια.
Είναι σίγουρο ότι δεν οφείλεις να αποκαλύψεις σε κάποιο άτομο θέματα υγείας ή προσωπικής κατάστασης, εάν δεν το επιθυμείς. Έχε υπόψη σου ότι κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης πρόσληψης, βάσει νόμου, δεν είσαι υποχρεωμένη να αναφερθείς στην εγκυμοσύνη σου. Παρ’ όλα αυτά, θα χρειαστεί να το κάνεις σε περίπτωση που προσληφθείς, για να είσαι ασφαλής στον εργασιακό χώρο και να μπορείς να απολαύσεις τα προνόμια που δικαιούσαι.
Σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία, θεωρώ σωστό να το αναφέρεις πριν από την πρόσληψη. Αρχικά, σκέψου ότι η θέση μπορεί να ενέχει υψηλά επίπεδα στρες, ταξίδια, παρουσία σε εκθέσεις ή ορθοστασία, έξτρα υποχρεώσεις, που μπορεί να μην είναι φανερές στην αγγελία. Οπότε, αν σκοπεύεις να μην το αναφέρεις, θα πρέπει σίγουρα να φροντίσεις να ενημερωθείς πολύ αναλυτικά σχετικά με την περιγραφή της θέσης.
Επιπρόσθετα, εάν σε προορίζουν για μια συγκεκριμένη θέση, σημαίνει ότι έχουν ανάγκη να την καλύψουν άμεσα με σκοπό να ολοκληρώσουν κάποια ομάδα. Το να αποκρύψεις πως θα χρειαστεί να λείψεις λόγω εγκυμοσύνης, θα πάει πίσω την ομάδα και, δυστυχώς, δεν είναι επαγγελματικά σωστό να φέρεις την εταιρεία/οργανισμό προ εκπλήξεως. Θεωρώ ότι το σωστό θεμέλιο σε μια επαγγελματική σχέση είναι πρωταρχικά η αμοιβαία εμπιστοσύνη, οπότε αν κρύψεις την εγκυμοσύνη πριν υπογράψετε και την αναφέρεις αμέσως μετά, θα δημιουργήσεις αμφιβολίες πριν ακόμα ξεκινήσετε τη συνεργασία σας.
Οι σχέσεις εμπιστοσύνης στον εργασιακό χώρο είναι δύσκολο να χτιστούν, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για μια ομαλή πορεία, οπότε αυτό που θες είναι να βάλεις γερές βάσεις από το σημείο μηδέν. Θα σου πρότεινα να είσαι ξεκάθαρη με το τι συμβαίνει, ποιες είναι οι σκέψεις σου γύρω από αυτό το θέμα και πώς εσύ σκέφτεσαι ότι θα μπορούσε η συνεργασία σας να είναι λειτουργική, δεδομένου ότι θα απουσιάσεις κάποιους μήνες. Δώσε έμφαση στον τρόπο που προσαρμόζεσαι σε νέες καταστάσεις και στη σωστή οργάνωση, που θα χρειαστεί και από τις 2 πλευρές για να λειτουργήσει αυτή η συνεργασία.
Κάτι που θα βοηθήσει είναι να κάνεις ερωτήσεις και να ακούς ενεργά όσα πουν. Πώς το βλέπουν; Δώσε την ευκαιρία στις/ στους εργοδότ(ρι)ες να σου μιλήσουν για το πως έχουν χειριστεί αντίστοιχες καταστάσεις. Έτσι θα δείξεις πως θέλεις να συν-δημιουργήσετε ένα πλάνο σαν ομάδα. Ακόμα και αν τώρα δεν προχωρήσετε σε μια συνεργασία, σίγουρα θα γράψει θετικά η στάση σου για κάτι μελλοντικό.
Κλείνοντας, θα ήθελα ως νέα μητέρα και επαγγελματίας, να σου υπενθυμίσω ότι, σε αυτή τη φάση, η δική σου ασφάλεια και ψυχική ηρεμία είναι πολύ πολύ σημαντικά, οπότε θα σε συμβούλευα, όποια απόφαση και αν πάρεις για τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα, να έχει ως βασικούς παράγοντες αυτά τα δύο.
Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο και καλή επιτυχία!
Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.