ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the Mentor: Έχω full-time δουλειά και παράλληλα προσπαθώ να στήσω τη δική μου επιχείρηση. Γίνεται;

Unsplash

Έχω full-time δουλειά και παράλληλα προσπαθώ να στήσω τη δική μου επιχείρηση. Γίνεται ή θα τα κάνω χάλια και τα δύο;

Απαντά η mentor του Women On Top, Φωτεινή Βασιλικού

Σαν πρώτη σκέψη, λες, φυσικά και γίνεται! Ξεκινάς με χαρά, υπομονή και επιμονή. Προς το παρόν, σκέφτεσαι, δεν υπάρχει λόγος να μην έχω τη σιγουριά του εξασφαλισμένου μισθού. Δειλά-δειλά, με το σκεπτικό της οικονομικής «ασφάλειας», ξεκινάς. Όσο πιο καλά πάει όμως η επιχείρησή σου, τόσο περισσότερο χρόνο απαιτεί και – πολύ πιθανό- τόσο περισσότερο παθιάζεσαι!

Με τον καιρό η κούραση συσσωρεύεται και οι σκέψεις να αφήσεις το «μαξιλαράκι» όλο και πληθαίνουν. Ταυτόχρονα, έρχεται και η άλλη εσωτερική (ή και εξωτερική) φωνή, που σου λέει «Μα τι πας να κάνεις;».

H αλήθεια είναι πως είναι πολύ λογικό στην αρχή να κάνεις και τα δύο παράλληλα. Πολλές επιχειρηματίες έχουμε ξεκινήσει έτσι, είτε είχαμε κεφάλαιο, είτε όχι, απλά και μόνο με τη σκέψη «και αν δεν πιάσει;».

Στην πορεία, όσο η επιχείρηση ξεκινάει να μπαίνει σε ένα ρυθμό, να βγάζει τα έξοδά της (και αργότερα να ξεκινήσει και το κέρδος), είναι μια λογική εξέλιξη να σκεφτείς να παραιτηθείς από τη (μέχρι τώρα) βασική σου απασχόληση.

Το κομβικό σημείο το γνωρίζει η καθεμιά για την ίδια, αλλά και για την επιχείρησή της. Συνήθως είναι εκεί που νομίζουμε ότι δεν είμαστε καλές σε κανένα από τα δύο πεδία και τα κάνουμε όλα χάλια.

Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασίσεις να φύγεις από την δουλειά σου και να ξεκινήσεις να στήνεις τη δική σου επιχείρηση, εξαρτάται από τις δικές σου ανάγκες, αλλά και από τον τύπο της επιχείρησης. Άλλοι πόροι (χρήματα, χρόνος) απαιτούνται για το στήσιμο μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών και άλλο αν θέλεις να ανοίξεις ένα κατάστημα λιανικής. Εξίσου διαφορετικό είναι και το ρίσκο.

Να θυμάσαι όμως, πως ακόμα και αν πρέπει να κάνεις κάποιο «πισωγύρισμα», ώστε αυτό να βοηθήσει την επιχείρησή σου, είναι εντάξει. Και μην ξεχνάς! Δεν ξεκινάμε όλες και όλοι από το ίδιο σημείο, για αυτό προσπάθησε να μην συγκρίνεις την επιχείρησή/πορεία/ικανότητές σου με κανέναν και καμία, αλλά να αναζητάς έμπνευση από άτομα που πραγματικά έχουν κάτι αξιόλογο να (σου) πουν!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.