ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask The Mentor: Έχω θέμα με άσχημη συμπεριφορά συναδέλφου. Τι να κάνω;

Pexels

Αντιμετωπίζω μεγάλο πρόβλημα με συνάδελφο στη δουλειά, η οποία μου μιλάει απότομα και συνεχώς με υποβιβάζει. Δεν μπορώ να απευθυνθώ στον ανώτερό μου, καθώς έχουν πολύ καλή επαφή και στενή συνεργασία, και δεν υπάρχει τμήμα HR στην εταιρεία. Δεν μπορώ να καταλάβω τι την ενοχλεί σε μένα, πιστεύω πως είναι προσωπικό το ζήτημα και δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ. Δυσκολεύομαι όλο και περισσότερο να είμαι αποδοτική, συνέχεια φοβάμαι πως θα μου κάνει άσχημο σχόλιο για κάτι που έκανα και πλέον, το να πηγαίνω στη δουλειά που μου αρέσει, έχει γίνει βασανιστικό.

Απαντά η mentor του Women On Top, Σοφία Ηλία, HR Manager.

Η εμπειρία μου με «δύσκολους» συνεργάτες και συνεργάτιδες, άσχημες ή καμιά φορά και εχθρικές συμπεριφορές, έχει δείξει ότι ο άνθρωπος που κάνει τη ζωή σου δύσκολη ταλαιπωρείται κι ο ίδιος μέσα του και ίσως να μην έχει συνείδηση της συμπεριφοράς του και του αντίκτυπου που αυτή έχει στα άτομα γύρω του. Αυτό φυσικά δεν δικαιολογεί καμία αγενή ή απρεπή συμπεριφορά. Είναι μια ψύχραιμη σκέψη που μοιράζομαι μαζί σου για να απομυθοποιήσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου και η οποία ίσως σε βοηθήσει να διαμορφώσεις τη δική σου στάση.

Παρόλο που δεν είναι ευχάριστο να συνυπάρχεις με τέτοιους συνεργάτες ή συνεργάτιδες, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς την κατάσταση.

Θα σε ενθάρρυνα να μιλήσεις ανοιχτά. Καταρχάς στην ίδια τη συνάδελφό σου

Είναι φυσικό να νιώθουμε άβολα και αμήχανα όταν πρέπει να βάλουμε κάποιο άτομο στη θέση του. Αυτό όμως έχει πολλές φορές σαν αποτέλεσμα να μην αντιδρούμε και να υπομένουμε, κάτι που με τη σειρά του κάνει το πρόβλημα να φαντάζει μεγαλύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, και όσο περνάει ο καιρός να μοιάζει αδύνατο να αντιμετωπιστεί.

Είτε νιώθεις έτοιμη να αντιμετωπίσεις τη συνάδελφό σου, είτε όχι, ξεκίνα να προετοιμάζεσαι όσο πιο καλά μπορείς για αυτή τη συζήτηση. Η ίδια η διαδικασία θα σε βοηθήσει να τοποθετήσεις το πρόβλημα μέσα σε ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο. Θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις το μοντέλο SBI (Situation – Behaviour – Impact), μια απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδο για αντικειμενικό και εποικοδομητικό feedback.

Situation: κράτα σημειώσεις από κάθε περιστατικό άσχημης, προσβλητικής, υποτιμητικής συμπεριφοράς. Σημείωσε την ημέρα, την ώρα, τον τόπο, τον λόγο ή την αφορμή που υπήρξε για την εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς.

Behaviour: κατάγραψε τη συμπεριφορά, τις συγκεκριμένες λέξεις, τον τόνο της φωνής, τη στάση του σώματος. Μείνε στα γεγονότα χωρίς να παρασυρθείς σε εικασίες και υποθέσεις.

Impact: γράψε πώς αυτή η συμπεριφορά σε επηρεάζει σε προσωπικό επίπεδο, συναισθηματικά και ψυχολογικά, τι αντίκτυπο έχει στη δουλειά σου ή ακόμα και στη δουλειά άλλων συναδέλφων. Ακόμα και αν δεν είμαστε οι αποδέκτες της άσχημης συμπεριφοράς, σίγουρα επηρεαζόμαστε από αυτήν.

Διάβασε και ξαναδιάβασε αυτά που έχεις καταγράψει και άφησέ τα να αποκρυσταλλωθούν μέσα σου. Όταν νιώσεις σίγουρη, ζήτα από τη συνάδελφό σου να μιλήσετε. Παρουσίασέ της με ηρεμία και χωρίς συναισθηματισμούς τα γεγονότα. Βάλε τα όριά σου εξηγώντας της με σταθερότητα ποια συμπεριφορά είναι επιτρεπτή και ποια όχι. Δείξε καλή θέληση λέγοντας της ότι είσαι διατεθειμένη να προσπαθήσετε από κοινού να βελτιώσετε τη συνεργασία σας. Κάνε το πρώτο βήμα ρωτώντας την αν υπάρχει κάτι σε εσένα που την ενοχλεί και θα ήθελε να το συζητήσει.

Να είσαι προετοιμασμένη για κάθε αντίδραση, ώστε να ελέγξεις τη δική σου.
Μπορεί η συνάδελφός σου να αρνηθεί τα πάντα και να σε παρουσιάσει ως υπερβολική ή ευαίσθητη. Μείνε σταθερή σε αυτά που έχεις να πεις.
Μπορεί να αντιδράσει πιο έντονα. Απομακρύνσου από τη συζήτηση με ηρεμία και πες της ότι θα επανέλθεις στο θέμα όταν θα έχει ηρεμήσει η ίδια.
Μπορεί να ακούσει αυτά που έχεις να της πεις. Ευχαρίστησέ την.

Εάν αυτή η προσέγγιση αποτύχει, μίλα στον ανώτερό σου

Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι δεν θα σε βοηθήσει, έχει ευθύνη να προστατεύει τα μέλη της ομάδας του και οφείλει να σε ακούσει με αμεροληψία. Ήδη αναφέρεις ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει την απόδοσή σου και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζει ως προϊστάμενός σου, ώστε να προστατεύσει τη δουλειά σου, αλλά και την αξιοπιστία της ομάδας σας. Συζήτησε το πρόβλημα ανοιχτά μαζί του, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα και περιστατικά, και ζήτα τη διαμεσολάβησή του για την επίλυση του προβλήματος.

Μην εγκλωβίζεσαι. Βρες συμμάχους

Έχεις κάποιο/α συνάδελφο που εμπιστεύεσαι; Μίλα μαζί με αυτό το άτομο, ρώτα πώς θα χειριζόταν την κατάσταση εάν ήταν στη θέση σου. Μπορεί να σου δώσει μια βοηθητική οπτική. Αν τα περιστατικά συμβαίνουν παρουσία τρίτων, ζήτα τους να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς σου, σε περίπτωση που χρειαστεί.
Υπάρχουν άλλα άτομα στη δουλειά, στα οποία επίσης φέρεται άσχημα η συγκεκριμένη συνάδελφος; Οργανωθείτε, ζητήστε από τους/τις ανώτερους των τμημάτων να πάρουν θέση και, εάν χρειαστεί, θέστε το ζήτημα στη διοίκηση της εταιρείας. Η εταιρεία στην οποία εργάζεσαι διαθέτει πολιτική κατά της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας; (Είναι υποχρεωτική σε επιχειρήσεις με περισσότερα από 20 άτομα). Αν ναι, μίλα με το πρόσωπο αναφοράς (ή «σύνδεσμο»), που είναι αρμόδιο για να καθοδηγεί και να ενημερώνει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες γύρω από τέτοια θέματα.

Διατήρησε την ψυχραιμία και τον επαγγελματισμό σου

Σίγουρα θέλει προσπάθεια να μένεις ανεπηρέαστη από ένα άσχημο κλίμα, ωστόσο η φόρτιση, ο θυμός και τα ξεσπάσματα ίσως δεν βοηθήσουν.
Προσπάθησε να επικεντρωθεις στη δουλειά σου, κλείνοντας τα αυτιά σου στον «θόρυβο». Φοβάσαι, λες, ότι η συνάδελφός σου θα σε επικρίνει για οτιδήποτε κάνεις. Εμπιστεύσου το δικό σου κριτήριο, δώσε βαρύτητα στη γνώμη συναδέλφων που εκτιμάς. Εάν αμφιβάλλεις για την ορθότητα ή την ποιότητα της δουλειάς σου, ο κατάλληλος άνθρωπος να σε συμβουλεύσει και να σε καθοδηγήσει είναι ο προϊστάμενός σου.

Εύχομαι τα παραπάνω να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς επιτυχώς την κατάσταση. Αλλά ακόμα κι αν δεν λειτουργήσουν, να θυμάσαι ότι εσύ είσαι ούτως ή άλλως κερδισμένη, έχοντας μετακινηθεί από την ανοχή και τον εγκλωβισμό, σε μια πιο προστατευτική και φροντιστική προς εσένα στάση. Εξάλλου, αν τίποτα από τα παραπάνω δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενδεχομένως να είναι μια σαφής ένδειξη ότι το συγκεκριμένο περιβάλλον εργασίας δεν είναι αυτό που σου αξίζει. Μην φοβηθείς την αλλαγή!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.