Ask The Mentor: Ο σεξιστής συνάδελφος με κάνει να θέλω να παραιτηθώ. Πώς να τον αντιμετωπίσω;
- 17 ΙΑΝ 2024
Δουλεύω 8 μήνες σε μια εταιρεία που είναι σχετικά ανδροκρατούμενη (αν δεν υπολογίσουμε τις “χαμηλότερες” θέσεις που είναι γεμάτες γυναίκες) και υπάρχει ένα κλίμα ελαφρού σεξισμού, σε κουβέντες, σχόλια, αστεία κτλ. Πρόκειται για κάτι που είναι αποδεκτό από όλη την εταιρεία (ακόμη και γυναίκες σε υψηλότερες θέσεις αναπαράγουν αυτήν την κουλτούρα) αλλά υπάρχει ένας συνάδελφος συγκεκριμένα που ξεφεύγει από το πλαίσιο αυτό. Με κοιτάζει επίμονα, κάνει σχόλια που είναι οριακά απρεπή και τα μισογυνικά του αστεία με ενοχλούν σε σημείο που θέλω απλώς να παραιτηθώ. Δεν αισθάνομαι πως μπορώ να το συζητήσω με κανέναν από την εταιρεία και στη σκέψη πως θα απευθυνθώ στο HR μου κόβονται τα γόνατα. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ή απλώς πρέπει να πάρω απόφαση πως έτσι θα είναι αυτά τα περιβάλλοντα;
Απαντά η mentor του Women On Top, Ιωάννα Κατσάνου, Senior Enterprise Security Consultant
Καταρχάς, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσεις αυτήν την κατάσταση με αυτοπεποίθηση και ακεραιότητα. Είναι θετικό που συνειδητοποιείς ότι δεν χρειάζεται να ανεχθείς προσβλητική συμπεριφορά για να διατηρήσεις την εργασία σου, και ακόμα πιο θετικό που ζήτησες βοήθεια πάνω σε αυτό το δύσκολο ζήτημα!
Πριν απευθυνθείς στο τμήμα HR της εταιρείας σου, υπάρχει μια σειρά από βήματα που μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις ή, ενδεχομένως, να σε ενδυναμώσουν ώστε να μιλήσεις στο HR με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Αρχικά να είσαι ο εαυτός σου και να μην αφήνεις κανέναν να σε επηρεάζει πάνω σε αυτό, ούτε να τον προδίδεις. Επειδή οι γυναίκες σε υψηλότερες θέσεις ανέχονται μια τέτοια συμπεριφορά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να την ανέχεσαι και να την δέχεσαι και εσύ! Σαν πρώτο βήμα, θα σου συνιστούσα να επικοινωνήσεις με τον συνάδελφο, που προκαλεί το πρόβλημα.
Μιλώντας ανοιχτά και ειλικρινά, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά σου για τα ανάρμοστα σχόλια και ζητώντας να σταματήσει, μπορεί να ανοίξεις έναν διάλογο, του οποίου η θετική έκβαση να σε εκπλήξει. Φυσικά, εννοείται πως το βήμα αυτό προτείνεται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει η αντίστοιχη ασφάλεια για να κάνεις μια τέτοια κουβέντα. Εάν η κατάσταση δεν είναι ασφαλής για εσένα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θέσεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο!
Εάν η συμπεριφορά συνεχιστεί, το επόμενο βήμα που θα μπορούσες να κάνεις, είναι να συνομιλήσεις με τον/την manager σου, εξηγώντας με σαφήνεια τα προβλήματα σεξισμού που αντιμετωπίζεις.
Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να γίνει one-to-one. Θα πρέπει να διαθέτεις συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα που έχεις κρατήσει, και να συζητήσεις τις συγκεκριμένες επιπτώσεις που έχει αυτή η συμπεριφορά σε εσένα και ολόκληρη την ομάδα. Επίσης, θα πρέπει να τονίσεις πολύ το θέμα της εμπιστοσύνης που δείχνεις στον/στην manager, καθώς και ότι με την ανάρμοστη συμπεριφορά του συναδέλφου σου κλονίζεται η εμπιστοσύνη στον εργασιακό χώρο. Από την στιγμή που σπάσει η εμπιστοσύνη μέσα σε μια ομάδα, τότε παύει να είναι λειτουργική και αυτό δεν έχει πάρα μόνο αρνητικά αποτελέσματα.
Εάν αυτή η συζήτηση πάει καλά και δεις πως υπάρχει ανταπόκριση, σε δεύτερο χρόνο, θα μπορούσες να προτείνεις ίσως την διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα εργαζόμενα άτομα μελλοντικά, προκειμένου να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον σεξισμό και την ισότητα, ή ακόμη και να ηγηθείς στην ίδρυση ενός women leadership οργανισμού μέσα στην εταιρεία σας.
Εάν, ωστόσο, παρά τις προσπάθειές σου, η κατάσταση δεν βελτιωθεί, τότε θα πρέπει να εξετάσεις τη δυνατότητα αναζήτησης νέας εργασίας σε ένα πιο υγιές και σεβαστό εργασιακό περιβάλλον. Αυτό που θέλω να τονίσω περισσότερο απ’όλα, διότι έχω βρεθεί σε παρόμοια θέση, είναι να μην ανεχτείς σε καμία περίπτωση καμία προσβλητική συμπεριφορά για να κρατήσεις μια δουλειά ή για να αισθανθείς ότι πρέπει να κάνεις fit-in με τους υπόλοιπους ή λόγω ανασφάλειας. Ποτέ μην προδώσεις τον εαυτό σου γιατί ο εαυτός σου θα είναι πάντα εκεί.
Τέλος, θυμήσου ότι έχεις δικαίωμα να εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον που σέβεται την αξιοπρέπειά σου και προάγει την ισότητα.
Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.