Ask The Mentor: Πώς μπορώ να ενθαρρύνω τη συμμετοχή co-founders στην επιχείρηση μου;
- 28 ΦΕΒ 2024
Σκέφτομαι να φτιάξω τη δική μου επιχείρηση, αλλά προς το παρόν είμαι solo entrepreneur. Πώς μπορώ να ενθαρρύνω τη συμμετοχή κι άλλων προσώπων να εμπλακούν δυναμικά ως co-founders στην επιχείρηση μου; Κατά τη διαδικασία παρουσίασης της ιδέας μου σε τρίτα μέρη, θα πρέπει να ζητώ να υπογράφουν προηγουμένως κάποιο συμφωνητικό εμπιστευτικότητας για να μη μου «κλέψουν» την ιδέα; Απαντά η mentor του Women On Top Αγγελική Δράκου, Chief Executive Officer @Grizo & Prasino
To να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση είναι μία απόφαση που συχνά πιστεύουμε πως είναι πολύ πιο σοβαρή από όσο είναι τελικά. Σίγουρα ο δρόμος θα είναι γεμάτος δυσκολίες και προκλήσεις αλλά το ταξίδι είναι συναρπαστικό, στο ορκίζομαι! Δύσκολη και συναρπαστική θα είναι η πορεία ακόμη και αν δεν είσαι μόνη, ωστόσο καταλαβαίνω την ανάγκη σου να νιώθεις μέρος μιας ομάδας. Κάποιοι άνθρωποι είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί όταν συνεργαζόμαστε με άλλα άτομα, συναποφασίζουμε και λειτουργούμε ομαδικά. Θα σου πρότεινα να σκεφτείς καλά, αν πράγματι αυτό που χρειάζεσαι είναι co-founders ή αναζητάς μία ομάδα που θα «φυλάει τα νώτα σου» για να μπορέσεις εσύ να βγεις εκεί έξω και να αναπτύξεις την επιχείρησή σου.
Αν μιλάμε για την πρώτη περίπτωση, τότε η μαγική λέξη είναι Networking.
Ξεκίνα να γνωρίζεις και να δημιουργείς σχέσεις με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα, ακόμη κι αν δεν είναι ακριβώς ίδιο το αντικείμενό τους.
Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα μπορούν ευκολότερα να κατανοήσουν το πάθος σου και να αναγνωρίσουν αν η ιδέα σου αποτελεί ή όχι ευκαιρία για αυτούς. Δεν θα χρειαστεί να αναπτύξεις όλη την ιδέα σου για να τους πείσεις, οι βασικοί άξονες είναι αρκετοί για να αποφασίσουν αν πράγματι θέλουν να συμμετάσχουν. Μπορείς να ψάξεις αυτά τα άτομα σε επιχειρηματικές εκδηλώσεις, σε διαδικτυακά groups και φυσικά στο LinkedIn.
Μια ακόμη ιδέα είναι η εξής: τελευταία, βλέπουμε να διοργανώνονται όλο και περισσότεροι διαγωνισμοί και pitching events για startups. Εκεί είναι πολύ πιθανό να βρεις τους/τις μελλοντικούς/ές σου συνεταίρους. Όσο για την ανησυχία που εκφράζεις, είναι απολύτως λογικό να σκέφτεσαι πως αν αρχίσεις να διατυμπανίζεις την ιδέα σου με σκοπό να αποκτήσεις συνοδοιπόρους, θα μπορούσε κάποιο άτομο να σου την «κλέψει».
Θα σε συμβούλευα να μιλάς γενικά για το εγχείρημα, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Να μιλάς όμως πολύ για το όραμά σου, για την αποστολή που θέλεις να υπηρετήσεις, για τα δυνατά σημεία και τα ταλέντα σου, ακόμη και για τον ρόλο που θεωρείς ότι θα ταίριαζε στο άτομο που απευθύνεσαι. Η αυθεντικότητα και ο ενθουσιασμός συνήθως παίζουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο από ό,τι φανταζόμαστε.
Φυσικά, όταν κάποιο πρόσωπο δείξει αληθινό ενδιαφέρον, θα χρειαστεί να μπεις σε λεπτομέρειες και να δώσεις αναλυτικά στοιχεία ή ακόμη και μια πιθανή έρευνα αγοράς. Αν αυτό σου φαίνεται παρακινδυνευμένο, τότε ναι, σε αυτό το στάδιο, ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, ίσως είναι κάτι που θα μπορούσε να σε βοηθήσει να κοιμάσαι πιο ήσυχη τα βράδια.
Αν το συμφωνητικό δεν είναι πλήρες και καλογραμμένο και όλα πάνε στραβά, το πιο πιθανό είναι να μην σε σώσει. Δείχνει όμως ότι παίρνεις στα σοβαρά την επιχείρησή σου, ότι θεωρείς πολύτιμη την ιδέα σου και ότι δεν θα επιτρέψεις εύκολα σε κάποιο άτομο να σε σταματήσει. Όπως και να ‘χει, αν πρόκειται για κάποια ευρεσιτεχνία, θα έλεγα πως αξίζει να κατοχυρώσεις την πατέντα και να μπορείς να μιλάς ανοιχτά.
Μια λύση ώστε να είσαι προετοιμασμένη για όλα, είναι να ετοιμάσεις 2 παρουσιάσεις: Μία γενική και μία πιο αναλυτική, πράγμα το οποίο θα σε βοηθήσει να ξέρεις πού να σταματάς όταν δεν εμπιστεύεσαι απολύτως τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου.
Στη θέση σου πάντως δεν θα ανησυχούσα τόσο, η ιδέα από την υλοποίηση απέχουν πολύ. Μπορεί σε πολλά άτομα να φανεί «καλή ιδέα» αλλά χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο, χρήμα και τον ίδιο σου τον εαυτό για να αρχίσεις μια επιχείρηση. Και αυτό δεν είναι κάτι που θα έκανε ο καθένας ή η καθεμιά σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους.
Πολύ καλή σου επιτυχία!
Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.