ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the Mentor: Πώς μπορώ να ανοίξω το δικό μου αρχιτεκτονικό γραφείο χωρίς να έχω εργασιακή εμπειρία;

Istock

Αποφοίτησα πρόσφατα από τη σχολή αρχιτεκτονικής και θέλω να ανοίξω το δικό μου γραφείο, ωστόσο δεν έχω εργασιακή εμπειρία. Πώς μπορώ να ξεκινήσω να κάνω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση; Απαντά η mentor του Women On Top, Κατερίνα Μπουζιανά, Αρχιτέκτων Μηχανικός- Επιχειρηματίας.

Συγχαρητήρια για την αποφοίτησή σου! Το να ανοίξεις το δικό σου γραφείο αρχιτεκτονικής είναι μια φιλόδοξη και συναρπαστική πρόκληση, η οποία είναι εφικτό να υλοποιηθεί χωρίς πρότερη εργασιακή εμπειρία. Εδώ είναι μερικά βήματα που σκέφτομαι ότι μπορείς να ακολουθήσεις για να ξεκινήσεις:

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να συγκεντρώσεις και να δημιουργήσεις ένα καλά οργανωμένο και εντυπωσιακό portfolio με δείγματα της δουλειάς σου. Αν δεν έχεις αρκετά πραγματικά έργα, μπορείς να συμπεριλάβεις εκπαιδευτικά έργα ή concept designs που δείχνουν τις ικανότητές σου.

Σειρά έχει η δικτύωση και προώθηση! Δημιούργησε ένα δίκτυο επαγγελματικών επαφών μέσω συμμετοχής σε συνέδρια, επαγγελματικές ενώσεις και κοινωνικά δίκτυα. Φτιάξε ένα επαγγελματικό προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα όπως Instagram και LinkedIn, και δημιούργησε μια ιστοσελίδα που να παρουσιάζεις τη δουλειά σου. Ενημέρωνε τα social media τακτικά με νέα projects ώστε να αποκτήσεις ανθρώπους – ακολούθους που θαυμάζουν τη δουλειά σου και πιθανούς νέους πελάτες και πελάτισσες.

Στη συνέχεια, η συμμετοχή σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις εμπειρία και να χτίσεις το portfolio σου. Κράτα στο νου σου πως οι διακρίσεις από τους διαγωνισμούς ενισχύουν την αξιοπιστία σου και σε καταξιώνουν στον κόσμο της αρχιτεκτονικής. Επιπλέον, το να ξεκινήσεις με μικρά έργα για φίλες, συγγενείς ή γνωστούς, θα σου δώσει πρακτική εμπειρία και θα δημιουργήσει θετικές συστάσεις.

Μπορείς ακόμη να προσφέρεις ανταγωνιστικές τιμές για τα πρώτα σου έργα. Αυτό θα σε βοηθήσει να προσελκύσεις πελάτισσες/πελάτες και να χτίσεις τη φήμη σου. Επίσης, μπορείς να προσφέρεις δωρεάν συμβουλευτικές συνεδρίες για να προσελκύσεις το ενδιαφέρον και να αναπτύξεις σχέσεις με πιθανές πελάτισσες και πελάτες.

Κάτι που επίσης μπορείς να κάνεις είναι να συνεργαστείς με άτομα που έχουν μεγάλη εμπειρία στο χώρο. Αναζήτησε έμπειρα αρχιτεκτονικά γραφεία που είναι ανοιχτά σε εξωτερικές συνεργασίες, όπου θα μπορείς να προσφέρεις νέες ιδέες και να μάθεις από την εμπειρία τους, ώστε να πάρεις καλές πρακτικές και να αποφύγεις κοινά λάθη.

Μην αμελήσεις τα εργαλεία που μπορείς να αποκτήσεις από τη συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση! Παρακολούθησε σεμινάρια, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για να ενημερώνεσαι για τις τελευταίες εξελίξεις, για τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες και λογισμικά στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Η γνώση καινοτόμων εργαλείων μπορεί να σε διαφοροποιήσει από τα ανταγωνιστικά γραφεία, ενώ σημαντική προϋπόθεση είναι η επένδυση στον απαραίτητο εξοπλισμό και λογισμικό που θα χρειαστείς για την εργασία σου.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα που θα σε βοηθήσει είναι η δημιουργία ενός επιχειρηματικού πλάνου που να περιλαμβάνει:

  • Όραμα και στόχους: Καθορισμός των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων στόχων του γραφείου.
  • Αγορά και ανταγωνισμό: Ανάλυση της αγοράς και των ανταγωνιστριών/ ανταγωνιστών.
  • Πελάτ(ισσ)ες στόχους: Προσδιορισμός του προφίλ των πελατριών/πελατών που θέλεις να εξυπηρετείς.
  • Οικονομικό πλάνο: Προϋπολογισμός των εξόδων και προβλέψεις εσόδων.

Τέλος, η επιμονή, η συνεχής μάθηση και η προσαρμοστικότητα είναι κλειδιά για την επιτυχία. Δώσε βάση στην επέκταση των δεξιοτήτων σου, το γνωστό “skills building”, και μάθε τις βασικές αρχές διαχείρισης έργων, όπως προγραμματισμό, κοστολόγηση και διαχείριση πόρων. Προσπάθησε επίσης, να αναπτύξεις δεξιότητες διαπραγμάτευσης και πωλήσεων για να μπορέσεις να κλείσεις συμφωνίες και να προωθήσεις τις υπηρεσίες σου.

Ελπίζω όλα τα παραπάνω να σου έδωσαν έναν μπούσουλα για τα βήματα που μπορείς να κάνεις ώστε να ιδρύσεις το δικό σου αρχιτεκτονικό γραφείο και να κάνεις τα επαγγελματικά σου όνειρα πραγματικότητα. Από μένα, καλή επιτυχία!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.

Exit mobile version