ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Πώς να διαχειριστώ τα σχόλια συγγενών και φίλων για την αλλαγή καριέρας μου;

Pexels

Είμαι στη φάση που κάνω αλλαγή καριέρας για να ασχοληθώ επαγγελματικά με το coaching και τη συμβουλευτική. Κάθε αλλαγή έχει τις δυσκολίες της, όμως μέσα σε αυτές χρειάζεται να διαχειριστώ τα σχόλια συγγενών και φίλων που προσπαθούν να καταλάβουν γιατί άφησα μια στρωμένη καριέρα για να κάνω κάτι που δεν ξέρουν ακριβώς τι είναι. Ξέρω ότι δεν θα έπρεπε να με απασχολεί η γνώμη τους, όμως και για μένα είναι μια καινούρια συνθήκη που φέρει άγχος και ανησυχία για το αν θα πετύχει και όσο κι αν δεν θέλω με επηρεάζουν. Πώς μπορώ να το διαχειριστώ και ως προς εκείνους, αλλά και ως προς εμένα;

Απαντά η mentor του Women On Top, Δήμητρα Γούναρη, PCI Certified Parent Coach, Υποστήριξη και ενδυνάμωση γονέων.

Διαβάζω την ερώτησή σου και ανακαλώ τη σωματική αίσθηση αυτής της αγωνίας όταν έκανα την αλλαγή πριν τέσσερα χρόνια. Θυμάμαι ένα σφίξιμο στο στομάχι και μια δυνατή ημικρανία κάθε φορά που εξουθενωμένη απαντούσα σε ερωτήσεις δικών μου ανθρώπων.

Η αλλαγή έχει μια τεράστια δύναμη γιατί ακριβώς συγκρούεται με κάτι σταθερό, όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλους/ες τους/ις άλλους/ες. Σαν να προβάλλουν τη δική τους αντίσταση και ίσως αδυναμία – αν ήταν στη θέση σου – να κάνουν αυτό το βήμα. Ούτως ή άλλως τις περισσότερες φορές, αυτά τα σχόλια αφορούν αυτόν/η που τα κάνει και όχι αυτό που συμβαίνει και σχολιάζεται.

Και όλα αυτά τα σχόλια, μας φαίνονται ενοχλητικά όταν κάπου ακουμπάνε σε εμάς. Ίσως γιατί ξέρεις πως η προηγούμενη εργασία σου είχε ασφάλεια ή γιατί αισθάνεσαι πόσο τολμηρό είναι αυτό το βήμα. Και επειδή όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν δύο -και όχι μόνο- πλευρές, αυτή η τόλμη έχει δύναμη και θάρρος μαζί με την ανασφάλεια και το φόβο. Και είναι παραπάνω από οκ να φοβόμαστε και να θέλουμε αυτό το βήμα την ίδια στιγμή.

Αν θα μπορούσα να κωδικοποιήσω μικρές σκέψεις για να τις προσκαλείς όταν τις χρειάζεσαι, θα μοιραζόμουν τα εξής:

  • Εστίασε μέσα σου και σε ό,τι σε παρακίνησε να κάνεις αυτό το βήμα. Εσύ ξέρεις καλύτερα για σένα.
  • Η αλλαγή έχει φόβο και θάρρος. Και τα δύο, την ίδια στιγμή. Όταν ακούς σχόλια που παραπέμπουν στο φόβο σου, κάνε χώρο για αυτά και παρατήρησέ τα καθώς συγκατοικούν με αυτή την ορμή της αλλαγής.
  • Μείνε συντονισμένη με τη βαθιά σου επιθυμία με όποιο τρόπο σε βοηθάει. Θυμάμαι πως είχα κρατήσει ένα σημειωματάριο που είχα γράψει στην πρώτη σελίδα τι θέλω να κάνω και κρατούσα κάθε μέρα ημερολόγιο με δύο ερωτήσεις:
    – Ποια βήματα έκανα σήμερα για να βρεθώ εκεί που θέλω;
    – Τι στέκεται εμπόδιο στον δρόμο μου για αυτό;
  • Φρόντισε τον εαυτό σου με όποιο τρόπο μπορείς και προτιμάς. Στη διάρκεια αλλαγών μας, ιδίως τόσο σημαντικών, χρειαζόμαστε υψηλά αποθέματα ενέργειας. Όσο πιο φροντισμένη είσαι τόσο λιγότερο θα σε αποσπούν τα σχόλια των άλλων.
  • Το υποστηρικτικό μας πλαίσιο είναι πολύ κρίσιμο σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Έχουμε σχέσεις ζωής με ανθρώπους που αγαπάμε, αλλά υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που τη δεδομένη χρονική θα μπορούσαν να σου προσφέρουν την ενθάρρυνση και την ενδυνάμωση που χρειάζεσαι.
  • Συνήθως σχόλια σταθερότητας και ασφάλειας ακούγονται σε επαγγελματικές διαδρομές γυναικών. Το πόσο στερεοτυπικά είναι τα αυτά τα σχόλια ίσως δείχνει και πόσο επουσιώδη είναι. Συνήθως σε άντρες που επιλέγουν το ελεύθερο επάγγελμα υπάρχει κλίμα ανανέωσης και ενθάρρυνσης. Είναι η στιγμή να επικοινωνήσεις με εκείνη τη φίλη σου (ή την μέντορα!) που έχει κάνει κάποια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της.
  • Μπορείς σε κάθε σχόλιο που αισθάνεσαι πως σε αποσταθεροποιεί να ρωτάς τον εαυτό σου: Τι αλήθεια σημαίνει αυτό για μένα; Αν για παράδειγμα ακούς συχνά την ασφάλεια της μισθωτής εργασίας, μπορείς να αναρωτηθείς: Η ασφάλεια αυτή με εκφράζει ως άνθρωπο περισσότερο από το να κάνω αυτό που αγαπώ και με εμπνέει;
  • Επίσης είναι πολύ βοηθητικό να μιλάς στον εαυτό σου, όπως θα μιλούσες σε μία φίλη σου που θα έκανε μία τέτοια αλλαγή. Δοκίμασε να της γράψεις ένα γράμμα: τι θα της έγραφες; Αυτό το γράμμα διάβαζέ το συχνά, όσο συχνά νιώθεις πως το χρειάζεσαι!
  • Αν αισθάνεσαι και έτοιμη να συνομιλήσεις μαζί τους, νομίζω πως μπορείς με πολλή αγάπη να τους πεις κάτι σαν: «Ξέρω πως όλες οι σκέψεις σας και παραινέσεις έχουν καλή πρόθεση, την ίδια στιγμή νομίζω πως χρειάζομαι υποστήριξη στις δικές μου επιθυμίες και όχι στις δικές σας προτεραιότητες. Πως σας φαίνεται να δοκιμάζατε να δείτε αυτό το βήμα που κάνω, από τη δική μου θέση και όχι από τη δική σας;»

Κλείνοντας, θέλω να μοιραστώ κάτι δικό μου που ίσως σου δώσει δύναμη. Ακόμα θυμάμαι τα πρώτα λεφτά που έβγαλα από το parent coaching. Δούλευα ήδη 14 χρόνια, με καλό μισθό, αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου τη συγκίνηση και την εσωτερική ικανοποίηση από αυτά τα πρώτα χρήματα. Ίσως γιατί κουβαλούσαν όλη αυτή τη διαδρομή τη δύσκολη, την αγχωτική, αλλά τόσο δημιουργική!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.

Exit mobile version