ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Πώς να δουλέψω ως ιστορικός, ενώ δεν το έχω εξασκήσει από τότε που πήρα το πτυχίο;

Unsplash

Έχω σπουδές ως Ιστορικός, αλλά τα πρώτα χρόνια μετά την αποφοίτησή μου δεν το εξάσκησα ως επάγγελμα, καθώς ήμουν μπερδεμένη για το πού να κατευθυνθώ και χρειαζόμουν άμεσα μια δουλειά για βιοποριστικούς λόγους, η οποία ήταν άσχετη από τις σπουδές μου. Τώρα όμως θέλω να ανοίξω πάλι αυτό το κεφάλαιο και να ασχοληθώ συγκεκριμένα με την έρευνα. Η αποχή μου όμως από το αντικείμενο και οι περιορισμένες ευκαιρίες στον ερευνητικό κλάδο με ανησυχούν και δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Τι επιλογές έχω;

Απαντά η mentor του Women On Top, Ιωάννα Προφύρη, Ιστορικός – Εθνολόγος, Επιστημονικό στέλεχος, ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Η ανάγκη να αντεπεξέλθει ένας άνθρωπος στις αυξημένες, ιδιαίτερα στις μέρες μας, απαιτήσεις της καθημερινής ζωής είναι απολύτως κατανοητή και σεβαστή. Όλες και όλοι έχουμε κάποια ή και περισσότερες φορές στη ζωή μας βρεθεί στη θέση αυτή, προβαίνοντας είτε σε κατ’ επίφασιν επιλογές, είτε σε επαγγελματικές διαδρομές που νιώθουμε ότι μας απομακρύνουν από την ειδίκευση, τα ενδιαφέροντα και τους στόχους μας.

Ξεκινώντας, λοιπόν, από το γεγονός στο οποίο αναφέρεσαι για την εργασία σου σε έναν μη σχετικό με τις σπουδές σου τομέα, αυτό που θα σου πρότεινα είναι να σκεφτείς και, αν σε βοηθάει να συστηματοποιήσεις τις σκέψεις και τις ενέργειές σου, να καταγράψεις, ποιες δεξιότητες και ικανότητές σου θεωρείς ότι η εργασία αυτή σε βοήθησε, είτε να καλλιεργήσεις και να αναπτύξεις, είτε ακόμα και να ανακαλύψεις ότι διαθέτεις και πώς αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο επόμενο επαγγελματικό περιβάλλον που επιδιώκεις να βρεθείς.

Θα πρέπει να έχεις άλλωστε κατά νου ότι τα λεγόμενα “soft skills” (όπως π.χ. επικοινωνιακές ικανότητες, ομαδικότητα, ικανότητα διαχείρισης του στρες, διαχείριση κρίσεων, προσαρμοστικότητα, ψυχική ανθεκτικότητα, διάθεση διά βίου μάθησης κ.ά.) θεωρούνται πλέον πολύ σημαντικά στην αγορά εργασίας.

Όσον αφορά στο καθαυτό αντικείμενο των σπουδών σου, την ιστορία, ως ιστορικός και η ίδια, αυτό που θεωρώ ότι συνιστά μεγάλο πλεονέκτημα της επιστήμης μας είναι το εξαιρετικό εύρος και η δυνατότητα συνδυασμού της ειδικότητάς μας με πάρα πολλούς τομείς. Θα μπορούσα να φέρω ως παράδειγμα την προσωπική επαγγελματική διαδρομή μου κατά την οποία, αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου ως ιστορικός, εξειδικεύτηκα σε θέματα ισότητας των φύλων και αργότερα σε θέματα μετανάστευσης, και η εξειδίκευση αυτή απoτέλεσε τον κύριο παράγοντα για να έχω μία ενδιαφέρουσα και σταθερή επαγγελματική εξέλιξη και πορεία. Παράλληλα, διευρύνει σημαντικά το είδος των θέσεων εργασίας στις οποίες μπορείς να στοχεύσεις, από ιστορικά αρχεία οργανισμών και φορέων, ερευνητικά ινστιτούτα έως και μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς εκπαίδευσης ενηλίκων κ.ά.

Παράλληλα, αν και, όπως αναφέρεις, η έρευνα αποτελεί -ιδιαίτερα στην Ελλάδα- ένα αρκετά ιδιόμορφο και περιορισμένου εύρους πεδίο επαγγελματικής δραστηριοποίησης, είναι γεγονός ότι έχει αρχίσει να υπάρχει ενδιαφέρον για πιο σύγχρονα ιστοριογραφικά ρεύματα, όπως αυτά της Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας, της Νέας Πολιτισμικής Ιστορίας, καθώς και της Προφορικής Ιστορίας, που ανοίγουν νέα ερευνητικά πεδία, επεκτείνοντας το ερευνητικό ενδιαφέρον και επομένως τις ευκαιρίες ερευνητικής επαγγελματικής ενασχόλησης.

Αυτό που θα σε συμβούλευα, επομένως, είναι να ξεκινήσεις διερευνώντας αφενός τα πεδία και τις θεματικές περιοχές οι οποίες έλκουν περισσότερο το ενδιαφέρον σου και θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τις σπουδές σου στην ιστορία και αφετέρου τις ικανότητες και δεξιότητες τις οποίες διαθέτεις και θα μπορούσες να αξιοποιήσεις και να ενισχύσεις στην πορεία προς τον βασικό στόχο σου, καθώς και τις βέλτιστες εναλλακτικές επιλογές.

Η εποικοδομητική συμπόρευση με μία μέντορα σε όλη αυτήν την ομολογουμένως απαιτητική, αλλά συνάμα και συναρπαστική διαδρομή, θεωρώ ότι θα σου ήταν πολύ χρήσιμη.

Εύχομαι να έχεις την εξέλιξη που επιθυμείς και να θυμάσαι πως, όταν αγαπάς και πιστεύεις αυτό που κάνεις, σίγουρα θα βρεις τρόπο να ξεχωρίσεις. Γι’ αυτό κι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που πολλές φορές βάζουμε στον εαυτό μας είναι ο εγκλωβισμός σε τυπικούς τίτλους σπουδών και στις στερεοτυπικές επιλογές που αυτοί φαίνεται να υπαγορεύουν.

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.

Exit mobile version