Ask The Mentor: Μπορώ να ξαναβγώ στην αγορά εργασίας μετά από 5 χρόνια αποχής και ένα παιδί και να αλλάξω καριέρα;
- 13 ΜΑΡ 2024
Είμαι 39 ετών, δικηγόρος, αλλά εδώ και 5 χρόνια δεν ασκώ το επάγγελμα, πριν έναν χρόνο έγινα και μαμά. Τώρα θέλω να ξαναβγώ στην αγορά εργασίας αλλά να ασχοληθώ με κάτι τελείως διαφορετικό. Δεν ξέρω πως να το ψάξω καθώς δεν γνωρίζω αν με το πτυχίο της νομικής μπορώ να εργαστώ σε άλλους τομείς, και αν ναι σε ποιους. Απαντά η mentor του Women On Top, Ελένη Ματράκη, Νομικός, διαπιστευμένη Life, Wellness&BusinessCoach, Συνιδρύτρια IPD
Καταρχάς συγχαρητήρια για τον νέο σου ρόλο! Το να γίνεσαι γονιός είναι ένας πολύ καθοριστικός σταθμός στη ζωή ενός ατόμου και είναι πολύ πιθανό να έχεις ήδη βιώσει διάφορες αλλαγές. Μέσα από τις προκλήσεις της μητρότητας, σίγουρα παρατήρησες ότι έχεις αναπτύξει δεξιότητες όπως υπομονή, ενσυναίσθηση, συμπόνια, ευελιξία, εφευρετικότητα και πολλά άλλα. Έχεις αναρωτηθεί πόσο περιζήτητες είναι αυτές οι δεξιότητες στον επαγγελματικό τομέα; Η απάντηση είναι πολύ!
Σε συνδυασμό με την εμπειρία που απέκτησες από την δικηγορία, έχεις μάθει να σκέφτεσαι συνδυαστικά, να προβλέπεις εμπόδια, να βρίσκεις λύσεις, να διαχειρίζεσαι προβλήματα, να αντιμετωπίζεις προκλήσεις και να μπαίνεις στη θέση του άλλου ατόμου. Έμαθες και την τέχνη των ερωτήσεων, εξασκήθηκες στο να μιλάς δημόσια, να προμοτάρεις εσένα την ίδια, να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό.
Και τώρα σκέφτεσαι να επανέλθεις στην αγορά εργασίας και αυτό είναι υπέροχο! Η αλλαγή καριέρας που σκέφτεσαι, πιθανότατα προέρχεται από το ότι έχεις αλλάξει τόσο εσύ όσο και τα θέλω σου. Καθώς εξελίσσεσαι, ενδεχομένως να αισθάνεσαι την ανάγκη να κάνεις κάτι διαφορετικό, να ανανεωθείς, να ανακαλύψεις τις δυνατότητές σου και να τολμήσεις.
Επί του πρακτέου, σίγουρα γνωρίζεις ότι το πτυχίο νομικής δεν σημαίνει μόνο δικηγορία. Ξεκινώντας από τα πιο δύσκολα θα μπορούσες να προσπαθήσεις να ασχοληθείς με τον δικαστικό κλάδο. Οι εξετάσεις για την Εθνική Σχολή Δικαστών γίνονται κάθε χρόνο και μπορείς να συμμετάσχεις εφόσον πληροίς τα προαπαιτούμενα κριτήρια. Εδώ απαιτείται εντατική προετοιμασία με φροντιστήρια και μελέτη, καθώς ο ανταγωνισμός είναι υψηλός.
Μία άλλη επιλογή είναι να σκεφτείς το επάγγελμα της Συμβολαιογράφου. Και πάλι απαιτείται προετοιμασία, δύσκολες εξετάσεις και όριο ηλικίας. Κάθε χρόνο, ωστόσο, ανοίγουν περισσότερες θέσεις και αν ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα, να ξέρεις ότι μπορείς να καθορίζεις εσύ το ωράριο της εργασίας σου, πράγμα το οποίο σου δίνει μια σχετική ευελιξία στις υποχρεώσεις σου.
Μια θέση εργασίας σε ένα δημόσιο φορέα είναι μια ακόμη επιλογή που έχεις να σκεφτείς, η οποία μπορεί να σου προσφέρει προνόμια όπως σταθερό ωράριο και εισόδημα στις περισσότερες περιπτώσεις.
Για να ακολουθήσεις αυτήν την κατεύθυνση, μπορείς να δώσεις εξετάσεις στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης που αφορά ανώτερα στελέχη του δημοσίου, στη Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων που αφορά θέσεις γραμματείας στα δικαστήρια ή να συμμετάσχεις σε προκηρύξεις, στις οποίες το πτυχίο νομικής «μετράει» σχεδόν παντού. Σε αυτές τις εξετάσεις συνυπολογίζεται επίσης ο χρόνος δικηγορίας σου ως προϋπηρεσία.
Τέλος, θα μπορούσες να ασχοληθείς με την εκπαίδευση -τα μαθήματα Δικαίου διδάσκονται σε πλήθος σχολών επαγγελματικής κατάρτισης- ή ακόμη και να εργαστείς στον ιδιωτικό τομέα σε διοικητικές θέσεις εταιρειών.
Αν πάλι θέλεις να ξεφύγεις τελείως από το χώρο της Νομικής, μπορείς να σκεφτείς τι είναι αυτό που πραγματικά θα σου άρεσε να κάνεις, ποια είναι τα ιδιαίτερα ταλέντα σου και ποιες γνώσεις σου χρειάζονται. Ποτέ δεν είναι αργά να γραφτείς σε μια σχολή, να ξεκινήσεις ένα μεταπτυχιακό, να παρακολουθήσεις σεμινάρια, ακόμη και να κάνεις «το χόμπι σου επάγγελμα»!
Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι ότι η απόφαση για αλλαγή καριέρας προέρχεται από μία εσωτερική ανάγκη να ευθυγραμμίσεις την επαγγελματική σου ζωή με τον πυρήνα σου και πηγαίνει χέρι – χέρι με την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση. Μην ξεχνάς επίσης ότι μπορείς να βρεις μια δουλειά που θα σου αποφέρει ένα σταθερό εισόδημα και παράλληλα να κάνεις τις απαραίτητες κινήσεις (επιμόρφωση, δικτύωση, πρακτική) προκειμένου να πετύχεις την αλλαγή που θέλεις στην καριέρα σου και να είσαι έτοιμη για να δραστηριοποιηθείς ενεργά στον νέο τομέα που έχεις επιλέξει.
Καλή επιτυχία σε ό,τι και αν ακολουθήσεις!
Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.