Ask the Mentor: Πώς να ξεπεράσω την ανασφάλεια της έλλειψης επαγγελματικής εμπειρίας;
- 5 ΙΟΥΝ 2024
Πρόσφατα ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Ψυχολογία και ξεκίνησα να εργάζομαι ως Ψυχολόγος. Πώς μπορώ να ξεπεράσω το αίσθημα της ανεπάρκειας λόγω του γεγονότος ότι δεν έχω επαγγελματική εμπειρία;
Απαντά η mentor του Women On Top, Αφροδίτη Ρηγάκη, Κλινική Ψυχολόγος.
Είναι απόλυτα λογικό στο ξεκίνημα να νιώθεις ανασφάλεια. Ενώ η επαγγελματική εμπειρία είναι μικρή, παλεύεις να βρεις τρόπο να εφαρμόσεις τις γνώσεις που έχεις λάβει στις σπουδές σου, και ταυτόχρονα να τις συνδυάσεις με το δικό σου προσωπικό ένστικτο που μπορεί να σου λέει να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία!
Η συμβουλή μου περιλαμβάνει δύο φάσεις: η πρώτη αφορά το πρακτικό κομμάτι της περίπτωσής σου και η δεύτερη το ψυχολογικό. Φυσικά, αυτά τα δυο συνάδουν και επηρεάζουν το ένα το άλλο.
Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι, θα συμβούλευα να βρεις πρακτικούς τρόπους να αναπτύξεις την επαγγελματική σου εμπειρία, ξεχωριστά από την εργασία σου. Ο εθελοντισμός είναι πάντα μια πολύ καλή ιδέα, ενώ υπάρχουν τρόποι να το κάνεις και εξ αποστάσεως. Επιπρόσθετα, και αναλόγως με τις υποχρεώσεις και τα οικονομικά σου, θα συμβούλευα να προχωρήσεις τις σπουδές σου επιλέγοντας να ακολουθήσεις μια συγκεκριμένη προσέγγιση που σε ενδιαφέρει, μέσω κάποιου ινστιτούτου/εταιρείας. Οι σπουδές σε προσεγγίσεις έχουν πολύ βιωματικό και πρακτικό χαρακτήρα, πράγμα το οποίο αποτελεί σημαντικό προνόμιο.. Τέλος, σε αυτό το κομμάτι θα σου προτείνω και την εποπτεία, γιατί θα σου παρέχει επιβεβαίωση ότι κάνεις σωστά τη δουλειά σου και καθοδήγηση για όσα πρέπει να διορθώσεις.
Το να αποκτήσεις πρακτική επαγγελματική εμπειρία είναι ένα πολύ χρήσιμο χαρτί για την τόνωση της αυτοπεποίθησής σου σαν θεραπεύτρια, καθώς θα μάθεις από τα λάθη σου αλλά και από τις επιτυχίες σου. Μην ξεχνάς πως η γνώση είναι δύναμη!
Από την άλλη μεριά, στο καθαρά ψυχολογικό κομμάτι, θα συμβούλευα να αδράξεις την έννοια της αποδοχής και του ενστίκτου σου. Να αποδεχτείς ότι ΔΕΝ τα ξέρεις όλα ακόμα και ότι έχεις στόχο να κάνεις το καλύτερο που μπορείς βάσει των γνώσεών σου. Αυτά πολλές φορές είναι αρκετά γιατί σε ενδυναμώνουν και σε κάνουν πιο σίγουρη για τον εαυτό σου. Πολλές φορές, η ανασφάλεια προέρχεται από το άγχος της τελειότητας και έτσι καταλήγουμε “να ξεχνάμε και αυτά που ξέρουμε”. Θα σου πρότεινα, λοιπόν, να το προσεγγίσεις πιο χαλαρά που λένε και να μην αποζητάς την τελειότητα.
Το ένστικτο είναι και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συχνά οι νέες/οι θεραπεύτριες/ές ξεχνάνε, γιατί θεωρούν πως προέρχεται καθαρά από την εμπειρία ή τις γνώσεις: εν μέρει ισχύει, αλλά όχι ολοκληρωτικά. Μάθε να ακούς το ένστικτό σου όταν σου χτυπάει καμπανάκι κάθε φορά που κάτι δε σου ακούγεται σωστό ή όταν πρέπει να ακολουθήσεις μια γραμμή στη θεραπεία που αμφισβητείς. Εκεί το συζητάς στην εποπτεία και ανατρέχεις στη βιβλιογραφία για επιβεβαίωση.
Ελπίζω να σε βοήθησα. Καλή τύχη σε όλα και καλή σταδιοδρομία!
Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.