Ask the Mentor: Πώς θα καταφέρω να εργαστώ ως ακαδημαϊκός στο εξωτερικό;
- 5 ΦΕΒ 2025
Θέλω να εργαστώ ως ακαδημαϊκός σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, ποιες οι συνθήκες και τι θα πρέπει να προσέξω; Απαντά η mentor του Women On Top, Χαρά Μικροπούλου, Διδάκτωρ Νομικής με ειδίκευση στην Κλιματική Νομοθεσία και στο Δημόσιο Δίκαιο.
Η ακαδημαϊκή μου εμπειρία στη Γαλλία υπήρξε μια πλούσια και γοητευτική διαδρομή, γεμάτη προκλήσεις που με ωρίμασαν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών μου σπουδών στη Νομική, συνέχισα με την εκπόνηση διδακτορικού στη Γαλλία, όπου στη συνέχεια εργάστηκα ως ερευνήτρια.
Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα ήταν αρκετές, από τη διαχείριση διαφορετικών πολιτισμικών προσεγγίσεων και ακαδημαϊκών απαιτήσεων. Ωστόσο, κάθε εμπόδιο υπήρξε μια ευκαιρία να ανακαλύψω τη δύναμη και την αντοχή μου.
Σήμερα, νιώθω έτοιμη να μοιραστώ τις εμπειρίες και τα διδάγματα αυτής της διαδρομής, ώστε να σε βοηθήσω να αποφύγεις περιττές ταλαιπωρίες και να μπορέσεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις ευκαιρίες που σου προσφέρει μια τέτοια εμπειρία.
Καταρχάς, το να επιλέξεις να εργαστείς ως ακαδημαϊκός σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού είναι μια γενναία απόφαση. Δείχνει θάρρος, κουράγιο και όρεξη για μια νέα εμπειρία. Πέρα από την επαγγελματική σου εξέλιξη, θα γνωρίσεις ένα διαφορετικό ακαδημαϊκό σύστημα, θα ζήσεις σε μια νέα χώρα και θα δεις από κοντά τη νοοτροπία της. Είναι μια εμπειρία γεμάτη γοητεία αλλά και προκλήσεις.
Οι προϋποθέσεις και η προετοιμασία:
Πρώτα από όλα, ξεκινώντας, θυμήσου πως η διεθνής ορατότητα του έργου σου είναι το κλειδί. Είναι σημαντικό να έχεις διεθνή αρθρογραφία. Τα δημοσιευμένα άρθρα σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά είναι το πρώτο βήμα που δείχνει ότι το έργο σου έχει απήχηση εκτός συνόρων. Παράλληλα, η συμμετοχή σου σε διεθνή συνέδρια δεν ενισχύει μόνο την επιστημονική σου εικόνα, αλλά σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις συναδέλφους/ισσες από όλο τον κόσμο, με τις οποίες και τους οποίους θα μπορούσες να συνεργαστείς μελλοντικά.
Επιπλέον, παρακολούθησε πλατφόρμες που αναρτούν ακαδημαϊκές θέσεις (όπως EURAXESS, Academic Positions, FindAPostDoc, HigherEdJobs) ή πιο εξειδικευμένες για συγκεκριμένους κλάδους (Jobs.ac.uk, AcademicKeys, Science Careers, PhD-Jobs.NET). Αν ενδιαφέρεσαι για συγκεκριμένες χώρες, ψάξε και σε εθνικές πλατφόρμες (CNRS Recruitment Portal για τη Γαλλία, DAAD για τη Γερμανία, USAJOBS για τις Ηνωμένες Πολιτείες). Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το σύστημα Galaxie διαχειρίζεται τις προσλήψεις ακαδημαϊκού προσωπικού.
Η χρηματοδότηση είναι συχνά προαπαιτούμενο για μια θέση μεταδιδακτορικού ή ερευνήτριας/ή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει εξαιρετικά προγράμματα χρηματοδότησης, όπως τα Horizon Europe, Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), European Research Council (ERC), Erasmus+ for Researchers. Αν έχεις ήδη κάποιο πλάνο για έρευνα, αυτά τα προγράμματα μπορούν να σου δώσουν την υποστήριξη που χρειάζεσαι για να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα.
Εξερεύνησε επίσης τις ευκαιρίες για επισκέπτριες/ες καθηγητές/τριες ή ερευνήτριες/ές. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να αποκτήσεις εμπειρία σε ένα νέο περιβάλλον, να γνωρίσεις συναδέλφους/ισσες και να δεις αν σου ταιριάζει η χώρα ή το Πανεπιστήμιο. Μπορεί να είναι και το πρώτο βήμα για μια πιο μακροχρόνια συνεργασία!
Οι πρακτικές λεπτομέρειες:
Όταν αποφασίσεις να μετακομίσεις, φρόντισε να έχεις όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απόκτηση άδειας εργασίας ως ερευνήτρια/ής έχει ειδικές απαιτήσεις, και μην ανησυχείς: το Πανεπιστήμιο γνωρίζει από αυτές τις διαδικασίες.
Όταν φτάσει η στιγμή να μετακινηθείς, θα χρειαστείς ένα συμβόλαιο εργασίας για να μπορέσεις να νοικιάσεις σπίτι ή να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό. Ένας τοπικό μεσιτικό μπορεί να σε προστατεύσει από απάτες. Παράλληλα, ρώτησε αν το πανεπιστήμιο προσφέρει στέγαση σε ερευνήτριες/ές.
Να θυμάσαι ότι το να γίνεις expat είναι κάτι παραπάνω από μια επαγγελματική επιλογή. Αλλάζεις περιβάλλον, γνωρίζεις άλλους πολιτισμούς και βλέπεις τον κόσμο με άλλα μάτια. Οι expats γίνονται συχνά μέλη μιας δυναμικής κοινότητας ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια περιπέτεια. Στις περισσότερες χώρες υπάρχουν ομάδες υποστήριξης (πλατφόρμες όπως το InterNations ή το Meetup μπορούν να σε βοηθήσουν να συνδεθείς με άλλα άτομα).
Αυτή η απόφαση είναι κάτι περισσότερο από μια αλλαγή επαγγελματικής πορείας. Είναι ένα ταξίδι προς τον εαυτό σου, προς το πώς βλέπεις τον κόσμο και τη θέση σου μέσα σε αυτόν. Μπορεί να υπάρχουν στιγμές αμφιβολίας ή δυσκολιών, αλλά θα είναι μια εμπειρία που θα σε κάνει πιο δυνατή, πιο ευέλικτη, πιο γεμάτη!
Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.