ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Προσπαθώ να ξεκινήσω μια επιχείρηση και εμφανίζονται συνέχεια δυσκολίες. Πώς να τις ξεπεράσω;

Pexels

Έχω μια επιχειρηματική ιδέα που προσπαθώ να υλοποιήσω τον τελευταίο χρόνο και οι δυσκολίες είναι περισσότερες από όσες φανταζόμουν. Κάθε φορά που αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα, εμφανίζεται ένα καινούριο και νιώθω ότι αν είναι τόσο δύσκολη η αρχή, δεν θα καταφέρω να ανταπεξέλθω στις δυσκολίες που στην πορεία φαντάζομαι θα είναι περισσότερες. Θέλω πολύ να φτιάξω αυτό που ονειρεύομαι, αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να τα καταφέρω τελικά. Πώς μπορώ να ξεπεράσω αυτή την ανασφάλεια;

Απαντά η mentor του Women On Top, Αγγελική Σαββίδου, Financial and Business Consultant.

Θα ξεκινήσω λέγοντάς σου μπράβο που αντιμετωπίζεις δυσκολίες και τολμάς να το αναγνωρίσεις και να ζητήσεις βοήθεια! Είναι πολύ χρήσιμο στο επιχειρείν -και όχι μόνο- για να μπορέσεις να κάνεις διορθωτικές κινήσεις και να είναι η επιχείρησή σου βιώσιμη και κερδοφόρα. Έχεις ήδη ένα πολύ βασικό στοιχείο του επιχειρηματικού mindset.

Δυσκολίες ε; Υπάρχουν πάντα και θα υπάρχουν, αυτό είναι αλήθεια. Το δεχόμαστε και προχωράμε. Έτσι δεν είναι και η καθημερινότητά μας; Σίγουρα η αρχή είναι δύσκολη και εδώ έρχονται τα καλά νέα: Μπορώ να σου πω πως η συνέχεια είναι πιο εύκολη. Όχι εύκολη, αλλά πιο εύκολη. Γιατί; Επειδή αποκτάς γνώσεις, πείρα, γνωριμίες, μαθαίνεις τον κλάδο και τους/τις συνεργάτες/ιδες, το πελατολόγιο, τις ανάγκες της αγοράς. Άρα, κάθε μέρα και με κάθε πρόκληση, δημιουργείς μια στέρεη βάση που εκεί πάνω σιγά σιγά χτίζεις.

Ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξεις κάπως ή εντελώς το προϊόν ή την υπηρεσία που έχεις για να είσαι βιώσιμη – το redesign, όπως έμαθα στις δικές μου προσπάθειες, είναι πιο εύκολο γιατί ήδη ξέρεις πολλά από αυτά που θα αντιμετωπίσεις. Όταν ξεκίνησα, είχα μια υπηρεσία που τώρα πια είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του αντικειμένου της επιχείρησής μου. Αν είχα μείνει κολλημένη στην αρχική μου ιδέα, δεν θα τα είχα καταφέρει!

Τι κάνεις λοιπόν όταν αντιμετωπίζεις μια δυσκολία; Κάνεις ένα βήμα πίσω και παρατηρείς με ηρεμία και αντικειμενικότητα αυτό που έχεις στα χέρια σου. Σκέφτεσαι πιθανά σενάρια και ορίζεις χρονικό πλαίσιο. Αναγνωρίζεις τι μπορείς να κάνεις μόνη σου και πού χρειάζεσαι βοήθεια. Το επιχειρείν αγαπάει την παρέα, όσο μόνος/η και αν είναι ο/η επιχειρηματίας τις περισσότερες φορές.

Βοήθεια είπαμε ε; Εσύ το κάνεις ήδη! Δυσκολεύτηκες και έψαξες λύσεις γύρω σου. Όπως έγραψα και στην αρχή, είναι πολύ σπουδαίο πράγμα να ξέρουμε πως δεν γνωρίζουμε τα πάντα, πως χρειαζόμαστε και άλλους/ες για να προχωρήσουμε μπροστά. Βοήθεια μπορείς να βρεις στο mentoring, σε ομοειδείς κλάδους, κοινότητες, σε κοινές πρακτικές σε παγκόσμια κλίμακα.

Δεν θα σου πω ότι θα είναι εύκολο. Τι είναι άλλωστε; Γίνεται όμως πιο εύκολο, αρκεί να προσπαθείς και να δημιουργήσεις ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για εσένα και την επιχείρησή σου. Δημιούργησε λοιπόν μια ομάδα που θα μπορείς, συνολικά ή μεμονωμένα, να στραφείς για να συζητήσεις και να ακούσεις αλήθειες και λύσεις. Πρόσωπα με γνώση και αντικειμενικότητα που αγαπάνε την πρόοδο.

Κάνε ένα βήμα πίσω και παρατήρησε: Κατάγραψε ό,τι σε προβληματίζει, τι μπορείς μόνη σου και τι όχι, ζήτα υποστήριξη και κάνε συνέργειες για τα κομμάτια που δεν είναι το δυνατό σου σημείο. Δεν είμαστε όλες καλές σε όλα και αυτό είναι υπέροχο!  Να είσαι ψύχραιμη, ήρεμη και να μην παρασύρεσαι από σειρήνες. Η αντικειμενικότητα θα σου δώσει τη δύναμη να πάρεις αποφάσεις σοβαρές για την επιχείρησή σου αλλά και για σένα, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι επιχειρηματικές μας αποφάσεις επηρεάζουν το οικονομικό και φορολογικό μας προφίλ.

Καλή επιτυχία σού εύχομαι!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.

Exit mobile version