ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Σπούδασα Φιλολογία αλλά θέλω να στραφώ στις επιχειρήσεις. Πώς θα ξεκινήσω;

Pexels

Έχω σπουδάσει Φιλολογία και τελειώνοντας τη σχολή βλέπω ότι επαγγελματικά έχω περιορισμένες επιλογές οι οποίες δεν με ικανοποιούν απόλυτα. Θα ήθελα να στραφώ στον κλάδο των επιχειρήσεων, αλλά δεν έχω την πληροφόρηση και το δίκτυο για να μάθω περισσότερα γι’ αυτόν και να δω πώς θέλω να κατευθυνθώ. Ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσω;

Απαντά η mentor του Women On Top, Σοφία Σαββαΐδου, Business Development Officer.

Καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό σου, καθώς κι εγώ, ξεκινώντας την επαγγελματική μου πορεία σε «εταιρικό» περιβάλλον, έπρεπε να υποστηρίξω ένα πιο business-oriented προφίλ και να συνδέσω τις σπουδές μου σε ένα θεωρητικό και γενικό πεδίο, με τις απαιτήσεις και τα καθήκοντα που περιλαμβάνουν δημοφιλείς θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις.

Στην αρχή, ήταν αρκετά απαιτητικό να βρω το κίνητρο για να ανταπεξέλθω στους γρήγορους ρυθμούς και -πολλές φορές- σε αρκετά ανταγωνιστικά περιβάλλοντα. Εκεί, άνθρωποι με πιο τεχνικές δεξιότητες και με εμπειρία στις επιχειρήσεις είχαν περιορισμένο χρόνο ή δεν είχαν τη διάθεση να εξηγήσουν με απλά λόγια επιχειρηματικές έννοιες, ώστε να μπορέσω να εκπαιδευτώ στα νέα μου καθήκοντα και να υποστηρίξω την ομάδα.

Το πλεονέκτημά μας, όμως, προερχόμενες από θεωρητικές σχολές είναι ότι έχουμε συμπληρωματικές δεξιότητες, όπως γνώσεις πάνω στη γλώσσα και το γραπτό λόγο, που μπορούν να υποστηρίξουν μια καλύτερη επικοινωνία. Επίσης, απέναντι στην πολύ τεχνική εξειδίκευση, υπάρχει πάντα χώρος και ανάγκη για ανθρώπους με γενικές γνώσεις και μια ευρύτερη οπτική που θα συμβάλλουν σε ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά  σε μια επιχείρηση.

Πιο συγκεκριμένα, είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις με θέσεις εργασίας (στην αρχή μάλλον θα πρέπει να αποδεχτείς junior/entry level θέσεις) σε τμήματα που ασχολούνται με Product Management, Business Development, Marketing (αν έχεις ωραίο λόγο και δημιουργικότητα θα μπορούσες να προσφέρεις σημαντικές υπηρεσίες ως content creator-copywriter), Πωλήσεις, Logistics, HR κ.α. Ποιο είναι, όμως, το κατάλληλο τμήμα για σένα; Η απάντηση είναι καθαρά υποκειμενική, καθώς εξαρτάται από τι σου αρέσει περισσότερο! Δοκιμάζοντας διάφορες θέσεις και αποκτώντας αντίστοιχη εμπειρία, θα σου είναι πιο εύκολο να εντοπίσεις αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει.

Αυτό που θα σε συμβούλευα εγώ είναι να ξεκινήσεις πρώτα να δουλεύεις σε μία επιχείρηση, ακόμα και σε πολύ junior level (γενικών καθηκόντων, γραμματειακή υποστήριξη, βοηθός σε κάποιο τμήμα κ.α.). Με αυτό τον τρόπο θα έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με τις λειτουργίες μιας επιχείρησης, τα τμήματα που αποτελούν τη δομή της και τον τρόπο λειτουργίας του καθενός από αυτά.

Είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να ενταχθείς στο δυναμικό εταιρειών που έχουν ένα σημαντικό μέγεθος, ώστε να είσαι σίγουρη πως θα έχεις την προοπτική και τις ευκαιρίες να μάθεις πώς λειτουργούν όλα τα παραπάνω τμήματα (οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είτε δεν αναγνωρίζουν την αξία κάποιων τμημάτων π.χ. Marketing, είτε κάνουν outsourcing για λόγους κόστους π.χ. HR).

Μόλις αντιληφθείς ποιο κομμάτι σου ταιριάζει, τότε μπορείς να το εξελίξεις παρακολουθώντας κάποιο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, ώστε αργότερα να έχεις τη δυνατότητα να εργαστείς με αξιώσεις πάνω σε αυτό. Να θυμάσαι πως υπάρχουν πολλά προγράμματα σπουδών που αφορούν στον κλάδο των επιχειρήσεων και μπορείς να τα παρακολουθήσεις ενώ εργάζεσαι, σε ώρες εκτός γραφείου, ακόμα και διαδικτυακά.

Σε όλη αυτή την πορεία, θα σου είναι πολύ χρήσιμο να βρεις κάποια μέντορα που θα σε υποστηρίξει. Εύχομαι όποια απόφαση και να πάρεις, να έχεις την εξέλιξη που θέλεις και να θυμάσαι πως σημασία δεν έχει από πού ξεκινάς, αλλά πού θέλεις να φτάσεις.

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.

Exit mobile version