ASK THE MENTOR

Ask the Mentor: Θέλω να ακολουθήσω το εφηβικό μου όνειρο. Πώς ξεκινάω; 

iStock

Εργάζομαι για 10 χρόνια ως στέλεχος σε μία επιχείρηση, όμως θέλω επιτέλους να ακολουθήσω το εφηβικό μου όνειρο και να δημιουργήσω ένα brand με ελληνικά χειροποίητα κεριά. Δεν έχω ιδέα όμως πώς να ξεκινήσω.

Απαντά η mentor του Women On Top, Άννα Κουλουρίδη Μπράουν, Co-Founder, Sanko Brand Scent Artists 

 

Αρχικά έχεις ήδη ξεκινήσει και δεν το ξέρεις. Και αυτό, όχι μόνο επειδή εξέφρασες την επιθυμία να κάνεις ένα όνειρό σου πραγματικότητα, αλλά ζήτησες βοήθεια και καθοδήγηση, ένα πολύ σημαντικό βήμα στην αρχή ενός νέου εγχειρήματος. Το βασικότερο και σημαντικότερο είναι εσύ η ίδια, μέσα από πολλές και διαφορετικές πηγές, να μάθεις τα πάντα γύρω από το αντικείμενο που θέλεις να δημιουργήσεις. Και όταν λέω τα πάντα, εννοώ τα πάντα!

Παράλληλα με την τωρινή σου εργασία και στον ελεύθερό σου χρόνο, μάθε όσα περισσότερα μπορείς σχετικά για τη σωστή παραγωγή των κεριών, τη διαδικασία, τα καταλληλότερα υλικά και πρώτες ύλες, προμηθευτές, συσκευασία, δοχεία και ό,τι άλλο απαιτείται για να είναι το τελικό σου προϊόν λειτουργικό (να καίγεται ομοιόμορφα, να μην σβήνει κτλ). Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον ένα τεράστιο σχολείο που παρέχει πρόσβαση σε γνώση από όλο τον κόσμο.

Συμβουλή #1:

Μόνο και μόνο επειδή κάποιο άτομο κάνει κάτι για χρόνια, δεν σημαίνει πως το κάνει και σωστά ή πως ο τρόπος της/του είναι και ο μοναδικός. Ζήτα συμβουλές, άκουσε τις εμπειρίες των άλλων, αλλά μην ακολουθείς πιστά τις απόψεις τους χωρίς να κάνεις κι εσύ τη δική σου αναζήτηση. Ψάξε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για σένα και ακολούθησε (και) το ένστικτό σου, ακόμη και αν δεν σε οδηγήσει απευθείας σε όλες τις σωστές επιλογές. Θυμήσου πως τα λάθη είναι αναπόφευκτες πληρωμένες εμπειρίες!

Συμβουλή #2:

Μάθε τι είναι αυτό που λείπει από την αγορά των κεριών, τι δεν λειτουργεί καλά και ποιες είναι οι ελλείψεις θα μπορείς να καλύψεις.

Συμβουλή #3:

Εντόπισε πολύ καλά ποιο είναι το κοινό σου και ποια είναι η αξία του προϊόντος σου, τι διαφορετικό θα δώσεις στο κοινό (η αγορά των κεριών είναι τεράστια με ό,τι συνεπάγεται αυτό από θέμα πωλήσεων αλλά και ανταγωνιστικών προϊόντων).

Συμβουλή #4:

Ξεκίνα ακόμα κι αν δεν σου αρέσει το αποτέλεσμα. Η βελτίωση έρχεται μέσα από την προσπάθεια και το χρόνο. Δεν θα είναι ποτέ κάτι τέλειο από την αρχή.

Συμβουλή #5:

Δημιούργησε ένα σωστό και καλό τελικό προϊόν που θα το χρησιμοποιούσες και εσύ ως καταναλώτρια. Η μάρκα σου θα ακολουθήσει.

Συμβουλή #6:

Απόκτησε άριστη σχέση με τα social media ειδικά με Youtube και TikTok και αποφάσισε αν η μάρκα σου θα είναι εστιασμένη στα κεριά ή θα είναι ανθρωποκεντρική.

Και κάτι τελευταίο: Μην νομίζεις πως τα δέκα χρόνια εργασίας σου ως στέλεχος σε μια επιχείρηση δεν σχετίζονται με το επόμενό σου project. Πάρε όσα περισσότερα μπορείς ως εφόδια για το μέλλον, θα σου χρειαστούν. Καλή επιτυχία!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.