Ask the mentor: Θέλω να ανοίξω έναν παιδικό σταθμό. Πώς μπορώ να βρω επιδοτήσεις που δεν χρειάζεται να επιστρέψω;
- 8 ΦΕΒ 2023
Θέλω να υλοποιήσω το όνειρο μου και να ανοίξω έναν παιδικό σταθμό. Το πρόβλημα μου είναι το κεφάλαιο. Πώς μπορώ να βρω χορηγίες ή επιδοτήσεις τις οποίες δεν θα χρειάζεται να γυρίσω πίσω;
Απαντά η mentor του Women On Top, Αμαρυλλίς Μπέλλου, Ιδρύτρια & Γενική Διευθύντρια Σχολικών Μονάδων
Καταρχάς, να σου ευχηθώ ολόψυχα καλή ευόδωση των στόχων σου. Ένα υπέροχο ανθρωποκεντρικό όνειρο καλείται να πάρει σάρκα και οστά!
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η ίδρυση ενός παιδικού σταθμού δεν περιλαμβάνει μόνο την παιδαγωγική επιμέλεια και τον καθημερινό προγραμματισμό φροντίδας βρεφών ή/και νηπίων. Από τη θέση της ιδιοκτήτριας-διαχειρίστριας και όχι απλά της παιδαγωγού (αν έχεις αυτή την ιδιότητα), θα κληθείς να έρθεις αντιμέτωπη καθημερινά με πολλές δημιουργικές προκλήσεις, αλλά και πιο τυπικές διαδικασίες. Ένας παιδικός σταθμός δεν παύει να είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με την ταυτότητα της επιχείρησης και ό,τι αυτή συνεπάγεται.
Η ερώτηση σου, αν και αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα για τον αρχικό σου σχεδιασμό, δυστυχώς δεν έχει την αναμενόμενη ενθαρρυντική απάντηση. Χορηγίες δεν δίνονται σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες-επιχειρήσεις αυτού του τύπου, εκτός αν στο μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον -που σου το εύχομαι- παρουσιάσεις κάποια πρότυπη παιδαγωγική ή κοινωνική δράση, και κάποιο μεγάλο ίδρυμα (π.χ. ΙΣΝ) αποφασίσει την ενίσχυσή της μετά από κατάθεση πρότασης και αξιολόγηση. Κάτι ανάλογο είναι σπάνιο και ακόμη κι αν επιτευχθεί θα αφορά χορηγία για την εκπόνηση της δράσης και όχι χορηγία για τον παιδικό σταθμό αυτόν καθαυτό.
Σχετικά με τις επιδοτήσεις, θα πρότεινα να έρθεις σε επαφή με έναν/μια έμπειρο/η στον κλάδο λογιστή/ρια. Θα χρειαστείς τις συμβουλές του/της (στην πορεία πιθανόν να χρειαστείς και κάποιον/α σύμβουλο προγραμμάτων ΕΣΠΑ) προκειμένου να στοιχειοθετήσεις έναν φάκελο για κάποιο από τα τρέχοντα ανά περίοδο προγράμματα στα οποία μπορεί να υπάγεσαι.
Δύο σημεία που θα ήθελα εν προκειμένω να σου επισημάνω:
Πρώτον, τα συγκεκριμένα προγράμματα αφορούν συνήθως συγκεκριμένους τομείς της επιχείρησης σου (π.χ. ψηφιακός μετασχηματισμός, μέρος εξοπλισμού), όχι το σύνολο της επένδυσης.
Δεύτερον, είθισται να απαιτείται πρώτα να καταβάλεις εσύ το αντίστοιχο ποσό για την αγορά τους, και με τα τιμολόγια ως αποδεικτικό να σου επιστραφεί το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών σου σε βάθος χρόνου.
Συμπληρωματικά, να σου αναφέρω ότι υπάρχουν οργανισμοί -ενδεικτικά το People’s Trust ή το STARTAB– οι οποίοι μέσα από διαδικασίες σύντομης εκπαίδευσης, καθοδήγησης (mentoring) και αξιολόγησης της επιχειρηματικής σου πρότασης και του στρατηγικού σχεδιασμού της, σου δίνουν την ευκαιρία να εξασφαλίσεις μέσω του προγράμματος κάποια δανειοδότηση ή επιδότηση, η οποία όμως, ορισμένες φορές, πρέπει να επιστραφεί υπό όρους και είναι, επίσης, αρκετά μικρότερη από το σύνολο του κεφαλαίου που γνωρίζω ότι χρειάζεται για την έναρξη ενός παιδικού σταθμού.
Σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, θα μπορούσες να καταφύγεις σε περιοδικά προγράμματα στήριξης του ΟΑΕΔ για προσλήψεις ειδικοτήτων με ευνοϊκότερους όρους, ή αν τύχει να είναι ενεργό κάποιο πρόγραμμα νεανικής ή γυναικείας επιχειρηματικότητας με κρατική συμμετοχή να υπαχθείς για κάποιο διάστημα σε αυτό. Καθολική, κρατική, οικονομική συμμετοχή σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεν υφίσταται παρά μόνο στους δημοτικούς, παιδικούς σταθμούς όπου δίνονται κάποια κονδύλια ή κάποιες χρηματοδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων που δεν απευθύνονται όμως σε ιδιώτες. Ο τραπεζικός δανεισμός είναι μια πρόταση, αλλά δεν υπάρχει επ’ ουδενί το δικαίωμα να μην επιστραφεί το ποσό -και μάλιστα με τους αντίστοιχους τόκους.
Τέλος, αν και δεν αφορά άμεσα την έναρξη, στελέχωση ή εξοπλισμό του παιδικού σταθμού που ονειρεύεσαι, μπορείς να έχεις υπόψιν σου αφού ξεκινήσεις τη λειτουργία του, τη συμμετοχή του χώρου σου -με κριτήρια ένταξης- στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ΕΕΤΑΑ, το οποίο όμως αφορά την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών μέσω voucher για τη φοίτηση των παιδιών τους και όχι την ιδιοκτησία, η οποία στην ουσία επωφελείται έμμεσα από τη συμμετοχή των γονέων.
Σαν τελευταία εμπειρική συμβουλή και με την ευχή να βρεθεί το απαραίτητο κεφάλαιο για να προχωρήσεις στο επόμενο μεγάλο επαγγελματικό βήμα, θα σου συνιστούσα να μεριμνάς πάντα για ένα μικρό αποθεματικό ποσό. Αυτό γιατί ο παιδικός σταθμός απαιτεί μια συνεχή χρηματική ροή, όχι μόνο για τις τακτικές οικονομικές του υποχρεώσεις -οι οποίες δεν είναι μόνο οι εμφανείς αλλά και πολλές δευτερεύουσες μα εξίσου σημαντικές για την λειτουργία του- αλλά και για τις έκτακτες οικονομικές του ανάγκες που συχνά ανακύπτουν.
Εύχομαι κάθε καλό και μακάρι σύντομα να σε καλωσορίσει ο κλάδος!
Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.