Ask the mentor: Θέλω να επιστρέψω στην Ελλάδα με την οικογένειά μου, αλλά έχω ανασφάλεια. Τι να κάνω;
- 5 ΙΟΥΛ 2023
Δουλεύω αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, όπου έχω δημιουργήσει και την οικογένεια μου. Με τον σύζυγό μου σκεφτόμαστε να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα, για να μεγαλώσει το παιδί μας εκεί, κοντά στους παππούδες και τις γιαγιάδες του και να έχουμε κι εμείς μια μεγαλύτερη, καθημερινή βοήθεια. Με αγχώνει όμως αυτή η αλλαγή, γιατί αφήνω μια σημαντική πορεία, για να επιστρέψω στην Ελλάδα που έχει ένα τελείως διαφορετικό τρόπο λειτουργίας με πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες και σίγουρα με πιο χαμηλές απολαβές μισθολογικά. Από την άλλη δεν θέλω να μείνω κάπου από ανασφάλεια για την αλλαγή, αλλά πώς να διαχειριστώ αυτή την αβεβαιότητα;
Απαντά η mentor του Women On Top, Έλενα Μπλιάμη, Λογίστρια/Φοροτεχνικός.
Πόσο καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου! Μου δίνεις την ευκαιρία να πάω πίσω λίγα χρόνια, όταν βίωνα και εγώ αυτήν την αβεβαιότητα.
Οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή μας είναι ένα δύσκολο κομμάτι που πρέπει να διαχειριστούμε, πόσο μάλλον όταν έχουμε και ολόκληρη οικογένεια! Από την άλλη πλευρά, όμως, για να έφτασες στο σημείο να σκεφτείς τον επαναπατρισμό, όσο όμορφα και στρωμένα να είναι τα πράγματα, με κάτι δεν είσαι ικανοποιημένη.
Θα ήθελα να κλείσεις τα μάτια και να δεις λίγα χρόνια μπροστά στη χώρα που βρίσκεσαι τώρα, να οραματιστείς πώς θα ήταν το παιδί σου εκεί, εσύ, ο άντρας σου, σε όλα τα επίπεδα: ψυχολογικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, συναισθηματικά! Κάνε το ίδιο και για την περίπτωση που θα επιστρέψεις Ελλάδα. Η σύγκριση πάντα θα υπάρχει, πάντα θα βλέπεις τα καλά εδώ και τα καλά εκεί, όπως και τα αρνητικά, αλλά βάλε μια ζυγαριά προτεραιοτήτων για σένα και για την οικογένεια σου!
Σίγουρα, αν το συζητήσεις με φίλους/ες και γνωστούς/ες θα προβληματιστούν με την επιλογή σου να φύγεις και μπορεί να σου πουν για το πόσο δύσκολα θα είναι στην Ελλάδα. Βέβαια, εξαρτάται πού απευθύνεσαι γιατί, αν είναι άνθρωποι που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα, δεν θα έχουν βιώσει και τα δύσκολα του εξωτερικού αντίστοιχα: να είσαι μακριά από όλους, να τρέχεις μόνη εσύ και ο άντρας σου για το παιδί χωρίς καμιά βοήθεια, τον αγώνα που έκανες, την προσπάθεια για να φτάσεις σε αυτήν τη θέση που είσαι τώρα κτλ. Τίποτα δεν μας δίνεται εύκολα πλέον ούτε στο εξωτερικό, ούτε και στην Ελλάδα. Έχω επιστρέψει και εγώ από εξωτερικό εδώ και 4 χρόνια, και ακόμη ακούμε την ερώτηση γιατί επιστρέψαμε!
Είναι σημαντικό να βάλεις προτεραιότητες γιατί από εκεί ξεκινούν όλα. Αν για παράδειγμα είναι προτεραιότητα το συναισθηματικό κομμάτι, να είσαι δηλαδή κοντά στους δικούς σου ανθρώπους, να μεγαλώσει το παιδί σας με τους παππούδες και τις γιαγιάδες κοντά, τότε θα πρέπει να κάνεις λίγο πίσω στους άλλους παράγοντες, χωρίς όμως να μην τους υπολογίζεις.
Αν αυτό που σου προκαλεί ανασφάλεια περισσότερο είναι το οικονομικό κομμάτι -ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας- με τον κατάλληλο χειρισμό δεν θα σου είναι εμπόδιο. Θεωρώ ότι όσο μικρή κι αν είναι η Ελλάδα, υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες και ένα δραστήριο άτομο τις βρίσκει εύκολα. Από τη δική μου εμπειρία, είδα ότι υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για άτομα που επιστρέφουν στην Ελλάδα με εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό, όπως και διευκολύνσεις (πχ φορολογική ελάφρυνση).
Επίσης, ίσως σκεφτείς το ενδεχόμενο -αν γίνεται φυσικά- να εργαστείς απομακρυσμένα από την Ελλάδα, πράγμα το οποίο θα σου δώσει τον πρώτο καιρό μια ανακούφιση. Μια έρευνα στον εργασιακό σου κλάδο, στα σπίτια και τα σχολεία, θα βοηθήσει στο άγχος που αισθάνεσαι, καθώς θα σου δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα σύμφωνα με τις οικονομικές σας δυνατότητές και προδιαγραφές.
Στην Ελλάδα, αυτό που εγώ προσωπικά βίωσα είναι ότι μπορείς να περάσεις όμορφα με πολύ λίγα χρήματα και καλή παρέα! Μπορεί να μην έχουμε τα μεγάλα πάρκα και τις ωραίες αυλές, αλλά τα παιδιά παίζουν όμορφα και ανέμελα, τα μικρά αυτά πάρκα και τα σχολεία είναι γεμάτα το απόγευμα από παιδικές φωνές!
Πέρα από την υποστήριξη των παππούδων και γιαγιάδων στο σχολικό/κοινωνικό κομμάτι, υπάρχει μεγάλη βοήθεια και ανάμεσα στους γονείς: ένα παράδειγμα αποτελούν οι μετακινήσεις στο σχολείο και τις δραστηριότητες.
Αν πάλι αποφασίσεις ότι τελικά η ζυγαριά γέρνει προς το να μείνεις εκεί που βρίσκεσαι, αυτό δεν σημαίνει ότι η ανασφάλεια σε νικά! Ίσως, με τις προδιαγραφές που έχετε στην Ελλάδα το εξωτερικό, να είναι πράγματι καλύτερο για εσάς!
Κλείνοντας, θα σου μιλήσω και για τη δική μου εμπειρία, όταν αποφασίσαμε να επιστρέψουμε από το εξωτερικό και να αφήσουμε πίσω μια πολύ καλή δουλειά, ένα μεγάλο σπίτι κά. Επέστρεψα με χαρά, αλλά και λίγη ανασφάλεια για την προσαρμογή (η επιστροφή μας συνέπεσε και με την πανδημία), και είχαμε μεγάλη υποδοχή από τους δικούς μας φίλους/ες και συγγενείς. Βλέποντας αυτά που με ενοχλούσαν στην Ελλάδα, επέλεξα να κάνω αυτά που μου άρεσαν στο εξωτερικό, εδώ. Από τα μικρά καθημερινά μέχρι και την κοινωνική δικτύωση, όπως και το να μεταφέρω με χαρά την εμπειρία μου για να γίνουν μικρές αλλαγές!
Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο σε όποια απόφαση και να πάρεις!
Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.