ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ask the mentor: Τι δυσκολίες θα αντιμετωπίσω κυνηγώντας μια καριέρα στην Τεχνητή Νοημοσύνη;

Pexels

Δίνω πανελλήνιες του χρόνου, μου αρέσουν οι θετικές επιστήμες και σκέφτομαι να κατευθυνθώ προς την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ξέρω ότι είναι ένα επάγγελμα που συγκεντρώνει περισσότερους άντρες και αναρωτιέμαι ποιες είναι οι δυσκολίες που μπορεί να βρω επαγγελματικά στο μέλλον και πώς μπορώ να προετοιμαστώ για να τις αντιμετωπίσω;

Απαντά η mentor του Women On Top, η Δρ. Λίλιαν Μπαλατσού, AI Evangelist, Cognitive Neuroscientist, Founder of Greek Girls Code και μέντορας του Women On Top

Αρχικά θα ήθελα να σε συγχαρώ για τους στόχους σου και να σου ευχηθώ καλή τύχη! Η περίοδος των Πανελλαδικών εξετάσεων μπορεί να γίνει αρκετά πιεστική και έντονη, οπότε σου εύχομαι να μπορέσεις παραμερίσεις τυχόν αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος ή στρες, και να εστιάσεις με θετική ενέργεια στην όμορφη ενήλικη ζωή που σε περιμένει, και στον νέο επαγγελματικό και προσωπικό κόσμο που θα μπορέσεις να χτίσεις από την αρχή.

Εργασία στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Αν είσαι ήδη σε θετική κατεύθυνση, τότε φαντάζομαι πως έχεις θέσει τις βάσεις για να μπορέσεις να απασχοληθείς σε υπολογιστικούς κλάδους, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτό που θα ήθελα να σου πω εδώ όμως είναι ότι ακόμη και αν δεν είσαι στη θετική κατεύθυνση, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η τεχνολογία γενικότερα είναι ένα επαγγελματικό πεδίο που μπορείς να προσεγγίσεις και να εργαστείς σε αυτό από διαφορετικά ακαδημαϊκά backgrounds. 

Τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο στο δημόσιο και τον ερευνητικό, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υπάρχουν διάφορα επαγγέλματα στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορεί να είναι είτε αμιγώς τεχνικά, είτε όχι, όπως Μηχανικός ΤΝ/Βαθιάς/Μηχανικής Μάθησης, Προγραμματιστής/ρια, Μηχανικός Ρομποτικής, Αναλυτής/ρια Δεδομένων κλπ., αλλά και Σχεδιαστής/ρια Εφαρμογών, Αναλυτής/ρια Διαδικασιών, Πρότζεκτ Μάνατζερ και παραδοσιακοί ρόλοι στις πωλήσεις ή το μάρκετινγκ τέτοιων τεχνολογιών. Αυτό σου το αναφέρω γιατί ακόμη και στην περίπτωση που δεν σπουδάσεις ένα αμιγώς τεχνικό πρώτο πτυχίο (όπως πχ. Μηχανικός Υπολογιστών) δεν σου αποκλείεται να δουλέψεις μετέπειτα στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης!

Έμφυλο χάσμα στο ΑΙ

Όσον αφορά στο έμφυλο χάσμα, η αλήθεια είναι ότι και παγκόσμια, αλλά και στην Ελλάδα, η διαφορά στις ποσοστώσεις και στην οργανική ενδυνάμωση των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες είναι μεγάλη. Συνηθίζουμε να συναντούμε λιγότερες γυναίκες σε αμιγώς τεχνικές και ηγετικές θέσεις, τόσο σε ακαδημαϊκά εργαστήρια όσο και σε εταιρικά περιβάλλοντα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια προσπάθεια και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τοπικά να μειωθεί αυτό το χάσμα, οπότε μένει να δούμε.

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης δυνητικά δημιουργεί πιο δυσχερείς συνθήκες για τις νέες γυναίκες που θέλουν να εργαστούν σε αυτόν τον χώρο, αλλά και σε αυτές που ήδη εργάζονται και προσπαθούν να διαπρέψουν.

Μιλάμε δηλαδή για πιθανή έλλειψη προτύπων και κοινοτήτων που ενδεχομένως δυσκολέψει περισσότερες γυναίκες να ταυτιστούν με άλλες και να μάθουν πώς πρέπει να κινηθούν ή να ζητήσουν συμβουλές καριέρας στο χώρο του ΑΙ. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει ένα οικοσύστημα και μια κοινότητα για τις γυναίκες στην τεχνολογία, το STEM και το επιχειρείν, οπότε είμαι σίγουρη πως διάφοροι τέτοιοι οργανισμοί μπορούν να σε βοηθήσουν και να βρεις μέντορες στο ΑΙ και γυναίκες-πρότυπα με τα οποία μπορείς να ταυτιστείς.

Τα αμιγώς ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα ελλοχεύουν επίσης τον κίνδυνο να μην είναι τόσο εύκολο το λεγόμενο speak up έναντι άδικων, αντιεπαγγελματικών ή ανάρμοστων εργασιακών συμπεριφορών. Σε αυτό θα συμβούλευα να εξετάσεις αρκετά την κουλτούρα της εταιρείας ή του οργανισμού που θα εργαστείς, τις διαδικασίες που ακολουθούνται και την κοινωνική στρατηγική που υιοθετείται. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, επίσης, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο λεγόμενο corporate responsibility.

Ένα άλλο πρόβλημα που συνήθως αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στο χώρο της τεχνολογίας, είναι το λεγόμενο imposter syndrome ή γενικότερα η έλλειψη αυτοπεποίθησης λόγω κοινωνικών και εργασιακών προκαταλήψεων, αλλά και συνθήκες που αυτές δημιουργούν, όπως χαμηλότερη μισθοδοσία για τις γυναίκες έναντι των ανδρών. Σε αυτό θα σε συμβούλευα εκτός από το να απευθυνθείς σε πιθανές μέντορες, να δουλέψεις το κομμάτι της αυτοεικόνας και να υπενθυμίζεις συχνά στον εαυτό σου πόσα ξέρει και πόσα έχει καταφέρει σε ένα δύσκολο αντικειμενικά χώρο, αλλά και να μην φοβάσαι να διεκδικήσεις ή να διαπραγματευτείς ένα μεγαλύτερο μισθό ή μια προαγωγή που αξίζεις.

Τέλος, θα ήθελα να σου πω πως ίσως όλα αυτά φαντάζουν πολλά και μακρινά, και μπορεί να είναι. Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μέχρι να εργαστείς στην πρώτη σου δουλειά, είτε στο ΑΙ είτε όχι, θα σε εξοπλίσουν με σημαντικά εφόδια και εμπειρίες για να μπορέσεις να πετύχεις τους στόχους σου. Και να θυμάσαι ότι η τεχνολογία δεν είναι ένας επαγγελματικός τομέας μόνο, αλλά μια νέα κουλτούρα που συνεχώς μαθαίνουμε, δημιουργούμε και μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.