Ask the mentor: Τι μεταπτυχιακό να ακολουθήσω ώστε να εργαστώ στον τομέα της αρχαιολογίας;
- 26 ΑΠΡ 2023
Έχω σπουδάσει αρχαιολογία και θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου πάνω στον πολιτισμό. Στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι δύσκολες για τέτοια επαγγέλματα και βιοπορίζομαι από εργασίες που δεν με γεμίζουν και με απομακρύνουν από τον στόχο μου. Τι μεταπτυχιακό μπορώ να ακολουθήσω ώστε να έχω μια ευκαιρία να εργαστώ στον τομέα μου;
Απαντά η mentor του Women On Top, Στέλλα Τσιαρβούλα, Creative / Cultural Manager – Development Expert, Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτισμικής Πολιτικής Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ – ΑΠΘ
Η λαχτάρα σου για το πεδίο του πολιτισμού είναι και το σημαντικότερο εφόδιό σου για να πετύχεις τον στόχο σου!
Ανάλογη διαδρομή είχα κι εγώ, καθώς σε προπτυχιακό επίπεδο σπούδασα φιλοσοφία και στα μέσα της 25χρονης ήδη καριέρας μου στον χώρο ξεκίνησα μεταπτυχιακές σπουδές. Απέκτησα δίπλωμα ειδίκευσης «επικοινωνία & πολιτισμός» από το Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ – ΑΠΘ και ειδίκευσης «διοίκησης πολιτισμικών μονάδων» από το ΕΑΠ. Συνεχίζω στο ΑΠΘ, σε επίπεδο εκπόνησης διδακτορικού, στο αντικείμενο της πολιτιστικής πολιτικής.
Αυτό που θα σου πρότεινα είναι να διαβάσεις, να ενημερωθείς για όλο το εύρος του πολιτισμικού γίγνεσθαι, τις τάσεις και τις δυναμικές που αναπτύσσονται. Θα διαπιστώσεις ότι είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μωσαϊκό, γεμάτο δημιουργικότητα και καινοτομίες. Τυχόν ιδιαιτερότητες και δυσκολίες δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι χαρακτηρίζουν όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα.
Παρά το ότι επί χρόνια έχει καταγραφεί η απόκλιση του αντικειμένου σπουδών από τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, αυτό σταδιακά αλλάζει, καθώς νέα γνωστικά αντικείμενα αναδύονται για να καλύψουν τις ανάγκες που καταγράφονται. Εξάλλου, είναι ίσως ένας από τους ελάχιστους τομείς παραγωγής που είναι τόσο αναγκαία η συνεργασία πολλών ανθρώπων εξειδικευμένων σε τελείως διαφορετικά πεδία γνώσεων και δεξιοτήτων, συχνά μάλιστα μοναδικών.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι πλέον αναγνωρίζεται η συμβολή στην οικονομία των Πολιτιστικών & Δημιουργικών Βιομηχανιών (ΠΔΒ), ο πολιτισμός είναι διακριτός δείκτης στην ανάπτυξη κάθε τόπου, ο αρχαιολογικός πλούτος και ο σύγχρονος πολιτισμός παράγουν υπηρεσίες και προϊόντα που κάνουν αναγκαία την ύπαρξη πολλών και νέων ειδικοτήτων, προκειμένου να αξιοποιηθούν κατάλληλα.
Θα πρέπει συνεπώς να ξεκαθαρίσεις καταρχάς μέσα σου αν και πώς θέλεις να συνεχίσεις: έχοντας ως πυρήνα όλων την αρχαιολογία ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση θα μπορούσες να αποκτήσεις είτε ένα δίπλωμα θεωρητικής ειδίκευσης (π.χ. σε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο ή/και γεωγραφική περιοχή, στη νομισματολογία, στο δίκαιο διαχείρισης συλλογών), είτε ένα δίπλωμα πρακτικής κατεύθυνσης (π.χ. στην ενάλια αρχαιολογία, στην αρχαιολογία τοπίου, στις εφαρμοσμένες επιστήμες σε υλικά & τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς).
Αν το προσεγγίσεις πιο ανοιχτά το ζήτημα, θα μπορούσες να κάνεις μεταπτυχιακές σπουδές που σχετίζονται με την πολιτιστική διαχείριση, την πολιτισμική τεχνολογία, την ψηφιοποίηση υλικού, την ανάπτυξη κοινού σε μνημεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, τη συσχέτιση πεδίων π.χ. τουρισμός & πολιτισμός / θεολογία & πολιτισμός / αρχαιολογία-τέχνη-πολιτισμός, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της φύσης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τη διαχείριση του σκοτεινού τουρισμού, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την πολιτιστική επικοινωνία φορέων και δράσεων, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, το πολιτιστικό marketing, τη διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών, τις μουσειακές σπουδές, την πράσινη πολιτιστική διαχείριση, τη διεπιστημονική προσέγγιση της τοπικής ιστορίας, ζητήματα διαχείρισης τεχνητής νοημοσύνης στην καλλιτεχνική δημιουργία κ.ά.
Εύχομαι να επιλέξεις ό,τι θα σε φέρει πιο κοντά το συντομότερο στην εκπλήρωση αυτού που οραματίζεσαι!
Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.