ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Το πρόβλημα υγείας μού δημιουργεί ανασφάλεια στη δουλειά. Πώς διατηρώ την πίστη στον εαυτό μου;

Pexels

Έχω διαγνωστεί με ένα πρόβλημα υγείας το οποίο μου άλλαξε τελείως το πλάνο ζωής μου. Επαγγελματικά ήμουν σε ένα πολύ καλό σημείο και ενώ συνεχίζω να δουλεύω, με κυριεύει η ανασφάλεια κάποιες φορές ότι δεν θα καταφέρω να πετύχω όσα θέλω και ότι δεν είμαι αρκετά ικανή πλέον. Με επηρεάζει πολύ και η στάση του περιβάλλοντός μου που με αντιμετωπίζει ως ευάλωτη και αδύναμη και φοβάμαι ότι έτσι με αντιλαμβάνονται όλοι πλέον, ακόμα και στο εργασιακό μου περιβάλλον. Πώς μπορώ μέσα σε όλο αυτό να διατηρώ την πίστη στον εαυτό μου και στις ικανότητές μου;

Απαντά η mentor του Women On Top, Χριστίνα Σιδέρη, Head of HR, British American Tobacco

Όταν γίνεται η διάγνωση ενός σημαντικού/χρόνιου θέματος υγείας, το πρώτο που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι το σοκ μας για το πώς αυτό θα αλλάξει τη ζωή μας. Συνήθως δεν έχουμε πολύ χρόνο να το διαχειριστούμε, γιατί προτού καν προλάβουμε να συνέλθουμε εμείς, ξαφνικά σηκώνουμε άλλο ένα βάρος: να διαχειριστούμε το πώς θα αντιδράσουν οι γύρω μας. Ακόμα και άνθρωποι που μας αγαπούν μπορεί, με κάθε καλή πρόθεση, να πουν όλα τα λάθος πράγματα που εκείνη τη στιγμή δεν θέλουμε να ακούσουμε, όπως «τώρα δεν πρέπει να κουράζεσαι» ή «να βρεις κάτι που να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σου».

Και μια εύλογη απάντηση είναι «μα είμαι ακόμα εγώ, δεν είμαι κάποια άλλη – απλώς τώρα θα πρέπει να ακολουθώ την τάδε ρουτίνα/αγωγή». Έτσι δεν είναι; Και ναι και όχι. Γιατί προφανώς και παραμένεις εσύ, αλλά κάτι τόσο έντονο σε μεταμορφώνει παράλληλα σε μια πιο εξελιγμένη εκδοχή του εαυτού σου. Σε μια εκδοχή που εκτιμά πολύ περισσότερο τη ζωή, την υγεία, τις μεγάλες ή μικρές όμορφες στιγμές, τα αγαπημένα πρόσωπα. Που έχει πιο ώριμη στάση για το τι τελικά είναι πρόβλημα και τι δεν είναι, στο πού αξίζει να επενδύει χρόνο και ενέργεια.

Αναπόφευκτα, κάποιες στιγμές θα νιώσεις πιο αδύναμη, θα σε συγκρίνεις με το πριν και θα θυμώνεις, θα σκέφτεσαι παραπάνω, κάτι που άλλοι ίσως το θεωρούν δεδομένο. Στην πραγματικότητα όμως, δεν θα είσαι πιο αδύναμη, το αντίθετο μάλιστα. Έχεις σκεφτεί ότι ίσως και να είσαι πιο δυνατή απ’ όσο νομίζεις, γιατί κάνεις μια καθημερινή ζωή με τις υποχρεώσεις και τις προκλήσεις που έχουν όλοι, όμως εσύ τα καταφέρνεις έχοντας κι έναν έξτρα βαθμό δυσκολίας; Φυσικά δεν είσαι η μόνη – άλλη μπορεί να φροντίζει ένα παιδί ή γονιό με θέμα υγείας, άλλη μπορεί να μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της και πάει λέγοντας. Το τι δυσκολίες κουβαλάει ο καθένας και η καθεμιά μας, μόνο εμείς το ξέρουμε και σίγουρα δεν ξεχωρίζεις με έναν αρνητικό τρόπο επειδή σου συνέβη αυτό.

Μερικές πρακτικές σκέψεις που ελπίζω να σε βοηθήσουν:

1. Πάρε τον χρόνο σου. Δεν είναι λίγο να αλλάζουν τα δεδομένα στην υγεία μας και δεν δουλεύουν όλα με το πάτημα ενός κουμπιού. Αν έχεις εξάρσεις και υφέσεις μέχρι να βρεις τις ισορροπίες σου, δεν φταις σε κάτι. Δώσε περιθώριο στον εαυτό σου να συνηθίσει, χωρίς να τον μαστιγώνεις για να τα καταφέρει όλα με τη μία.

2. Ζήτα υποστήριξη. Είναι σπουδαίο πράγμα η βοήθεια και ακόμη πιο σπουδαίο να αναγνωρίζουμε πότε να την ζητάμε. Σε μια τέτοια αλλαγή, πρέπει να χτίσεις ένα καλό δίκτυο υποστήριξης: να βεβαιωθείς ότι νιώθεις ασφάλεια με τον γιατρό που σε παρακολουθεί, να κάνεις ψυχοθεραπεία, να μιλήσεις σε κάποιο άτομο που έχει το ίδιο θέμα με σένα και ίσως είναι πιο εξοικειωμένο. Αν θες βοήθεια και σε πρακτικά θέματα, μην διστάσεις να τη ζητήσεις όπου έχεις την επιλογή, π.χ. στο χώρο εργασίας: αν έχεις τη δυνατότητα να εργαστείς από το σπίτι κάποιες φορές, μπορείς να το συνεννοηθείς με τους συνεργάτες σου (η ευελιξία έχει κερδίσει έδαφος σε πολλά εργασιακά περιβάλλοντα). Εντός και εκτός χώρου εργασίας πάντως, φαίνεται ότι οι πετυχημένες γυναίκες – με ό,τι ορίζει η καθεμία ως επιτυχία – είναι αυτές που ζήτησαν υποστήριξη.

3. Κράτα ίδια στάση στη δουλειά. Δε χρειάζεται να εργαστείς παραπάνω από πριν για να αποδείξεις ότι ακόμα αξίζεις το ίδιο. Κι αν ποτέ νιώσεις αδιαθεσία ή χρειαστεί να λείψεις, guess what – συμβαίνει σε όλους. Πιθανότατα εσύ το σκέφτεσαι πολύ περισσότερο απ’ όσο θα ασχοληθούν στην πραγματικότητα οι συνάδελφοί σου.

4. Εκπαίδευσε τους γύρω σου. Αν κάποιος/α κάνει ένα σχόλιο ή ερώτηση, το πιο πιθανό είναι ότι το κάνει χωρίς κακή πρόθεση. Μην το παίρνεις τοις μετρητοίς – συνήθως δεν υπάρχει επαρκής γνώση και εκπαίδευση στο γενικό σύνολο για θέματα υγείας. Μιλώντας μάλιστα γι’ αυτό, ίσως βοηθήσει και εσένα να απομυθοποιήσεις την κατάσταση, και σταδιακά να μην το βλέπεις σαν taboo. Αυτό ισχύει τόσο στις διαπροσωπικές σχέσεις όσο και στο χώρο εργασίας: Χρειάζεται σίγουρα να έχεις επικοινωνήσει ορισμένα βασικά σημεία σε κάποιες/ους συναδέλφους, ώστε να ξέρουν να διαχειριστούν μια κατάσταση, αν ποτέ προκύψει ανάγκη. Το να μιλήσεις ανοιχτά για όσα συνεχίζεις να κάνεις χωρίς κανένα θέμα, αλλά και για όσα πρέπει να προσέξεις (π.χ. «μπορώ χωρίς κανένα θέμα να κάνω το Χ, αλλά προσπαθώ να αποφεύγω το Ψ») ή για το ποια είναι τα σημάδια ότι χρειάζεσαι βοήθεια, είναι ανθρώπινο και λυτρωτικό.

5. Βάλε τα πράγματα στις διαστάσεις τους. Όταν έχουμε ένα θέμα υγείας, καλό είναι να θυμόμαστε ότι πάντα θα υπάρχουν και χειρότερα, και ότι δεν είμαστε ούτε οι πρώτες ούτε οι τελευταίες – τετριμμένο, αλλά εντελώς αληθινό. Αντίστοιχα όμως, δεν χρειάζεται να το υποτιμούμε, να το αποφεύγουμε και να προσποιούμαστε ότι όλα είναι πάντα τέλεια.

6. Φρόντισε τον εαυτό σου. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να το κάνουμε και είναι κρίμα που οι περισσότεροι το θυμόμαστε όταν προκύψει ένα θέμα υγείας. Φάε θρεπτικά, έχε στη ζωή σου κάποια φυσική δραστηριότητα που σε κάνει να νιώθεις ευεξία, ακολούθησε τις οδηγίες των γιατρών όσο μπορείς. Αν προσφέρεις στον εαυτό σου μια καλή ποιότητα ζωής, θα μπορείς και προσωπικά και επαγγελματικά να ελαχιστοποιήσεις τυχόν διαφορές στην καθημερινότητά σου.

7. Να σε αγαπάς. Δεν αξίζεις λιγότερα επειδή σου έτυχε ένα θέμα με την υγεία σου και δεν υπάρχει κανένας λόγος να σε τιμωρείς όταν δεν έχεις καλές μέρες. Ναι, κάποιες ημέρες δεν θα είναι καλές και είναι αναμενόμενο, συμβαίνει και σε όσες/ους χαίρουν άκρας υγείας. Επιβράβευσε τον εαυτό σου όταν το χρειάζεσαι με κάτι που σε κάνει χαρούμενη: ένα δωράκι, ένα μασάζ, ένα αγαπημένο φαγητό, μια βόλτα. Τα έχεις δουλέψει, να τα χαρείς!

Μπορεί να μην επέλεξες ό,τι έγινε, αλλά είναι κυρίως στο χέρι σου το πώς θα ζήσεις με αυτό. Άλλωστε, σου μαθαίνει ένα από τα πιο χρήσιμα skills εντός και εκτός δουλειάς – να σηκώνεσαι ξανά και ξανά την κάθε φορά που πέφτεις, γιατί πολύ απλά είναι η μόνη επιλογή. Keep walking!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.

Exit mobile version