ΚΑΡΙΕΡΑ

Αθηνά Κρητικού, πρόεδρος Σ.Κ.Ε.Π: “Υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα για τους ανθρώπους με αναπηρία”

Γνωρίζουμε την Αθηνά Κρητικού η οποία είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.) από το 2008 μέχρι σήμερα. Έζησε στη Γαλλία, σπούδασε Νομικά και εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας.

Όραμά της ήταν η ίδρυση του Σ.Κ.Ε.Π. μια κοινωνία ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών οπού όλοι θα είναι αποδεκτοί και χρήσιμοι. Αυτή την μεγάλη ευθύνη έχει καταφέρει να φέρει με μεγάλη επιτυχία μέσω του συνδέσμου τα τελευταία χρόνια.

Με αφορμή την ομιλία της στο φετινό TEDxAthens, η κ. Κρητικού μίλησε στο Ladylike.gr για την δράση του Σ.Κ.Ε.Π.και τον στόχο της, ο οποίος είναι η καταπολέμηση του αποκλεισμού των νέων με αναπηρίες.

Πως αποφασίσατε να σπουδάσετε Νομική; Τι σας κέρδισε σε αυτό το επάγγελμα; 

Τελικά δεν με κέρδισε το επάγγελμα αμέσως μετά το πτυχίο μου αποφάσισα να δουλέψω σε διαφημιστική εταιρεία. Διάλεξα να σπουδάσω Νομικά διότι πίστευα ότι Νομικά και δικαιοσύνη πορεύονται πάντα μαζί όταν κατάλαβα ότι δεν ισχύει….έφυγα.

Zείτε στην Ελλάδα τώρα; Αν ναι τι σας έφερε εδώ;

Ζω στην Ελλάδα από το 1990. Αγαπώ την Γαλλία είναι η δεύτερη μου πατρίδα. Αλλά δεν σκέφτηκα ποτέ να ζήσω μακριά από την χώρα μου. Η Ελλάδα είναι η ψυχή μου. Το “σπίτι” μου είναι εδώ.

Πως αποφασίσατε να ιδρύσετε τον ΣΚΕΠ; Είστε πρόεδρος από το 2008 μέχρι σήμερα, σωστά;

Κάποια στιγμή στην ζωή μου ανακάλυψα ότι ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού είναι αόρατο και ξεχασμένο από την κοινωνία. Πρόκειται για τα άτομα με αναπηρία. Κοιτούσα γύρω μου και πραγματικά δεν έβλεπα πουθενά και σχεδόν ποτέ άτομα με αναπηρία. Ούτε στην καθημερινότητα μου, ούτε στους δρόμους, στην δουλειά, σε χώρους διασκέδασης.

Αναρωτήθηκα “Γιατί”. Είναι μόνο η έλλειψη υποδομών, η έλλειψη προσβασιμότητας, ή είναι και κάτι άλλο, πιο βαθύ που έχει να κάνει με στερεότυπα, με προκαταλήψεις, με αρνητικά συναισθήματα τα οποία οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Πιστεύω πως υπάρχει απόλυτη ανάγκη για υπερβατικές αντιλήψεις και σύγχρονες νοοτροπίες, με στόχο να βοηθήσουν την κοινωνία να γνωρίσει το διαφορετικό και να καταρρίψουν τις προκαταλήψεις. Οραματίζομαι μια κοινωνία που θα προσφέρει την δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως να αισθάνονται αποδεκτοί και χρήσιμοι. Είμαι ιδρύτρια και πρόεδρος του Δ.Σ. από το 2008 μέχρι σήμερα.

 Ποιο είναι το αντικείμενο του ΣΚΕΠ;

Ο Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 2008, στην Αθήνα, για να δώσει φωνή και βήμα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες νέων και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει όσους δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ

Η καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων με αναπηρία, μέσω βιωματικών προγραμμάτων συνύπαρξης με τον γενικό πληθυσμό.

Ο Σ.Κ.Ε.Π. λειτουργεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας και ένταξης, με στόχο να εξοικειώσει μαθητές & φοιτητές γενικής εκπαίδευσης με την εικόνα της αναπηρίας και να καταργήσει τα στερεότυπα σχετικά με την διαφορετικότητα.

Με πρωτοποριακή βιωματική προσέγγιση & μεθοδολογία, μη τυπικής εκπαίδευσης, συνδέει νέους με αναπηρία και σε αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, μαζί με μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα βιωματικά προγράμματα του Σ.Κ.Ε.Π. εστιάζουν στην:

1/ Διαχείριση της διαφορετικότητας και την αλλαγή νοοτροπίας του γενικού πληθυσμού

2/ Κοινωνικοποίηση των νέων με αναπηρία

3/ Προάσπιση δικαιωμάτων, προώθηση ίσων ευκαιριών και επαγγελματική ένταξη των νέων με αναπηρία

4/ Ενδυνάμωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα αποτελέσματα του Σ.Κ.Ε.Π. από το 2008 μέχρι σήμερα:

Αύξηση του αριθμού βιωματικών προγραμμάτων (από 1 σε 10).

Αύξηση 19.900% του αριθμού των συμμετεχόντων (από 100 σε 20.000).

Αύξηση 6.200% του αριθμού των φορέων (από 4 σε 252 σχολεία/ειδικά σχολεία/κοινωνικούς φορείς).

Αύξηση 700% της συχνότητας των δράσεων (από 10 σε 80).

Πρόσληψη 5 στελεχών εκ των οποίων 2 είναι άτομα με αναπηρία.

EΠΩΦΕΛΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

– Παιδιά και νέοι με αναπηρία: κινητική, αισθητηριακή, νοητική

– Παιδιά και νέοι σε αντίξοες συνθήκες διαβίωσης

– Μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

– Φοιτητές

– Σύλλογοι γονέων παιδιών γενικής και ειδικής αγωγής

– Εκπαιδευτικοί

– Γενικότερος πληθυσμός που συμμετέχει στις βιωματικές ενημερώσεις & δράσεις

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΜΒΕΛΕΙΑ

Ο Σ.Κ.Ε.Π. έχει πανελλαδική εμβέλεια.

Αν μπορούσατε με λίγα λόγια να μας πείτε μερικές δράσεις του Συνδέσμου;

Σε όλες τις δράσεις μας συμμετέχουν ΜΑΖΙ νέοι με αναπηρίες και μαθητές γενικής αγωγής. Επίσης έχουν όλες βιωματικό χαρακτήρα, με στόχο να αφυπνίσουμε το ευρύτερο κοινό στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία…δεν φανταζόμαστε καν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – Βιωματική Προσομοίωση Κινητικής & Αισθητηριακής Αναπηρίας, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία είναι η δυσκολία μετακίνησης και κυρίως η έλλειψη προσβασιμότητας. Θέλουμε από όλους να μπουν στην διαδικασία να δουν αλλιώς τους χώρους γύρω τους. Να τους προσεγγίσουν κάτω από το πρίσμα ενός ατόμου που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα ανάμεσα μας.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Δράση βιωματικής προσομοίωσης κινητικής αναπηρίας: άτομα που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικής αναπηρίας κάθονται σε αναπηρικό αμαξίδιο, με στόχο να μετακινηθούν στους δρόμους της πόλης τους. Η δράση υλοποιείται υπό την καθοδήγηση στελεχών και συνεργατών του Σ.Κ.Ε.Π., με κινητική αναπηρία.

Δράση βιωματικής προσομοίωσης αισθητηριακής αναπηρίας: οι συμμετέχοντες βιώνουν τον τρόπο αντίληψης των ατόμων με προβλήματα όρασης σε διάφορες δραστηριότητες (κίνηση στο χώρο με τη βοήθεια λευκού μπαστουνιού, τεχνικές συνοδείας κτλ). Η δράση υλοποιείται με εκπαιδευτές κινητικότητας & προσανατολισμού για άτομα με προβλήματα όρασης.

Καταγραφή προσβασιμότητας δημοσίων και ιδιωτικών χώρων.

Ο κόσμος βοηθάει το έργο σας;

Όταν ο κόσμος μπει στην διαδικασία να καταλάβει την κοινωνική απομόνωση των ανθρώπων με αναπηρία, ναι βοηθάει. Αρκεί να σκεφτεί “διαφορετικά” και να δει τον κόσμο γύρω του αλλιώς!

Είστε μια μεγάλη ομάδα. Πιστεύετε στη δύναμη της ομάδας και της συνεργασίας;

Μαθαίνουμε μαζί, ο ένας για τον άλλο και ο ένας από τον άλλο. Υπάρχει δυναμική στην ομάδα του Σ.Κ.Ε.Π. και είμαστε περήφανοι γι αυτό.

Χρησιμοποιήσατε την εμπειρία σας στη διαφήμιση και στο communication consulting στις δραστηριότητες του ΣΚΕΠ;

Σίγουρα, ότι εμπειρία είχα στο παρελθόν με βοήθησε τόσο στους στόχους που επέλεξα να κυνηγήσω όσο στην μεθοδολογία για να τους πετύχω. Τα “Τι” και “Πως” είναι αποτέλεσμα της προσωπικής μας ιστορίας.

Καθώς ζήσατε στη Γαλλία, έχετε δει μεγάλες διαφορές σε αυτό τον τομέα συγκριτικά με την Ελλάδα;

Τυπικά ναι από την άποψη ότι η Γαλλία είναι προσβάσιμη, άρα ένας άνθρωπος με αναπηρία μπορεί να βγει από το σπίτι του και να κυκλοφορήσει σχεδόν άνετα ανάμεσα μας. Όμως στερεότυπα και προκαταλήψεις υπάρχουν παντού, είναι δυστυχώς μέσα στην ανθρώπινη φύση.

Υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα για τα παιδιά και τους νέους με αναπηρία;

Ναι υπάρχει. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, δεν είναι τόσο η διαφορετικότητα, όσο η αρνητική στάση της κοινωνίας, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Μόνο ένα μικρό ποσοστό της προσπαθεί πραγματικά, να βρει λύσεις ή τουλάχιστον να προσφέρει. Βέβαια αυτό το μικρό ποσοστό κάνει θαύματα, αλλά δεν αρκεί για να κάνει την αλλαγή

Η κοινωνία αδιαφορεί όχι πάντα από κακή πρόθεση. Είναι ο πραγματικός φόβος της διαχείρισης του διαφορετικού “δεν ξέρω τι να πω” και “δεν ξέρω πώς να το πω”. Φοβάμαι ότι θα στεναχωρήσω ή θα προσβάλλω. Φόβος που προέρχεται από την έλλειψη εξοικείωσης. Είναι και ο “υποκριτικός” φόβος: δεν θέλω να φανταστώ ότι μπορεί να συμβεί άμεσα ή έμμεσα και σε εμένα. Άρα το διαγράφω ως πιθανότητα από το μυαλό, δεν θέλω να ξέρω, δεν θέλω να γνωρίζω.

Είναι κοινή παραδοχή πως τα παιδιά είναι σκληρά σε μικρές ηλικίες. Πως μπορούν να εξοικειωθούν με το διαφορετικό, κατά τη γνώμη σας;

Τα παιδιά δεν είναι κακά είναι αυθόρμητα. Λένε ότι σκέφτονται εκείνη την στιγμή, χωρίς να σκεφτούν εάν θα πληγώσουν. Όμως ταυτόχρονα τα παιδιά είναι σωστοί αποδέκτες, όταν μπαίνεις στην διαδικασία να τους εξηγήσεις απλά αλλά κατανοητά. Όσο πιο μικρά, τόσο πιο εύκολο είναι δεν είναι ακόμα εγκλωβισμένα στα κοινωνικά πρέπει και δήθεν. Είναι το κύριο target group του Σ.Κ.Ε.Π. (οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) γιατί ο ευαισθητοποιημένος μαθητής του σήμερα είναι ο ενεργός πολίτης του αύριο.

Η χώρα μας είναι φιλόξενη στα παιδιά και τους νέους με αναπηρία;

Ναι, σκεφτείτε ότι αποτελούν ένα 10% του πληθυσμού κι όμως σπάνια τους συναντάμε αυτό από μόνο του απαντάει στην ερώτηση σας.

Ποιο είναι το μότο ζωής σας;

Τα ουσιαστικά πράγματα τα βλέπει μόνο η καρδιά!

Παρακαλώ συμπληρώστε με τις σκέψεις σας:

Οι γυναίκες …μεγάλη πρόκληση να είσαι και να αισθάνεσαι γυναίκα

Τα παιδιά… ότι καλύτερο μου έχει συμβεί

Η κοινωνία… Αναπόφευκτο καλό ή κακό!

Πως νιώθετε που θα μιλήσετε στο TEDxAthens; Ποιo είναι το “συμπέρασμα” σας που νιώθετε ότι θέλετε να μοιραστείτε με τον κόσμο;

Το συμπέρασμα μου ή μάλλον τα συμπεράσματα μου θα τα μοιραστώ με τον κόσμο το Σάββατο. Το TEDxAthens μου έδωσε μια μαγική ευκαιρία να ταξιδεύσω  με μοναδική συντροφιά τον εαυτό μου!

Γυναίκες στη θέση τους με αγάπη από το Ladylike.gr

Έφη Κασούρα: Creative Director από έρωτα

Μάρα Καλογήρου, αθλήτρια ορεινού τρεξίματος: Στο βουνό βρίσκεις την ουσία της ευτυχίας

Γιώτα Χουλιαρά, Managing Director: “Για να πετύχεις στις δημόσιες σχέσεις πρέπει να αφουγκράζεσαι τα πάντα”

Exit mobile version