Αθηνά – Πολίνα Ντόβα:”Οι Έλληνες startuppers είναι ήρωες”
- 29 ΜΑΡ 2016
Η Αθηνά - Μαρία Ντόβα είναι μια εκ των ιδρυτών του Owiwi. Τη γνώρισα σε μια μάλλον όχι και τόσο καλή μέρα. Είχε περάσει ένα πρωί σε δημόσια υπηρεσία, χρειάστηκε να έρθει με τα πόδια στη Συγγρού από την Ευελπίδων και λίγο πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξη διαπίστωσε ότι είχε έναν ολοκαίνουργιο υπολογιστή με χαλασμένη οθόνη. Παρ' όλα αυτά, ήταν χαμογελαστή. Ψύχραιμη, συνεργάσιμη και ορεξάτη σαν όλα αυτά που είχε περάσει να ήταν φυσιολογικά.
Μετά την κουβέντα μας, συνειδητοποίησα ότι μέσα από την δημιουργία του Owiwi έχει εκπαιδευτεί στις δυσκολίες. Ένα startup το οποίο έχει να κάνει άλλωστε με ψυχομέτρηση και προτείνει ένα παιχνίδι για να αξιολογήσει ο εργοδότης τον υποψήφιο υπάλληλο για μια θέση, δε θα μπορούσε να μη συναντήσει εμπόδια. Πρόκειται για ένα δύσκολο κλάδο και για ένα ρίσκο σε μια εποχή που σίγουρα η επιχειρηματικότητα δεν είναι η πιο εύκολη πίστα. Όμως, όπως φαίνεται, η Αθηνά – Πολίνα την απολαμβάνει, πλήρως συγκεντρωμένη στους στόχους της και αφήνοντας στην άκρη αναποδιές που θα εμποδίσουν την παραγωγικότητα της. Η ιστορία της θα σε εμπνεύσει.
Όταν ήμουν μικρή σίγουρα δεν είχα καθόλου στο μυαλό μου την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το μοντέλο των Πανελληνίων με οδήγησε στη Νομική. Πέρασα το 2007 στο τμήμα του Πανεπιστημίου της Κομοτηνής.
Μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, ξεκίνησα να κάνω άσκηση σε τράπεζα. Η ειδίκευση μου ήταν εργατικές διαφορές και εργατικό δίκαιο.
Έβλεπα ότι η Νομική μ’ άρεσε πάρα πολύ, αλλά η αλήθεια είναι ότι ήθελα να μάθω business. Οπότε λέω ας μάθω! Είχα στο μυαλό μου ότι θα γίνω δικηγόρος σε κάποια εταιρεία.
Αποφάσισα να κάνω μεταπτυχιακό στο ALBA, International Business and Management.
Τότε ένιωθα εντελώς έξω από τα νερά μου, γιατί όλοι ήταν από business σχολές και έπρεπε να διαβάζω διπλάσιες ώρες από ό,τι οι υπόλοιποι για να παρακολουθήσω τα χρηματοοικονομικά, τα λογιστικά κλπ.
Με έμαθε ένα πράγμα, όμως, αυτό. Ότι δεν έχουμε όρια, εμείς βάζουμε όρια στον εαυτό μας.
Στα μαθηματικά, για παράδειγμα. Δεν τα πήγαινα καλά γιατί τα είχα παρατήσει από το Λύκειο. Και έλεγα δεν είμαι καλή στα μαθηματικά άρα δε θα διαβάζω. Αλλά είναι το αντίθετο. Πιστεύεις ότι δεν είσαι καλός! Διάβασμα. Κάτσε, διάβασε, αφιέρωσε ώρες και θα γίνεις καλύτερος.
Στο μεταπτυχιακό ξεκίνησα να αναπτύσσω το επιχειρηματικό κομμάτι μου. Τότε ήταν που γνώρισα και τον co-founder του Owiwi Ηλία Βαρθολομαίο. Λίγους μήνες αργότερα γνώρισα και τον τρίτο της ιδρυτικής ομάδας, τον Χριστόφορο Λουτζάκη.
Πριν το μεταπτυχιακό μου, μάλλον δεν είχα ιδέα τι ήταν τα start-ups.
Η ιδέα για το Owiwi είχε ξεκινήσει πιο γενικά και αόριστα. Δουλεύοντας στο HR είχα αρχίσει να παρατηρώ ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το κομμάτι των προσλήψεων των Millennials. Για όλες τις προηγούμενες γενιές είχαμε κάποια εργαλεία αλλά οι Millennials είναι μια γενιά πολύ μπερδεμένη και με πολύ λίγες ευκαιρίες.
Όταν άρχισα να βλέπω ότι μέχρι το 2020 θα είναι το 80% του ανθρώπινου δυναμικού στον κόσμο, σκέφτηκα ότι δε μπορώ να τους αξιολογώ με τα πράγματα που τους αξιολογούσα 20 χρόνια τώρα.
Το Owiwi ήταν σε στάδιο έρευνας ένα χρόνο. Ο Ηλίας έκανε το στρατιωτικό του και εγώ δούλευα στο ΗR με βασικό στόχο να μαθαίνω πράγματα.
Μαθαίναμε, κάναμε research ώσπου είδαμε την προκήρυξη του EGG και είπαμε να δηλώσουμε συμμετοχή. Δεν πιστεύαμε ότι θα μας πάρουν, απλά είπαμε να δηλώσουμε για να δούμε πόσο μπορεί να αρέσει στον κόσμο η ιδέα.
Αν δεν υπήρχε το EGG δε θα ήμασταν εδώ. Mπαίνεις σε μια διαδικασία να αξιολογήσουν την ιδέα σου άτομα της αγοράς και μάλιστα εις τριπλούν. Μια εξέταση επιχειρηματικού πλάνου γραπτώς και δύο παρουσιάσεις σε πάνελ.
Με το που μπεις στο EGG, υπάρχει το mentality εταιρείας. Είναι υποχρεωτικό να έχεις κάνει σύσταση εταιρείας και σε βάζει στη διαδικασία να λες είμαι επιχειρηματίας. Άρα ή είσαι σοβαρός ή δεν είσαι. Επίσης έχει τα bootcamp που βοηθούν πολύ.
Είσαι σε ένα περιβάλλον πολύ ζωντανό, με άλλες 20 startups. Αυτό, σε μαθαίνει να συνεργάζεσαι.
Η εταιρεία σήμερα μπορεί και βγάζει τα έξοδα της. Έχουμε επιλέξει ό,τι βγαίνει να πηγαίνει στην εταιρεία και είμαστε και τυχεροί. Είναι λίγες οι startups που μπορούν και κάνουν fund τον εαυτό τους κάποιο καιρό.
Σε μια startup το βασικό είναι να υπάρχει. Όσο υπάρχεις, έχεις ελπίδα.
Η πρώτη μας επιτυχία ήταν όταν βραβευτήκαμε στα HR Awards και όταν βγήκαμε δεύτεροι στον κόσμο στο συνέδριο TAU Innovation Week. Δεν το περιμέναμε. Αλλά για εμένα η μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι όταν μας στέλνουν e-mail οι χρήστες. Αυτός που παίζει είναι αυτός που του αλλάζεις τη ζωή του.
Αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις μια startup για να βγάλεις λεφτά, μην το κάνεις. Αν αποφασίσεις όντως ότι θέλεις να αλλάξεις κάτι εκεί πέρα έξω και ξέρεις γιατί θες να το κάνεις, κάν’ το.
Το start-up σε μαθαίνει να σταματάς να σκέφτεσαι μικροπράγματα και να εστιάζεις στο τι πρέπει να γίνει γρήγορα.
Δεν έχει σημασία από που ξεκινάς, αλλά που θες να πας.
Το βασικό μας πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι φοβόμαστε μην πούμε την ιδέα μας και μας την κλέψει κάποιος. Αλλά όπως λένε και στην Αμερική, αν στην κλέψει κάποιος και το κάνει γρηγορότερα και καλύτερα, κάτι δεν έκανες εξαρχής σωστά.
Ακόμα και αν σε απορρίψουν θα πάρεις κάτι.
Χαίρομαι για τις αποτυχίες μου. Όταν τις είχα δε χαιρόμουν καθόλου αλλά το βασικό είναι να μάθεις να μην σε παίρνει από κάτω η αποτυχία. Να μη βαλτώσεις.
Δε γίνεται να μην είσαι ρομαντικός αν είσαι startupper, γιατί είσαι οραματιστής.
Οι ιδέες γεννιούνται παντού. Το ποιος θα έχει μια ιδέα, δεν μπορείς ποτέ να το προβλέψεις.
Το γεγονός ότι επιχειρείς στην Ελλάδα σε κάνει να είσαι πολυμήχανος. Σκέφτεσαι 10 φορές πιο έξυπνα γιατί σε πολύ πιο δύσκολες περιστάσεις. Αν ήσουν σε ένα περιβάλλον που ήταν όλα ok θα ήταν λίγο πιο χαλαρά.
Μια γυναίκα που σκέφτεται να κάνει την ιδέα της πραγματικότητα, θα τη συμβούλευα να μη φοβάται να μιλάει να μη φοβάται να αποτύχει. Να κάνει πολύ καλή έρευνα. Ξεκίνα ψάξε γιατί ο νούμερο 1 λόγος αποτυχίας είναι ότι δεν κάνουν έρευνα αγοράς. Και επίσης μίλα στον κόσμο για την ιδέα σου, ψάξε να βρεις άτομα να συνεργαστείς. Το oneman show έχει πεθάνει.
Μην προσπαθείς να γίνεις καλός σε κάτι που είναι δουλειά άλλου. Προσπάθησε να είσαι όσο καλύτερος γίνεται στη δουλειά τη δική σου και έχε απλά μια γενική ιδέα.
Οι startuppers στην Ελλάδα είναι ήρωες. Θεωρώ ότι πρέπει να έχεις μια δόση ψυχαναγκασμού για να ξεκινήσεις κάτι. Σκέψου πόσο δύσκολο είναι να πεις θα ανοίξω μια εταιρεία με 23% ΦΠΑ. Είναι πολύ έξυπνοι, τους θαυμάζω ειλικρινά γιατί είναι άτομα που έχουν ένα όραμα και προσπαθούν να αλλάξουν κάτι εκεί πέρα έξω και αυτό είναι το πιο δύσκολο γιατί υπάρχει ένα 60% που λέει θέλω να αλλάξουν πράγματα αλλά δεν κάνει τίποτα γι΄αυτό.
*Το Owiwi είναι ένα startup που πήρε σάρκα και οστά με την ένταξη του στο Πρόγραμμα Νεανικής Καινοτόμου επιχειρηματικότητας EGG, μια πρωτοβουλία της Eurobank σε συνεργασία με το Corallia.
**Φωτογραφίες: Φώτης Πλέγας/ SOOC