WOMAN POWER

Αθλήτριες του χάντμπολ φορούν σορτσάκι αντί για μαγιό. Η Pink επικροτεί και πληρώνει τα πρόστιμα.

Vianney Le Caer/Invision/AP

Επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο να μπερδευτείς με όσα θα διαβάσεις στη συνέχεια, να θυμίσω ότι ζούμε στο 2021. Πάμε τώρα και στο θέμα μας: από τις 13 έως τις 18 Ιουλίου διεξήχθη στη Βουλγαρία το Women’s Beach Handball EURO 2021, δηλαδή το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών στο beach handball (θες να πούμε χάντμπολ στην άμμο; Να το πούμε).

Βάσει των φανταστικών (νοτ) κανονισμών, οι εμφανίσεις που φορούν οι μετέχουσες – αθλήτριες του χάντμπολ, αποτελούνται από ένα φανελάκι που φέρει τα διακριτικά της χώρας και τους χορηγούς. Στο κάτω μέρος φορούν μαγιό. Τι εννοώ; Δες.

Η ομάδα της Νορβηγίας εμφανίστηκε στον αγώνα που έκρινε την τρίτη θέση του πρωταθλήματος (και το χάλκινο μετάλλιο) με το σορτσάκι που προβλέπουν οι κανονισμοί για τους άνδρες (φαντάσου το σε κοντό κολάν ποδηλασίας -έως 10 εκατοστά πάνω από το γόνατο). Όχι γιατί ήταν άπλυτα τα μαγιό. Ο λόγος τους ήταν πολύ πιο σημαντικός: ήθελαν να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες που έχουν ξεκινήσει από το 2006 για τον -θα έλεγες- σεξιστικό κανονισμό που υποχρεώνει τις αθλήτριες να αγωνίζονται σε ένα άκρως απαιτητικό σπορ με εμφάνιση που αυξάνει και το ρίσκο να προκληθούν ατυχήματα (αποκαλύψεις), ενόσω προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους -προφανώς χωρίς να σκέφτονται τι μπορεί να αποκαλυφθεί, αλλά πώς θα κερδίσει η ομάδα τους.

Στο βιβλίο με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ αναφέρεται πως οι γυναίκες «πρέπει να φορούν μπλούζες που φτάνουν στο ύψος της κοιλιάς και bikini bottoms, με στενή εφαρμογή και ‘κομμένα’ σε ανοδική γωνία προς το πάνω μέρος του ποδιού, με μέγιστο πλάτος κάθε πλευράς τα 10 εκατοστά». Δεν με πιστεύεις; Δες.

Να σημειώσω εδώ πως από τότε που υπάρχουν τηλεοπτικές μεταδόσεις σε αγώνες του βόλεϊ ή του μπιτς βόλεϊ ή του χάντμπολ ή του μπιτς χάντμπολ, υπάρχει και ο κανονισμός που επιβάλει στις γυναίκες να φορούν εμφανίσεις που δεν αφήνουν πολλά στη φαντασία. Αντιλαμβάνεσαι πως δεν αναφέρθηκε ποτέ πως πρόκειται για ξεκάθαρη -σεξουαλική- εκμετάλλευση.

Αυτοί που εμπνεύστηκαν τον κανονισμό απλά είπαν πως «έτσι θα αυξηθεί η τηλεθέαση».

Ναι, εμμέσως πλην σαφώς ομολογούσαν ότι είναι σεξιστές. Η Διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ ανανέωσε τους κανονισμούς της το 2012 και έδωσε στις αθλήτριες το δικαίωμα να επιλέγουν μεταξύ της «παραδοσιακής» εμφάνισης και αυτής των σορτς με το T-shirt. Μπορούν και να φορούν κορμάκι που φτάνει έως τους μηρούς (jumpsuit shorts).

Όπως αποκάλυψαν -παγκοσμίως- οι New York Times, το αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθούν oι Νορβηγίδες από την πειθαρχική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας χάντμπολ, με το πρόστιμο που προβλέπεται για την όποια ανάλογη παράβαση.

Κάθε αθλήτρια κλήθηκε να πληρώσει από 1.500 ευρώ για την «ακατάλληλη εμφάνιση».  Που, θα συμφωνείς, ταιριάζει περισσότερο στο μπικίνι και όχι στο σορτσάκι.

Τα μέλη της εθνικής είχαν καταθέσει αίτημα να μπορούν να φορούν τα σορτσάκια της προπόνησης στους αγώνες, πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, με την Ομοσπονδία να προειδοποιεί πως αν τυχόν πάρουν πρωτοβουλία, θα τιμωρηθούν βάσει κανονισμών. Δηλαδή με πρόστιμο έως και αποβολή. Και κάπως έτσι, οι διεθνείς παίκτριες αποφάσισαν ότι το ματς για το χάλκινο μετάλλιο ήταν η πιο καλή ευκαιρία που είχαν για να κάνουν τη δήλωση τους: πως θέλουν να αγωνίζονται με άνεση, όπως οι άνδρες. Ειδοποίησαν την ομοσπονδία της χώρας τους, που τους έδωσε το ΟΚ, με την ευλογία της Υπουργού Πολιτισμού της χώρας.

Ενόσω συνέβαιναν όλα αυτά, εμφανίστηκε η Pink να δηλώσει το ενδιαφέρον της να πληρώσει η ίδια το πρόστιμο των κοριτσιών. Όπως έγραψε στο Twitter «είμαι πολύ υπερήφανη για τις παίκτριες της εθνικής Νορβηγίας στο χάντμπολ, για τη διαμαρτυρία τους στον πολύ σεξιστικό κανονισμό που αφορά τις εμφανίσεις τους. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία χάντμπολ θα πρέπει να τιμωρηθεί για σεξισμό. Ευχαρίστως θα πληρώσω τα πρόστιμα. Συνεχίστε».

Όπως έγραψε και εκείνη, Good on ya, Pink!

Μετά το σάλο που ξέσπασε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ -που είχε επιβάλει το πρόστιμο- επανήλθε για να πει ότι τα χρήματα θα πάνε «σε έναν μεγάλο αθλητισμό οργανισμό που στηρίζει την ισότητα των ανδρών και των γυναικών στα σπορ». Πρόσθεσε και ότι θα ξεκινήσουν διαδικασίες για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός, τονίζοντας τη δέσμευση που υπάρχει -πια- για αλλαγή «που δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα. Αλλά σίγουρα θα προκύψει κάτι καλό από όλη την προσοχή που έλαβε το θέμα τις τελευταίες μέρες». Amen.

Exit mobile version