PROFILE

Aya Nakamura: Η τραγουδίστρια που δέχεται ρατσιστικές επιθέσεις ακροδεξιών στη Γαλλία, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

AP Photo/Francois Mori

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Η Γαλλία έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό τις εντατικές προετοιμασίες ώστε να φιλοξενήσει -με την αίγλη που απαιτείται- το σπουδαιότερο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός και όσους βρεθούν στην πρωτεύουσα της Γαλλίας για να το παρακολουθήσουν από κοντά.

Οι φετινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν ως στόχο να μείνουν στην ιστορία ως οι πιο βιώσιμοι και συμπεριληπτικοί στην ιστορία τους. Μέσα από στοχευμένες κινήσεις, οι φετινοί διοργανωτές θέλουν να μειώσουν στο μισό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εκμεταλλευόμενοι το 95% των υφιστάμενων υποδομών. Άλλη μια πρωτιά των φετινών Αγώνων είναι ο ίσος αριθμός αθλητών και αθλητριών. Ο διευθυντής του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ελβετία, Frédéric Meyer, ανακοίνωσε τη δημιουργία της εφαρμογής My Paris je t’aime και My Paris je t’aime handicap για ανθρώπους με αναπηρία. Καλά όλα αυτά, αλλά ο ρατσισμός καλά κρατεί στη χώρα.

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024: Το δημόσιο ρατσιστικό παραλήρημα της ακροδεξιάς κατά της Aya Nakamura

Το «ρατσιστικό» πρόσωπο της Γαλλίας δεν είναι άγνωστό. Οι συστημικές ρατσιστικές επιθέσεις και πρακτικές, οι αυστηρότεροι έλεγχοι και η βία της αστυνομίας κατά των μαύρων Γάλλων πολιτών είναι συχνά φαινόμενα. Το racial profiling είναι ταυτισμένο με το γαλλικό κράτος που εδώ και δεκαετίες έχει αποτύχει να δώσει στους ανθρώπους που έχουν καταγωγή από τις παλιότερες αποικίες της Γαλλίας την αίσθηση των ισότιμων πολιτών.

Απαραίτητη διευκρίνιση: Στην πλειονότητά τους είναι Γάλλοι πολίτες. Οι πιο νέοι δεν είναι καν μετανάστες δεύτερης γενιάς, αλλά τρίτης. Ωστόσο, εξακολουθούν να διαπιστώνουν ότι δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως οι λευκοί Γάλλοι πολίτες. Η Aya Nakamura, η οποία «δεν είναι αρκετά Γαλλίδα» είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα. Ας πάρουμε, όμως, την ιστορία από την αρχή.

Η Aya Nakamura είναι Γαλλίδα τραγουδίστρια που γεννήθηκε στο Bamako, την πρωτεύουσα του Μάλι. Μετανάστευσε στη Γαλλία με την οικογένειά της και μεγάλωσε στο γαλλικό προάστιο Aulnay-sous-Bois του Παρισιού. Το 2021 πήρε τη γαλλική υπηκοότητα, αλλά σύμφωνα με την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Marine Le Pen, η πιθανή επιλογή της Aya Nakamura για να ερμηνεύσει τραγούδια της Édith Piaf για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, ισοδυναμεί με «εξευτελισμό των Γάλλων» και δεν εκπροσωπεί τη Γαλλία.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron θελει να θέσει την τραγουδίστρια επικεφαλής της εκδήλωσης, αλλά η συμμετοχή της Aya Nakamura στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, αυτές οι φήμες ήταν αρκετές για να ξεσπάσει ενα ακόμα ρατσιστικό παραλήρημα. Από αυτά που εμφανίζονται μέσα από τις ιδεολογικές ρωγμές της γαλλικής κοινωνίας.

Η Aya Nakamura, λοιπόν, έχει ήδη στιγματιστεί από την ακροδεξιά. Το ακροδεξιό κύμα πολιτών στη Γαλλία έχει ξεκινήσει έναν άνευ προηγούμενου ρατσιστικό πόλεμο -και- στα social media. Όλα ξεκίνησαν από την εφημερίδα L’Express στα τέλη του Φεβρουαρίου που την έκανε πρόσωπο των ημερών του γαλλικού Τύπου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ρατσιστικής καταιγίοδας στα social media αποτελεί η αναπαραγωγήμιας εικόνας όπου οπαδοί της οργάνωσης Les Natifs κρατάνε ένα πανό που γράφει: «Δεν υπάρχει περίπτωση, Aya. Εδώ είναι Παρίσι, όχι η αγορά του Bamako».

Η απάντηση της Aya Nakamura ήταν η εξής: «Μπορείτε να είστε ρατσιστές όχι όμως κουφοί… Αυτό σας πονάει! Είμαι το Νο1 θέμα στον δημόσιο διάλογο, όμως τι ακριβώς σας χρωστάω; Τίποτα».

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Marine Le Pen χαρακτήρισε την παρουσία της «όχι όμορφο σύμβολο» και «πρόκληση του Emmanuel Macron». Μιλώντας στο France Inter, η ίδια δήλωσε ότι ο Emmanuel Macron «πρέπει να σηκώνεται κάθε πρωί και να βρίσκει μία ιδέα την ημέρα για να ταπεινώνει και να εξοργίζει τους Γάλλους…Θα σας μιλήσω για το ντύσιμό της, τη χυδαιότητά της, το γεγονός ότι δεν τραγουδάει γαλλικά. Δεν τραγουδάει ούτε ξένα. Τραγουδάει δεν ξέρουμε τι».

Στον απόηχο του απαράδεκτου αυτού «πολέμου», παρενέβη η δικαιοσύνη, καθώς διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για δημοσιεύσεις ρατσιστικού χαρακτήρα σε βάρος της τραγουδίστριας. Πιο συγκεκριμένα, οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα μετά την καταγγελία που έκανε η οργάνωση Licra (Διεθνής Σύνδεσμος κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού) στις 13 Μαρτίου. Την έρευνα ανέλαβε η Εθνική Ομάδα στη Μάχη κατά του διαδικτυακού Μίσους (Pôle national de lutte contre la haine en ligne- PNLH), διευκρίνισε η εισαγγελία.

Την Aya Nakamura υπερασπίστηκαν η υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων, Amélie Oudéa-Castéra και η Rachida Dati, υπουργός Πολιτισμού. «Το να επιτίθεται κανείς σε μια καλλιτέχνιδα γι’ αυτό που είναι, είναι απαράδεκτο, συνιστά αξιόποινη πράξη», δήλωσε μεταξύ άλλων η Rachida Dati.

Συμμετέχοντας στη δημόσια συζήτηση σχετικά με τον ανορθόδοξο τρόπο που χρησιμοποιεί τη γαλλική γλώσσα – ένα μείγμα γαλλικών με αργκό, αγγλικών και άλλων γλωσσών που εμφανίστηκαν στη Γαλλία λόγω του μεταναστευτικού κύματος – η Aya Nakamura δήλωσε στο AFP: «Μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι λένε: “Ποια νομίζει ότι είναι, που μας κοροϊδεύει στη γαλλική μας γλώσσα;” Αλλά είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε την κουλτούρα των άλλων και εγώ, έχω 2 κουλτούρες».

Μέσα σε όλα, έρχεται και η πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov, σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι Γάλλοι θα προτιμούσαν να εμφανιστούν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ο DJ και παραγωγός David Guetta ή οι Daft Punk, παρά η Aya Nakamura. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, δεν έχουν θέμα που οι στίχοι είναι αγγλικοί.

Και κάπως έτσι, η αντίδραση της ακροδεξιάς έκανε πιο σημαντική την εμφάνιση της Aya Nakamura στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ποια είναι η Aya Nakamura

  • Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς Γαλλίδες καλλιτέχνιδες.
  • Πρόκειται για τη μοναδική γυναίκα η δουλειά της οποίας περιλαμβάνεται στο top 20 των πιο δημοφιλών άλμπουμ της χώρας για το 2023.
  • Σπούδασε μόδα στο La Courneuve.
  • Στις 26 Αυγούστου του 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο Journal Intime (Προσωπικό Ημερολόγιο) και έγινε χρυσός δίσκος.
  • Το τραγούδι Djadja βρέθηκε στην κορυφή στο Νο. 1 της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ρουμανίας.
  • To Djadja έκανε την Aya Nakamura την πρώτη Γαλλίδα καλλιτέχνιδα που έγινε Νο. 1 στην Ολλανδία από τον καιρό της Édith Piaf που τραγούδησε το Non je ne regrette rien.
  • Τον Ιούνιο του 2019 κέρδισε την πρώτη της υποψηφιότητα στα Βραβεία BET για Καλύτερη Διεθνή Ερμηνεία.