ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μπορεί η εμμηνόπαυση να αλλάξει την προσωπικότητά σου;

Unsplash

Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική αλλά και μεταβατική φάση στη ζωή κάθε γυναίκας. Εκτός από τις σωματικές αλλαγές, συχνά συνοδεύεται και από έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις που μπορεί να κάνουν πολλές γυναίκες να αναρωτηθούν: «Γιατί νιώθω ότι δεν είμαι ο εαυτός μου; Μήπως αλλάζει η προσωπικότητά μου»;

Οι ειδικοί εξηγούν τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο και στη διάθεσή μας κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης και τι μπορούμε να κάνουμε για να το διαχειριστούμε.

Τι είναι η περιεμμηνόπαυση και γιατί αποκαλείται «αντίστροφη εφηβεία»

Η περιεμμηνόπαυση, που μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, περιγράφεται συχνά ως «αντίστροφη εφηβεία» και όχι άδικα. Οι ορμονικές διακυμάνσεις (οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη) προκαλούν συχνά συναισθηματικά ξεσπάσματα, έντονη ευερεθιστότητα, χαμηλή λίμπιντο, άγχος και καταθλιπτική διάθεση. Παράλληλα, η περίοδος αυτή συμπίπτει με μια φάση ζωής, που είναι έτσι κι αλλιώς γεμάτη απαιτήσεις: οικογένεια, εργασία, γήρανση, εξάντληση.

Μπορεί όντως να αλλάξει η προσωπικότητα μιας γυναίκας στην εμμηνόπαυση;

Μπορεί η εμμηνόπαυση να αλλάξει την προσωπικότητά σου; Unsplash

Το να αισθάνεσαι ότι «δεν είσαι ο εαυτός σου» είναι συχνό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η προσωπικότητά σου αλλάζει ουσιαστικά. Οι ειδικοί εξηγούν ότι πρόκειται για προσωρινές επιπτώσεις από τις ορμονικές μεταβολές, αλλά και τις εξωτερικές πιέσεις. Οι έντονες διακυμάνσεις των ορμονών (απότομες αυξομειώσεις των οιστρογόνων) οδηγούν σε «συναισθηματικές καταιγίδες», θυμό ή μελαγχολία. Στα πιο προχωρημένα στάδια της περιεμμηνόπαυσης, είναι πιο συχνά συμπτώματα όπως το brain fog (εγκεφαλική ομίχλη), η κακή διάθεση και η γενικευμένη κόπωση.

Εμμηνόπαυση: Η επίδραση στον ύπνο, την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα ζωής

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι εξάψεις και η κακή ποιότητα ύπνου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διάθεση και την ψυχική ισορροπία. Ακόμα και μια απλή εξάψη σε επαγγελματική συνάντηση μπορεί να δημιουργήσει αμηχανία ή άγχος. Πολλές γυναίκες επισκέπτονται ψυχοθεραπευτές χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τα συμπτώματά τους μπορεί να σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Είναι αυτές οι αλλαγές μόνιμες;

Όχι απαραίτητα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μερικά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, τα συμπτώματα συχνά υποχωρούν. Ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται (νευροπλαστικότητα), και πολλές γυναίκες βρίσκουν νέους τρόπους να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, να συγκεντρώνονται και να είναι παραγωγικές, ακόμη κι αν αυτό γίνεται διαφορετικά απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Πρακτικές συμβουλές

Η ολιστική προσέγγιση είναι το κλειδί. Οι ειδικοί συνιστούν:

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, καλή ποιότητα ύπνου.
  • Διαχείριση άγχους: Τεχνικές όπως journaling, αναπνοές, διαλογισμός ή ψυχοθεραπεία.
  • Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT): Σε κάποιες περιπτώσεις, προτείνονται οιστρογόνα, προγεστερόνη ή τεστοστερόνη για εξισορρόπηση.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Αντικαταθλιπτικά τύπου SSRI/SNRI μπορεί να βοηθήσουν τόσο με τη διάθεση όσο και με τις εξάψεις.

Εμμηνόπαυση: Μια νέα αρχή αυτοφροντίδας και ενδυνάμωσης

Η εμμηνόπαυση μπορεί να φέρνει προκλήσεις, αλλά είναι και μια περίοδος αυτοανακάλυψης και ενδυνάμωσης. Με λιγότερες καθημερινές έγνοιες όπως η αντισύλληψη ή οι επώδυνες περίοδοι, πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν έναν πιο αυθεντικό και ισορροπημένο εαυτό. Το πιο σημαντικό; Δεν είσαι μόνη. Εκατομμύρια γυναίκες βιώνουν ακριβώς αυτό που περνάς και το ξεπερνούν, πιο δυνατές από ποτέ.