FEMALE TALK

Demy: Η δίκαιη αντίδραση προς όσους τη βάφτισαν «έξαλλη» επειδή είπε τα αυτονόητα

Papadakis Press Κώστας Μοσχόπουλος

Πριν από λίγες μέρες η Demy βρέθηκε να συμμετέχει στη συναυλία του φιλοζωικού οργανισμού Save a Greek Stray που διοργανώθηκε στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Εκεί τη συνάντησαν οι δημοσιογράφοι ψυχαγωγικών τηλεοπτικών εκπομπών στους οποίους μεταξύ άλλων, κλήθηκε να απαντήσει για την επιλογή της να κρατά την προσωπική της ζωή ιδιωτική και προστατευμένη.

«Είναι μια συνειδητή απόφαση ότι θα έχω εκεί έξω και τα προσωπικά μου και δεν είναι κακό φυσικά. Εγώ δεν κάνω κάποια προσπάθεια, ούτε προς τη μία, ούτε προς την άλλη κατεύθυνση», είπε για την προσωπική της ζωή η Demy. Κι έπειτα ήρθε η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Η ερώτηση που πάντα γίνεται στις γυναίκες: «Τον γάμο τον σκέφτεσαι; Το να κάνεις ένα παιδί;», ρωτήθηκε.

Αν κάτι χαρακτηρίζει την Demy, αυτό είναι η ευγένεια. Και με ευγένεια απάντησε στην ερώτηση, εξηγώντας γιατί είναι μία ερώτηση που δεν της αρέσει να δέχεται. Και δεν της αρέσει όχι μόνο να τη δέχεται εκείνη, αλλά και καμία γυναίκα.

«Μη ρωτάς τις γυναίκες γιατί δεν έχουν κάνει παιδί ακόμα. Μπορεί να υπάρχουν πράγματα που να μην τα ξέρεις», είπε η Demy. Η Demy είπε τα αυτονόητα γιατί θέλησε να εκφράσει την άποψή της για τις ερωτήσεις που με αδιακρισία εισβάλλουν σε μία τόσο προσωπική επιλογή όσο είναι η μητρότητα.

Για τις ερωτήσεις που για κάποιο μαγικό λόγο δεν είναι πώς γίνονται πάντα στους καλλιτέχνες και των δύο φύλων. Γίνονται αισθητά συχνότερα στις γυναίκες. Είτε δημόσια μπροστά από μία κάμερα αν μιλάμε για γυναίκες που είναι δημόσια πρόσωπα, είτε ιδιωτικά από συγγενείς, φίλους ή ακόμα κι εντελώς άγνωστους σε διάφορες περιστάσεις της ζωής μίας γυναίκας που δεν είναι καν «αναγνωρίσιμη».

Η Demy ξεκαθάρισε με ευγένεια κι επιχειρήματα γιατί δεν της αρέσει αυτή η ερώτηση και στη συνέχεια μίλησε για τις προσωπικές της επιθυμίες επί του θέματος. «Γενικά είναι κάτι που θέλω να κάνω στη ζωή μου και η οικογένεια και τα παιδιά, οπότε δεν ξέρω. Νιώθω ακόμη μικρή, αν και δεν είμαι τόσο μικρή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αυτό ήταν όλο, αλλά μετά την προβολή των δηλώσεών της σε εκπομπές όπως η πρωινή, ψυχαγωγική εκπομπή του Star ξεκίνησε η αναπαραγωγή στην οποία η Demy είδε τίτλους που της απέδιδαν τον χαρακτηρισμό «έξαλλη» από την ερώτηση που της τέθηκε. Αν ακούσεις το video όμως, δεν διακρίνεις ούτε εκνευρισμό, ούτε εξαλλοσύνη, όπως επισημαίνει και η παρακάτω χρήστης του Twitter.

Η Demy σχολίασε τον χαρακτηρισμό «έξαλλη» με ένα Instagram Story της. Κι αναρωτήθηκε και πάλι τα αυτονόητα. Και δεν το έκανε μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για όλες τις γυναίκες. Όπως και στην αρχική της τοποθέτηση, έτσι και σε αυτή, η τραγουδίστρια, θέλησε να αναδείξει το βαθύτερο και πιο ουσιαστικό πρόβλημα.

«Πότε πια θα σταματήσουν τα media να παρουσιάζουν τις γυναίκες που εκφράζουν μία άποψη σαν… έξαλλες, ενοχλημένες, εξοργισμένες;!», αναρωτήθηκε η Demy στο Instagram Story της στο οποίο παρέθετε τίτλους άρθρων όπως «Έξαλλη η Demy μπροστά στις κάμερες».

Η Demy είναι μία γυναίκα, που έχει βρει τη φωνή της, όπως και πόσες άλλες γυναίκες και τη χρησιμοποιεί για να εκφράσει την άποψή της, να μοιραστεί τις σκέψεις της, να αμφισβητήσει όσα δεν την εκφράζουν, να απορρίψει άλλα. Τόσο απλά. Είναι μία διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να μας αποκαλέσουν όλες «έξαλλες», «υστερικές», «εξοργισμένες», «τρελές».

Όπως είχε πει η Laura Bates, ιδρύτρια του Everyday Sexism Project στη βρετανική Guardian «Οι λέξεις που είναι πιο ενοχλητικές είναι αυτές που χρησιμοποιούνται για να υποτιμήσουν διακριτικά μία δυνατή ή πετυχημένη γυναίκα. Όταν ένας άνδρας λέει την άποψή του με πάθος δεν διακινδυνεύει να τον χαρακτηρίσουν “υστερικό”». Η απάντηση στην απορία της Demy, λοιπόν, για εκείνο το «πότε πια θα σταματήσουν…», είναι όταν αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα δύο φύλα, όταν τα στερεότυπα έχουν εξαλειφθεί και οι αντιλήψεις μας έχουν αλλάξει.

Exit mobile version