ΚΑΡΙΕΡΑ

«Δεν θέλω να δουλέψω»: 7 λόγοι που έχεις το δίκιο με το μέρος σου

iStock

Μπορεί να το λες κάθε Δευτέρα, καθημερινά ή ανά ώρα. Μπορεί να είναι τυπωμένο σε t-shirt σου. Δεν είναι ότι δεν εκτιμάς την εργασία. Απλά έχεις σοβαρά αντεπιχειρήματα για τον τρόπο Yπάρχει κάτι λάθος με το να μην θέλεις να δουλέψεις; Γιατί η δουλειά των ονείρων σου, δεν είναι τελικά τόσο «του ονείρου»; Ας εξερευνήσουμε την πολύ συνηθισμένη αίσθηση του να νιώθεις ότι δεν θέλεις να δουλέψεις.

Γιατί δεν θέλεις να δουλέψεις;

Όλοι έχουμε μέρες που απλά δεν το νιώθουμε. Νιώθουμε ότι δεν έχουμε κίνητρο, έμπνευση και ίσως κάπως εξαντλημένοι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις, είναι ότι δεν είσαι η μόνη. Στην πραγματικότητα, σχετική μελέτη διαπιστώνει ότι μόνο το 15% των εργαζομένων αισθάνονται αφοσιωμένοι στη δουλειά. Γιατί όμως μιλάμε για ένα τόσο συνηθισμένο φαινόμενο;

«Δεν θέλω να δουλέψω»: 7 λόγοι για να μην έχεις τύψεις

«Δεν θέλω να δουλέψω» – It’s compicated

Μερικές φορές η άρνηση αυτή για να εργαστείς, μπορεί να κρύβει από πίσω της πιο σοβαρά ζητήματα, που σίγουρα λίγες μέρες άδειας δεν θα λύσουν. Αν και δεν έχεις λόγο να νιώθεις τύψεις, σίγουρα θα χρειαστεί να σκεφτείς τι πραγματικά θέλεις από την καριέρα σου και μετά να σχεδιάσεις τα βήματα προς τον πραγματικό σου στόχο.

1. Έχασες το όραμά σου για αυτό που κάνεις

Είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζεις να ξεφύγεις από αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν μια δουλειά σε απασχολεί για πολλές ώρες ή όταν το μυαλό σου είναι τόσο γεμάτο από υποχρεώσεις, που δεν μπορείς να σκεφτείς τίποτα άλλο. Το ίδιο μπορεί επίσης να συμβεί όταν βρίσκεσαι για πολλά χρόνια σε μια συγκεκριμένη εταιρεία ή σε έναν συγκεκριμένο ρόλο. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να σου υπενθυμίσουμε ένα σημαντικό πράγμα: Η καριέρα σου δεν είναι ολόκληρη η ζωή σου. Η καριέρα σου είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είσαι περήφανη και να σε κάνει να νιώθεις καλά. Αλλά είναι μέρος της ζωής σου, όχι το σύνολο της.

2. Πέτυχες έναν μεγάλο στόχο και δεν νιώθεις τίποτα

Έβαλες έναν μεγάλο επαγγελματικό στόχο; Συγχαρητήρια. Το πέτυχες; Ακόμη καλύτερα. Το να απολαμβάνεις τον απόηχο των επιτευγμάτων σου υποτίθεται ότι πρέπει να σε κάνει να νιώθεις υπέροχα. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν αυτό δεν συμβαίνει; Ζούμε σε μια κουλτούρα όπου νιώθουμε ότι πρέπει πάντα να προσπαθούμε για το επόμενο μεγάλο πράγμα. Δουλεύουμε σκληρά για να το αποκτήσουμε, δεν νιώθουμε τίποτα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Ίσως λοιπόν έχει έρθει απλά η στιγμή  να εγκαταλείψουμε αυτό το αφήγημα, απολαμβάνοντας τις μικρές και τις μεγάλες μας νίκες.

3. Μισείς τη δουλειά σου (και όλους σε αυτή)

Αν μισείς τα πάντα στη δουλειά σου, δεν είσαι επίσης μόνη. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε θέσεις όπου δεν μπορούν να παραιτηθούν, ακόμα κι αν είναι προφανές ότι θα έπρεπε. Ο καθένας έχει διαφορετικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να έχει κολλήσει σε μια δουλειά που μισεί απόλυτα, να κάθεται δίπλα σε συναδέλφους και προϊσταμένους που αντιπαθεί. Δεν κρίνουμε. Προσπάθησε, ωστόσο, να μην παίρνεις τη δουλειά μαζί σου. Οι τοξικές δουλειές και οι κακοί χώροι εργασίας έχουν την τάση να εισχωρούν σε άλλα μέρη της ζωής μας.

4. Νιώθεις υποτιμημένη ή αποξενωμένη από όλους τους άλλους

Η έλλειψη αναγνώρισης συμβάλλει σημαντικά στη συνολική δυσφορία των εργαζομένων. Μάλιστα σχετική έρευνα, δείχνει ότι το 21,5% των εργαζομένων που δεν αισθάνονται ότι αναγνωρίζονται όταν κάνουν εξαιρετική δουλειά, αναζητούν παράλληλα μια άλλη δουλειά. Το ότι δεν σε εκτιμούν στη δουλειά, είναι ένας τεράστιος αποτρεπτικός παράγοντας, ειδικά όταν αισθάνεσαι ότι κάνεις εξαιρετική δουλειά. Είναι επίσης μια μεγάλη «κόκκινη» σημαία ότι δουλεύεις σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας.

5. Έχεις χάσει την έμπνευσή σου

Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, αλλά το κλειδί εδώ είναι να ανακαλύψεις την πραγματική αιτία. Η έμπνευση έρχεται και φεύγει. Ωστόσο, εάν αισθάνεσαι μια απώλεια έμπνευσης που μοιάζει περισσότερο με προειδοποιητικό σημάδι, ξέρεις ότι είναι κάτι περισσότερο από «μια φάση».

6. Είχες διαφορετικές προσδοκίες από τη «δουλειά των ονείρων σου»

Όλοι μας έχουν μάθει να επιδιώκουμε τη δουλειά των ονείρων μας, αλλά τελικά είναι σαν να κυνηγάμε έναν μονόκερο. Ναι, μπορείς να αγαπήσεις τη δουλειά σου. Το θέμα εδώ όμως είναι ότι το dream job δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Στα καλά νέα, δεν χρειάζεται να απογοητεύεσαι αν η δουλειά των ονείρων σου δεν καταλήξει να ανταποκρίνεται σε αυτό που νόμιζες. Ακριβώς όπως στην περίπτωση επίτευξης ενός μεγάλου επαγγελματικού στόχου, προσπάθησε απλά να αλλάξεις οπτική για την επαγγελματική σου ζωή, απαλλαγμένη από στερεοτυπικά πρότυπα.

7. Είσαι εξαντλημένη

Αν έχεις ζήσει burnout ξέρεις ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε. Μια κοινή παρανόηση σχετικά με το φαινόμενο επαγγελματικής εξουθένωσης, είναι ότι μπορεί να συμβεί μόνο σε όσους εργάζονται σε δουλειές με υψηλό στρες ή/και 100 ώρες την εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, το burnout αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ασθένεια, ενώ ταυτόχρονα, σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι το 77% των εργαζομένων αισθάνονται εξαντλημένοι στην τρέχουσα εργασία τους. Το κλειδί εδώ είναι να μάθεις να ακούς το σώμα και τις ανάγκες σου, φροντίζοντας για μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Exit mobile version