5 πράγματα που πρέπει να μάθεις για τη συγκλονιστική Δέσποινα Μπεμπεδέλη
- 22 ΙΑΝ 2024
Αν είδες τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη στο ρόλο της Χαρίτα Μάντολες και κατάφερες να συγκρατήσεις τα δάκρυα σου, ψάξου. Η κορυφαία ηθοποιός στο ρόλο της γυναίκας που έγινε σύμβολο της μεγαλύτερης τραγωδίας που βίωσε η Μεγαλόνησος κατάφερε να συγκινήσει το τηλεοπτικό κοινό που είδε το Famagusta στο Mega.
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη διηγήθηκε τα εγκλήματα των Τούρκων τα ξημερώματα της 21 Ιουλίου 1974 και συγκλόνισε. Δεν έχουμε συνηθίσει τέτοιες ερμηνείες σε ελληνικά σήριαλ, που μας θυμίζουν ότι κάποιες πληγές μένουν ανοιχτές. Με την συγκλονιστική ιστορία της ξεκινάει το ντοκιμαντέρ του Μάικλ για λογαριασμό αγγλικού καναλιού σχετικά με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Τι πρέπει να ξέρεις για αυτή τη σπουδαία ηθοποιό;
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη
Είναι 82 ετών, γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη. Οι γονείς της κατάγονται από την Κωνσταντινούπολη. Και οι 4 παππούδες της ήταν από τη Μυτιλήνη και πήγαν στην Κωνσταντινούπολη.Τα παιδικά της χρόνια δεν ήταν εύκολα. Ήταν φτωχικά. Η μητέρα της ήταν μοδίστρα και ο πατέρας της είχε μια μικρή βιοτεχνία με πουκάμισα.
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη είναι γεννημένη θεατρίνα
Ξεκίνησε τη θεατρική της σταδιοδρομία το 1962 πριν καν πάρει το απολυτήριο από τη Σχολή Θεάτρου του Πέλου Κατσέλη, στο Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη Το τραγούδι του νεκρού αδελφού (μιλάμε για μια ιστορική παράσταση που μουσική έπαιζε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η ορχήστρα του).
Ο Μίκης Θεοδωράκης την πήρε και τραγουδούσε στις συναυλίες του. Μέσω αυτής της παράστασης έκανε ακρόαστη στο Θέατρο Τέχνης. Την πήρε ο Κάρολος Κουν κι έμεινε εκεί για 3 σεζόν. Έπαιξε στους Όρνιθες που παίχτηκαν και στο Aldwych Theatre στο Λονδίνο. Γνώρισε στο Θέατρο Τέχνης τον άντρα της. Τον Κύπριο ηθοποιό Στέλιο Καυκαρίδη τον οποίο παντρεύτηκε κι απέκτησαν 2 παιδιά.
Έφυγε από το Θέατρο Τέχνης και πήγε στο θίασο του Δημήτρη Μυράτ και έπειτα στο θίασο του Αλέκου Αλεξανδράκη (που έκανε εμπορικές ταινίες για να ρίχνει τα χρήματα στο θέατρο).
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη το 1969 πήγε στην Κύπρο
Έπαιξε στο Νέο Θέατρο του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, με το Θέατρο ΡΙΚ (από το 1969 που ιδρύθηκε, μέχρι το 1971 που σταμάτησε τη λειτουργία του). Από το 1971 που ιδρύθηκε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), υπήρξε βασικό του στέλεχος για παραπάνω από 20 χρόνια. Ερχόταν και στην Επίδαυρο με τις παραστάσεις του ΘΟΚ. Το 1993 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με το θίασο του Γιάννη Φέρτη (για τους Βρικόλακες) και έπειτα με τον Ζιλ Ντασέν (στον Θάνατο του Εμποράκου).
Σήμερα,ζει στην Κύπρο και είναι η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σατιρικού Θεάτρου όπου παίζει, σκηνοθετεί και διδάσκει στη Δραματική Σχολή Βλαδίμηρος Καυκαρίδης.Το 2010 τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων Τεχνών και Επιστημών από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη ήταν πολύ καλός λόγος να δεις το «Περί ανέμων και υδάτων»
Οι ρόλοι της στο θέατρο, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και στο ραδιόφωνο υπερβαίνουν τους 170. Έπαιξε στις τηλεοπτικές σειρές Περί Ανέμων και Υδάτων (πλάι στον Θανάση Βέγγο), Βίος Ανθόσπαρτος, Αν θυμηθείς τ΄όνειρό μου, Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου και Επτά Θανάσιμες Πεθερές. Εμφανίστηκε επίσης στις κινηματογραφικές ταινίες Ταξίδι στην πρωτεύουσα, Προς την ελευθερία, Ο τελευταίος γυρισμός και Μαύρο λιβάδι. Από τις κινηματογραφικές εμφανίσεις της ξεχωρίζει τη συμμετοχή της στη βραβευμένη με το Χρυσό Φοίνικα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου Μια αιωνιότητα και μια ημέρα.
Η Εκάβη της είναι εμβληματική
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη έπαιξε την Εκάβη 7 φορές με διαφορετικούς σκηνοθέτες σε διαφορετικούς θιάσους σε Ελλάδα και Κύπρο. Η Εκάβη έγινε η ιστορική παράσταση που δόθηκε στο αρχαίο θέατρο της Δήλου το καλοκαίρι του 2016.