PROFILE

Διάνα Βουτυράκου: 6 πράγματα για τη νεαρή καθηγήτρια Ρομποτικής που συντονίζει τα think tanks του ΣΥΡΙΖΑ

Η Διάνα Βουτυράκου είναι η συντονίστρια των δεξαμενών σκέψης (think tank) του ΣΥΡΙΖΑ, που επιλέχθηκε σε αυτή τη θέση από τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη. Είχε συμμετάσχει στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 στη Δυτική Αττική, ωστόσο, δεν είχε εκλεγεί βουλεύτρια. Εξελέγη από την άλλη, δημοτική σύμβουλος με την παράταξη Ανοιχτή Πόλη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 και στις 16 Οκτωβρίου ανέλαβε τον νέο της ρόλο ως συντονίστρια δεξαμενών σκέψης. Η Διάνα Βουτυράκου είναι πολύ περισσότερα από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτά είναι 6 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για εκείνη.

Η Διάνα Βουτυράκου είναι επιστήμονας με μακρά πορεία παρά το νεαρό της ηλικίας της. Είναι επίσης μία γυναίκα που υπερασπίζεται τις απόψεις της και θέτει τους κανόνες της στις δημόσιες συζητήσεις, όπως απέδειξε όταν βρέθηκε καλεσμένη του Γιώργου Λιάγκα στην εκπομπή Το Πρωινό, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου. Εκεί, ο Γιώργος Λιάγκας βρήκε την κατάλληλη αφορμή (αλλά όχι τον κατάλληλο άνθρωπο) να ρωτήσει κάτι για το «πουληστερό» θέμα των ημερών, τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη με τον σύντροφό του, Tyler Macbeth. Η Διάνα Βουτυράκου απάντησε ως όφειλε στην ερώτηση.

«Είσαι από τους ανθρώπους που είσαι κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη. Γνώριζες πριν φύγει για τις ΗΠΑ ότι από τους κύριους λόγους του ταξιδιού είναι ο γάμος με τον Tyler;», ήταν η πρώτη ερώτηση που απηύθυνε στη Διάνα Βουτυράκου ο Γιώργος Λιάγκας. «Δεν νομίζω πως είναι κάτι που αφορά τους τηλεθεατές μας για να είμαι ειλικρινής με αυτό, οπότε δεν θα ήθελα να σχολιάσω σχετικά», απάντησε εκείνη ορθά κοφτά. «Πάρα πολύ ωραία» σχολίασε ο Γιώργος Λιάγκας, όμως δεν ξέρω πόσο ωραία ένιωσε με αυτή την απάντηση.

Η δεύτερη ερώτηση ήταν και πάλι για τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη. «Εμένα και σαν νέο άνθρωπο και σαν άνθρωπο που ασχολείται με την πολιτική, αυτό που με έχει προβληματίσει περισσότερο, είναι η έκταση που έχει δοθεί σε όλο αυτό, να βρούμε πού παντρεύτηκε, πώς θα δείξουμε τον γάμο, αλλά με πάρα πολλή αγωνία και να είναι πρώτο θέμα σε όλα τα κανάλια την ίδια στιγμή που θεωρώ ότι δεν μπορεί να είναι αυτό το πρώτο θέμα που θέλουμε να δείχνουμε στον μέσο Έλληνα πολίτη. Αυτή τη στιγμή φοβάσαι να πας στο σούπερ μάρκετ, να πάρεις φέτα, λάδι, οι τιμές έχουν πάει στον Θεό. Είναι δυνατόν η απάντηση που καλούμαστε να δώσουμε σε όλες τις εκπομπές να είναι πότε και πώς θα παντρευτεί ο Στέφανος;», ανέφερε έπειτα η Διάνα Βουτυράκου, αρνούμενη ξανά να σχολιάσει τον γάμο.

Όπως κατάλαβες η Διάνα Βουτυράκου ξέρει να οριοθετεί.

Ξέρει επίσης να μιλά πολιτικά. Ξέρει και από επιστήμη. Ξέρει να αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του και τελευταία έχει μάθει να μην τον πιέζει εκτός ορίων.

Αυτά είναι 6 πράγματα που ξέρει η Διάνα Βουτυράκου και που εσύ ίσως δεν ξέρεις για εκείνη.

Η ρομποτική μπήκε από νωρίς στη ζωή της και τη γέμισε διακρίσεις

Η Διάνα Βουτυράκου εκτός από πολιτικός είναι δασκάλα ρομποτικής και μία από τις γυναίκες που σπάνε τα στερεότυπα σε σχέση με τις γυναίκες και τις STEM επιστήμες. Το μικρόβιο της ρομποτικής «μπήκε μέσα της» από την εποχή που φοιτούσε στην Α’ Γυμνασίου. Ο πρώτος πανελλήνιος διαγωνισμός ρομποτικής στη χώρα μας ήταν η αρχή και η νίκη της την έφερε σε ένα μονοπάτι γεμάτο διακρίσεις.

Από την συμμετοχή της στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα στην Κορέα, μέχρι και σήμερα οι βασικοί της σταθμοί είναι οι εξής:

– Κέρδισε την 9η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Άμπου Ντάμπι, με το ρομπότ της που υπό κλίμακα προσέφερε έργο αναδάσωσης, μια ιδέα που εμπνεύστηκε από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.

– Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του WRO στη Μαλαισία όπου και μίλησε για την ενσωμάτωση των ρομπότ στην κοινωνία μας, παρουσιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα μέχρι τότε.

– Συμμετείχε ως κριτής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη Ρωσία. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα κριτής στην ιστορία του θεσμού και ταυτόχρονα η νεότερη της διοργάνωσης.

– Συμμετείχε επίσης ως κριτής στην Ολυμπιάδα του Κατάρ.

– Το 2014 συμμετείχε στον πανευρωπαΪκό διαγωνισμό Robomac, όπου και έλαβε τη 2η θέση.

– Το 2015 κέρδισε την 2η θέση στο πανευρωπαϊκό Workshop: PID, Follow the Line.

– Εκείνη και η ομάδα της κατέκτησαν την 7η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα στην Κόστα Ρίκα το 2017.

– Τέλος, κατέκτησε με την ομάδα της, την GRID, την πρώτη θέση στην Παγκόσμια Έκθεση Νεανικής Επιστήμης & Τεχνολογίας στη Σαγκάη, τον Ιούλιο του 2018.

– Tαυτόχρονα με όλα αυτά, είναι founder της Unique Minds, της πρώτης ΜΚΟ στην Ελλάδα που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ακαδημαϊκού προσανατολισμού στους μαθητές.

Οι φίλοι της και η οικογένειά της είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσής της

«Εγώ θαυμάζω και εμπνέομαι περισσότερο από όλους τους ανθρώπους που έχω επιλέξει να βρίσκονται κοντά μου, δηλαδή τους φίλους μου. Όμως τα μεγαλύτερά μου πρότυπα είναι η οικογένειά μου, γιατί από αυτούς αντλώ δύναμη και είναι ένας από τους κύριους λόγους για όσα προσπαθώ να καταφέρω. Γιατί και σε κάποιες δύσκολες στιγμές που ίσως χάνεις την πίστη σου στον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου θα γυρίσεις στο σπίτι σου και θα είναι αυτοί οι άνθρωποι που θα σε βοηθήσουν να συνεχίσεις», έλεγε στο LadyLike το 2019 η Διάνα Βουτυράκου. Στη συνέχεια μιλούσε για τη γυναίκα που ξεχωρίζει από την οικογένειά της ως το μεγαλύτερο της πρότυπο.

«Από αυτούς ξεχωρίζω τη γιαγιά μου, που αν και η εποχή που μεγάλωσε ήταν διαφορετική οι διαδρομές και οι δυσκολίες μας μοιάζουν αισθητά. Η γιαγιά μου η Αθηνά, από την οποία έχω πάρει και το δεύτερό μου όνομα, μεγάλωσε σε μια εποχή που ήταν σπάνιο οι γυναίκες να τελειώνουν το σχολείο και παρόλα αυτά εκείνη σπούδασε πολιτικές επιστήμες και έπειτα νομική. Για να τα καταφέρει όμως δούλευε παράλληλα με τις σπουδές της. Αυτό που θαυμάζω σε εκείνη είναι πως ποτέ δεν επέτρεψε σε κανέναν να την αδικήσει, χωρίς να φοβάται ότι ήταν η μειονότητα των γυναικών που σπούδασε ή να ζητήσει ακόμα και από καθηγητή της να ξαναδεί το γραπτό της σε μάθημα που ήταν σίγουρη ότι πέρασε και αυτός την έκοψε. Κάτι που ακούγεται απλό τώρα, όμως τότε σίγουρα δεν ήταν», σημείωνε η Διάνα Βουτυράκου.

Η συμβουλή της γιαγιάς της που είναι «πυξίδα» στη ζωή της και το δικό της μότο

Η Διάνα – Αθηνά Βουτυράκου, που πήρε το δεύτερο όνομά της από την γιαγιά της, κράτησε από εκείνη και μία συμβουλή που τη βοηθά να συνεχίζει παρά τις δυσκολίες που μπορεί να έρθουν στον δρόμο της.

«Όταν βιώνω κάποια αδικία ή χάνω το κουράγιο μου, ανατρέχω σε εκείνη και μου δίνει την ίδια συμβουλή που ακούγεται απλή αλλά κρύβει μέσα της τόση δύναμη: “Πιστεύεις ότι έχεις δίκιο; Αν ναι, αυτό φθάνει”», είχε πει στο LadyLike.

Όσο για το δικό της μότο, αυτό είναι: «Αν κάτι πρέπει να γίνει, πάρε την ευθύνη και κάν’ το». Κι ίσως αυτό το μότο να είναι που την οδήγησε στον δρόμο της πολιτικής.

Η φορά που ένας άντρας παρουσίασε μία δική της ιδέα για δική του

Η Διάνα Βουτυράκου ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει τον σεξισμό στην πολιτική, έναν χώρο ανδροκρατούμενο, αλλά δεν της είναι ένα βιώμα άγνωστο. Το περιστατικό που διηγήθηκε στο LadyLike, είναι χαρακτηριστικό του σεξισμού που έχει αντιμετωπίσει στον χώρο της ρομποτικής.

«Για κάποια χρόνια δούλευα σε έναν οργανισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής έχοντας αναλάβει πέραν από το να κάνω μαθήματα σε παιδιά και αρκετές διοικητικές υποχρεώσεις, να σχεδιάζω εκπαιδευτικά προγράμματα, προωθητικές ενέργειες κα. Πάντοτε στις συναντήσεις μας με όλους όσοι είχαν και διοικητικά καθήκοντα ένιωθα περίεργα, ούσα η μόνη γυναίκα στην ομάδα. Πολύ γρήγορα άρχισα να βλέπω πως οι ιδέες μου δεν ακούγονταν όσο θα ήθελα, αλλά λόγω και του νεαρού της ηλικίας μου το δικαιολογούσα στο ότι έχω λιγότερη πείρα. Τότε, λοιπόν, συνέβη ένα περιστατικό που ήταν και η αφορμή να σταματήσω να εργάζομαι στον συγκεκριμένο οργανισμό», είχε διηγηθεί.

«Στην αρχή εκείνου του έτους είχα προτείνει να δημιουργήσουμε στα πλαίσια προωθητικών ενεργειών που σχεδιάζαμε, βίντεο από μαθητές μας που θα εξηγούν πού βρίσκονται πλέον και πόσο τους επηρέασε στο τωρινό τους status η ενασχόλησή τους με τη ρομποτική. Εμπνευσμένη από τη δική μου ιστορία, που κατάφερε να μου αλλάξει τη ζωή, πίστευα ότι υπάρχουν και άλλες φωνές σαν τη δική μου, και ήθελα να τις αναδείξω. Η απάντηση που μου έδωσε ο πρόεδρος του οργανισμού ήταν να κάνω την έρευνά μου, να το προετοιμάσω και να το παρουσιάσω σε επόμενη συνάντησή μας. Επειδή πίστευα πολύ στην ιδέα, κατάφερα να βρω παιδιά από αρκετά μέρη της Ελλάδας που μου έστειλαν κείμενα με τη σημασία της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη ζωή τους. Έτσι τα παρουσίασα στη συνάντηση και δυστυχώς η ιδέα μου απορρίφθηκε, γιατί όσοι βρίσκονταν στη συνάντηση δεν μπορούσαν να δουν τη χρησιμότητά της.

Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν λιγότερο από ένα χρόνο μετά, παρουσιάστηκε από κάποιον άλλο (γένους αρσενικού) η ίδια ιδέα και καταχειροκροτήθηκε. Μου ζήτησαν μάλιστα να του στείλω και όλη την προεργασία που είχα κάνει, γιατί θα το αναλάμβανε εκείνος από εδώ και πέρα. Από εκείνη τη μέρα και μετά, αφού φυσικά παραιτήθηκα αμέσως, οι υπεύθυνοι του οργανισμού είναι και παραμένουν μόνο άντρες», σημείωνε η Διάνα Βουτυράκου.

H Διάνα Βουτυράκου και το bullying στον εαυτό της

Η πίεση που κάποιος ασκεί στον εαυτό του όταν είναι τόσο στοχοπροσηλωμένος από τόσο νεαρή ηλικία, μπορεί να έχει κόστος στην ψυχική του υγεία. Η Διάνα Βουτυράκου είχε μοιραστεί με το LadyLike το πώς ανακάλυψε ότι το να στερεί το «μπράβο» από τον εαυτό της για τα επιτεύγματά της και να συνεχίζει να τον πιέζει να αποδίδει ακόμα καλύτερα κάθε στιγμή ήταν ένα είδος bullying προς αυτόν.

«Πριν λίγο καιρό παρακολουθούσα ένα σεμινάριο πάνω σε mental health και στο τέλος αυτού κάναμε κάποιες συναντήσεις με ειδικούς για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Αυτό που με ρώτησαν αρχικά με ταρακούνησε αρκετά: “Ναι, ωραία όσα κάνετε αλλά έχετε πει ένα μπράβο στον εαυτό σας; Ένα τα πήγες πολύ καλά;” και κατέληξαν να μου εξηγούν ότι η πίεση αυτή που ασκώ τον εαυτό μου και οι απαιτήσεις που συνεχώς αυξάνονται, είναι μία μορφή bullying. Και θα χρησιμοποιήσω το ίδιο παράδειγμα που μου έθεσαν και εκείνοι για να το εξηγήσω, όταν ένας αθλητής βγει πρώτος σε ένα διαγωνισμό θα του πούν όλοι μπράβο. Αν το ξανακάνει και πάλι το ίδιο. Αν όμως βγαίνει κάθε χρόνο πρώτος και μετά από αρκετές φορές δεν βγει, όλοι θα ρωτήσουν “Μα γιατί; Τι έγινε;”, άσχετα πχ αν βγήκε δεύτερος που είναι εξίσου καλή θέση. Αυτό το “Μα γιατί; Τι έγινε;” πριν από τους άλλους το ρωτούσα εγώ στον εαυτό μου και μόλις τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει να περιορίζω τα βάρη που του προσθέτω», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο λόγος που η Διάνα Βουτυράκου βρέθηκε από την επιστήμη στην πολιτική

Τον λόγο που αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική και μάλιστα από τον χώρο της αριστεράς είχε μοιραστεί σε συνέντευξή της στο euro2day.gr, η Διάνα Βουτυράκου.

«Εγώ αποφάσισα συνειδητά να μπω στην πολιτική για να υπερασπιστώ τις αρχές και τις αξίες που έχω ως άνθρωπος για την κοινωνική δικαιοσύνη, τα δημόσια αγαθά και τη συλλογικότητα. Επιλέγω να δώσω το δικό μου αγώνα για τη ζωή και τις ευκαιρίες που νιώθω ότι εμείς οι νέοι στερηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια βιώνοντας τη μία κρίση μετά την άλλη. Κυρίως όμως επιλέγω να βοηθήσω τη χώρα που, με τα εφόδια που μου έδωσε τόσα χρόνια μέσα από το δημόσιο εκπαιδευτικό της σύστημα, με βοήθησε να γίνω ο άνθρωπος που είμαι σήμερα. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν θα μπορούσα να εκφραστώ από ένα κόμμα το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις κρίσεις που βίωσε η γενιά και η χώρα μου, που υποβαθμίζει οτιδήποτε δημόσιο παρουσιάζοντας ως πανάκεια τις ιδιωτικοποιήσεις και που οδήγησε τη γενιά μου σε εργασιακή επισφάλεια», απαντούσε για τον λόγο που βρέθηκε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι της Νέας Δημοκρατίας.

«Θα ήθελα να αναφέρω ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την αξιοσύνη κάθε ανθρώπου ακόμα και αν οι θέσεις ή η ιδεολογία του δεν μας εκφράζει, γιατί ένας από τους στόχους της δημοκρατίας μας είναι η πολυφωνία. Έχω γνωρίσει ανά τα χρόνια αξιόλογα στελέχη από διαφορετικά κόμματα και η διαφορά απόψεων που έχουμε σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δρα ανασταλτικά στην αναγνώριση των ικανοτήτων ή της παιδείας τους», πρόσθετε την εποχή που διεκδίκησε το αξίωμα της βουλεύτριας.