Διευθύντρια της NASA ορκίστηκε σε βιβλίο του Carl Sagan αντί της Βίβλου
- 12 ΑΠΡ 2023
Η Makenzie Lystrup είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της NASA που διορίστηκε διευθύντρια του Goddard Space Flight Center. Γράφει ιστορία. Εις διπλούν όμως.
Η Makenzie Lystrup αντί να τοποθετήσει το χέρι της στη Βίβλο, το ακούμπησε στο βιβλίο ‘’Pale Blue Dot’’ του Carl Sagan για να ορκιστεί. Επίσημη πρώτη για το‘’Pale Blue Dot’’ στη Nasa.
«Με τιμά να ηγούμαι μιας τόσο εκπληκτικής και ποικιλόμορφης παγκοσμίου φήμης ομάδας», είπε η Makenzie Lystrup.
Makenzie Lystrup: Η Διευθύντρια της NASA έγραψε ιστορία (επί δύο)
«Για να αξιοποιήσω την κληρονομιά μας, επικεντρώνομαι έντονα στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς καινοτομιών, καθώς και στο να διασφαλίσουμε ότι η ομάδα μας έχει τους πόρους και τα εργαλεία για να προωθήσει τις τεχνολογίες και να κάνει νέες ανακαλύψεις που ενισχύουν τη διαστημική οικονομία και μας ωφελούν όλους» ανέφερε μετά το τελετουργικό.
Το Goddard Space Flight Center βρίσκεται στο Μέριλαντ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της NASA. Το εργατικό δυναμικό του αποτελείται από περισσότερους από 10.000 εργαζομένους.
Το κέντρο είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη και την εκτέλεση ενός χαρτοφυλακίου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Η Makenzie Lystrup είναι μια φυσική ηγέτης. Φέρνει την ορμή ενός επιστήμονα μαζί με μια πληθώρα εμπειρίας και γνώσης», δήλωσε ο διαχειριστής της διαστημικής υπηρεσίας, Bill Nelson.
Ποιος είναι ο Carl Sagan
Ο Carl Sagan ήταν Αμερικανός αστρονόμος και αστροφυσικός, συγγραφέας εκλαϊκευμένων επιστημονικών έργων και ενός έργου επιστημονικής φαντασίας, του Contact (1985), πάνω στο οποίο βασίζεται η ομώνυμη ταινία του 1997.
Επίσης υπήρξε συνιδρυτής της επιστήμης της αστροβιολογίας με τον Τζόσουα Λέντερμπεργκ και συν-συγγραφέας του SETI: Intelligent life in the universe, με τον Σοβιετικό αστροφυσικό Ιωσήφ Σκλόβσκι.
Κέρδισε παγκόσμια φήμη ως ο τηλεπαρουσιαστής και αφηγητής της περίφημης επιστημονικής σειράς 13 επεισοδίων Cosmos A Personal Voyage, η οποία απέσπασε βραβεία Emmy και μεταδόθηκε για πρώτη φορά το 1980.
Τη σειρά παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε πάνω από 60 χώρες, καθιστώντας τη την πιο διαδεδομένη στο είδος της.
Πολυπράγμων και φωτεινή διάνοια, συνιδρυτής της Πλανητικής Εταιρείας (Planetary Society), έφυγε από τη ζωή στις 20 Δεκεμβρίου 1996 από πνευμονία.
Ως επισκέπτης-επιστήμων στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA συνεισέφερε στις πρώτες αποστολές του Mariner στην Αφροδίτη σε ό,τι αφορούσε στον σχεδιασμό και τη διαχείριση του εγχειρήματος. Μεταξύ άλλων, επέμεινε ότι δεν υπήρχε λόγος η διαστημοσυσκευή να φέρει κάμερες, μιας και η πυκνή νεφοκάλυψη του πλανήτη σήμαινε ότι δεν υπήρχε τίποτα να φωτογραφηθεί.
Η επιτυχία του Mariner 2 το 1962 επιβεβαίωσε τις απόψεις του για το κλίμα της Αφροδίτης. Υπήρξε επίσης ο πρώτος που, μαζί με άλλους επιστήμονες, πρότεινε ένα σχέδιο Γαιοπλασίας της Αφροδίτης, μεταβολής δηλαδή του κλίματος και της ατμόσφαιράς της με σκοπό να γίνει κατάλληλη για εποικισμό από τους ανθρώπους.
Ο Carl Sagan ήταν από τους πρώτους που υπέθεσε ότι ο δορυφόρος του Κρόνου, Τιτάνας, και ο δορυφόρος του Δία Ευρώπη, ίσως έχουν ωκεανούς (υπόγειους στην περίπτωση της Ευρώπης) ή λίμνες, εν δυνάμει κατοικήσιμες από κάποιες μορφές ζωής. Ο υπόγειος ωκεανός της Ευρώπης επιβεβαιώθηκε έμμεσα από το διαστημόπλοιο Galileo.
Ασχολήθηκε επιπλέον με την ατμόσφαιρα του Δία, τις εποχιακές αλλαγές του Άρη και του δορυφόρου του Κρόνου, Τιτάνα. Ο Carl Sagan θεώρησε πως η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι εξαιρετικά θερμή και πυκνή.
Πρότεινε, επίσης, ότι οι εποχιακές αλλαγές στον πλανήτη Άρη οφείλονται σε μάζες σκόνης και όχι σε αλλαγές της βλάστησης, όπως είχαν προτείνει πολλοί άλλοι.
Το “Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space” είναι ένα βιβλίο του αστρονόμου από το 1994, εμπνευσμένο από τη διάσημη φωτογραφία της Γης, που τραβήχτηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1990 από το διαστημικό σκάφος Voyager 1 από απόσταση περίπου έξι δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Η Γη εμφανίζεται να έχει απειροελάχιστο μέγεθος και μοιάζει με κόκκο σκόνης σε σύγκριση με το αχανές διάστημα που την περιβάλλει, καταλαμβάνοντας λιγότερο από 1 εικονοστοιχείο στη φωτογραφία, ενώ οι δέσμες φωτός που εμφανίζονται είναι αποτέλεσμα των οπτικών εξαρτημάτων της κάμερας και του φωτός του Ηλίου.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε όταν το Voyager 1 είχε ολοκληρώσει την κύρια αποστολή του και βρισκόταν σε πορεία εκτός του ηλιακού συστήματος, όταν μετά από αίτηση του Carl Sagan το κέντρο ελέγχου της NASA στη Γη έστειλε εντολή στο διαστημόπλοιο να περιστρέψει την κάμερά του και να αποτυπώσει μια τελευταία φωτογραφία της Γης σε σύγκριση με το περιβάλλον διάστημα πριν απομακρυνθεί περισσότερο.
Η συγκλονιστική του διάλεξη στο πανεπιστήμιο Κορνέλ
Κατά τη διάρκεια διάλεξής του στο πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1994, ο Carl Sagan μοιράστηκε τις σκέψεις του για την κουκίδα-Γη. Αξίζει να διαβάσεις με προσοχή.
«Κατορθώσαμε να τραβήξουμε αυτή τη φωτογραφία, και, αν την κοιτάξετε, βλέπετε μια κουκίδα. Αυτή είναι εδώ που είμαστε. Αυτή είναι το σπίτι μας. Αυτή είμαστε εμείς. Πάνω σε αυτήν πέρασε όλη του τη ζωή οποιοσδήποτε για τον οποίο έχουμε κάτι ακούσει, κάθε άνθρωπος που έζησε ποτέ.
Το σύνολο όλης της χαράς και της δυστυχίας μας, χιλιάδες, βέβαιες για την αλήθεια, θρησκείες, ιδεολογίες και οικονομικά δόγματα, κάθε κυνηγός και τροφοσυλλέκτης, κάθε ήρωας και δειλός, κάθε δημιουργός και καταστροφέας πολιτισμών, κάθε βασιλιάς και χωρικός, κάθε νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι, κάθε πολλά υποσχόμενο παιδί, κάθε μητέρα και πατέρας, κάθε εφευρέτης και εξερευνητής, κάθε ηθικοδιδάσκαλος, κάθε διεφθαρμένος πολιτικός, κάθε διάσημος, κάθε ανώτατος άρχοντας, κάθε άγιος και αμαρτωλός στην ιστορία του είδους μας, έζησαν εκεί – πάνω σε έναν κόκκο σκόνης, αιωρούμενο σε μια ηλιαχτίδα. (…)
Ο πλανήτης μας είναι ένα μοναχικό στίγμα στο αχανές κοσμικό σκοτάδι που μας περιβάλλει. Μέσα στην αφάνειά μας – μέσα σε όλη αυτή την απεραντοσύνη – δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποια βοήθεια θα καταφτάσει από αλλού για να μας σώσει από τον εαυτό μας. Εναπόκειται σε μας. Έχει ειπωθεί ότι η αστρονομία προάγει την ταπεινοφροσύνη, και θα προσέθετα, χτίζει χαρακτήρες.
Κατ’εμέ, πιθανότατα δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη της ανοησίας της ανθρώπινης έπαρσης από αυτήν τη μακρινή εικόνα του μικροσκοπικού μας κόσμου.
Για εμένα, υπογραμμίζει την ευθύνη που έχουμε να συμπεριφερόμαστε με περισσότερη καλοσύνη και συμπόνια ο ένας προς τον άλλο, και να διαφυλάσσουμε και να αγαπάμε αυτή την ωχρή κυανή κουκκίδα, το μόνο σπίτι που έχουμε ποτέ γνωρίσει».
Ευχαριστούμε τη Makenzie Lystrup που αποφάσισε να μας ακουμπήσει το χέρι πάνω σε αυτό το βιβλίο κα να μας κάνει να ψάξουμε ποιος ήταν ο Carl Sagan. «Το σύνολο όλης της χαράς και της δυστυχίας μας» αυτή η κουκίδα.