ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ

Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού: Οι 5 χώρες που μεγαλώνουν ιδανικά τα κορίτσια

istock

Ως Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού έχει οριστεί η 11η Οκτώβρη, η οποία καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2011 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012. Σύμφωνα με στατιστικά από τον ΟΗΕ και τη UNICEF πάνω από τα 2/3 του αναλφάβητου πληθυσμού στον κόσμο είναι γυναίκες και περίπου 70 εκατομμύρια (σχεδόν το 1/3 του συνόλου) είναι νεαρές γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών. Γυναίκες που παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών (23 εκατομμύρια εξ αυτών πριν από τα 15). Στον αντίποδα, τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, σε ορισμένες χώρες είναι απολύτως σεβαστά, με αποτέλεσμα αυτές να ξεχωρίζουν.

Στη διεθνή έρευνα του 2024 που ενημερώνει τις κατατάξεις της λίστας με τις «Καλύτερες Χώρες» της U.S. News, σχεδόν το 90% των συμμετεχόντων συμφώνησαν ως ένα βαθμό με τη δήλωση: «Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες». Αυτή η δήλωση, σε ορισμένες Σκανδιναβικές χώρες ήταν ιδιαίτερα ισχυρή (95% ή και περισσότερο), πράγμα που τις κατατάσσει ανάμεσα στις πιο ιδανικές χώρες, για να μεγαλώνουν τα κορίτσια.

Η λίστα «Καλύτερες Χώρες για Γυναίκες» 2024 βασίζεται σε πάνω από 8.000 απαντήσεις γυναικών από όλο τον κόσμο. Αυτή η κατάταξη εστιάζει σε παράγοντες όπως η ισότητα των φύλων, η εισοδηματική ισότητα, αν μια χώρα είναι προοδευτική και ασφαλής, και η στάση της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλές χώρες από τη Σκανδιναβία και την Ευρώπη ξεχωρίζουν σε αυτή τη λίστα. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαμβάνουν την 20ή θέση, λίγο πιο χαμηλά από πέρυσι που ήταν στη 19η θέση. Ποιες χώρες ήταν όμως πρώτες στην κατάταξη;

Οι 5 χώρες που μεγαλώνουν ιδανικά τα κορίτσια

Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού: Οι 5 χώρες που μεγαλώνουν ιδανικά τα κορίτσια iStock

Ολλανδία

Η Ολλανδία κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες χώρες για τις γυναίκες, με ίσα νομικά δικαιώματα σε μισθούς και περιουσιακά στοιχεία. Υπάρχει ισότητα και στην πολιτική εκπροσώπηση, με αυξημένη συμμετοχή σε υπουργικές θέσεις.

Οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 40% του κοινοβουλευτικού σώματος της Ολλανδικής Βουλής τα τελευταία χρόνια, και το 2023 οι γυναίκες κατείχαν την πλειοψηφία στο Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας για πρώτη φορά στην ιστορία της Ολλανδίας, αν και αυτή η αναλογία έχει από τότε μειωθεί. Οι Ολλανδέζες αποτελούν επίσης το σημαντικότερο ποσοστό συνεισφερόντων στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης της χώρας.

iStock

Φινλανδία

Η Φινλανδία ήταν η πρώτη χώρα που επέτρεψε στις γυναίκες να θέσουν υποψηφιότητα για βουλεύτριες το 1906, και από το 2019, οι γυναίκες κατέχουν το 45% ή περισσότερο των εδρών στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο. Από το 2019 έως το 2023, η Sanna Marin υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Φινλανδίας (χωρίς βέβαια να αποφύγει ολοκληρωτικά το να δεχτεί σεξισμό και επικρίσεις λόγω του φύλου της) κι έγινε η 3η γυναίκα που κατείχε τη θέση και η νεότερη στην ιστορία της Φινλανδίας.

Η Φινλανδία ανέβηκε μια θέση στη λίστα με τις καλύτερες χώρες για τις γυναίκες από την προηγούμενη χρονιά, όταν ήταν στην 5η θέση, και το 96% των ερωτηθέντων στη χώρα συμφώνησαν σε κάποιο βαθμό με τη δήλωση «Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες».

Νορβηγία

Οι γυναίκες στη Νορβηγία κατείχαν ένα ρεκόρ 46% των κοινοβουλευτικών εδρών το 2023 στη Σκανδιναβική χώρα, το υψηλότερο ποσοστό τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990.

Το 2005, η Νορβηγία ήταν η πρώτη που έδωσε εντολή στις εισηγμένες εταιρείες να έχουν διοικητικά συμβούλια που αποτελούνται από τουλάχιστον 40% γυναίκες, ποσόστωση που η κυβέρνηση πίεσε το 2023 για να εφαρμοστει και σε μεγάλες και μεσαίες ιδιωτικές εταιρείες. Η χώρα υποστηρίζει επίσης 49 εβδομάδες γονικής άδειας με πλήρεις αποδοχές για νέους γονείς και κατατάσσεται στην 3η θέση μεταξύ των καλύτερων χωρών για την ανατροφή παιδιών.

Δανία

Η Δανία έχει μεγάλη ιστορία στους αγώνες για την ισότητα των φύλων σε τομείς όπως το εργατικό δυναμικό, η παιδική μέριμνα και η εκπαίδευση. Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Δανίας, η Helle Thorning-Schmidt, ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2011 και ήδη από το 1999, διορίστηκε η πρώτη Δανή υπουργός για την ισότητα των φύλων.

Είναι ενδιαφέρον ότι λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες – 48% – στη Δανία συμφώνησαν με τη δήλωση, «Οι χώρες με επικεφαλής γυναίκες τείνουν να έχουν καλύτερη διαχείριση», σε σύγκριση με το 67% που συμφωνεί παγκοσμίως. Η χώρα κατατάχθηκε στο νούμερο 1 του σχετικού ερωτήματος για το ποια είναι η καλύτερη χώρα για την ανατροφή παιδιών το 2024.

Σουηδία

Για 4η συνεχόμενη χρονιά, η Σουηδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες χώρες για γυναίκες. Οι γυναίκες αποτελούν σημαντικό μέρος του κοινοβουλίου της Σουηδίας –πάνω από 40%– για τουλάχιστον 27 χρόνια, με την εκπροσώπηση να κορυφώνεται σε πάνω από 47% το 2006 και ξανά το 2019.

Η χώρα θεωρήθηκε ως η νούμερο 1 επιλογή, που σέβεται την ισότητα των φύλων και κατατάχθηκε στη 2η θέση στην έρευνα για την καλύτερη χώρα για την ανατροφή των παιδιών. Το 91% των Σουηδών συμφωνεί με το «Οι γυναίκες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες».