ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Δωρεάν προϊόντα περιόδου σε σχολεία και νέα μονοήμερη άδεια για γυναικολογικές εξετάσεις

iStock

Τη δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου σε σχολεία όλης της Ελλάδας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μία έξτρα ημέρα άδειας τον χρόνο θα έχουν στο εξής οι γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Ένα πρώτο μικρό βήμα προς το παράδειγμα της Ισπανίας, επιχειρεί να κάνει και η χώρα μας. Όπως ανακοινώθηκε, αρχίζει πιλοτικά η δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου σε 200 σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, θα διανεμηθούν 13.716.000 προϊόντα σε νεαρές μαθήτριες 12-18 ετών. Το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από ενημέρωση όλων των κοριτσιών 12 έως 18 ετών, εκπαίδευση και ενδυνάμωση γονιών, εκπαιδευτικών και συνομηλίκων.

Στόχος του προγράμματος είναι η αποστιγματοποίηση της περιόδου, αλλά και η υποστήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικά οικογενειών. Σχετικές έρευνες στη χώρα, δείχνουν πως τουλάχιστον 10.000 κορίτσια απουσιάζουν από το σχολείο από λίγες έως πολλές μέρες κάθε μήνα, λόγω της οικονομικής δυσκολίας να ανταπεξέλθουν στο κόστος των προϊόντων περιόδου, ενώ το 20% από τις μητέρες δηλώνει ότι αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία λόγω του υψηλού κόστους τους.

Μια έξτρα μέρα άδειας για γυναικολογικές εξετάσεις

Μία έξτρα ημέρα άδειας τον χρόνο θα έχουν στο εξής οι γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Η νέα αυτή διευκόλυνση «κλείδωσε» με την τροπολογία που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, το οποίο κατατέθηκε και πρόσφατα στη Βουλή και, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την αύξηση μιας σειράς αναπηρικών επιδομάτων κατά 8%.

Με τη ρύθμιση, ουσιαστικά επεκτείνεται και στις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα η άδεια που ήδη ισχύει για τον δημόσιο τομέα, για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου. Η άδεια αυτή είναι μιας ημέρας κατ’ έτος και είναι μετ’ αποδοχών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η στήριξη των εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα ώστε να διευκολύνεται η πραγματοποίηση απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων, ενώ εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τι αναφέρει η σχετική τροπολογία

Στο άρθρο 96 του νέου νόμου επισημαίνεται ότι τροποποιείται το άρθρο 232 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, στο σημείο που αφορά τις προγεννητικές εξετάσεις και τον γυναικολογικό έλεγχο.

Πλέον, προβλέπονται τα εξής:

  • Οι έγκυοι εργαζόμενες απαλλάσσονται από την εργασία χωρίς περικοπή αποδοχών, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του εργοδότη, με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να υποβάλλονται σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφόσον αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας.
  • Στις εργαζόμενες χορηγείται μία ημέρα τον χρόνο άδειας με αποδοχές για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου.

Να σημειωθεί ότι με την ίδια τροπολογία διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία δομών και υπηρεσιών για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, με τη συνέχιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτές από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα συμβουλευτικά κέντρα και οι ξενώνες λειτουργίας του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του υπουργείου Εργασίας και το Παρατηρητήριο για την ισότητα των φύλων της ΓΓΔΟΠΙΦ.

Ευχόμαστε αυτή να είναι η αρχή και για την επίσημη θέσπιση άδειας περιόδου και στη χώρα μας ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Ινδονησία και η Νότιος Κορέα.

Exit mobile version