FEMALE TALK

Δωροθέα Μερκούρη: Η αποστομωτική απάντηση σε αρνητικά σχόλια που δέχτηκε

Instagram.com/doroteamercuri/

Τα social media αποτελούν ένα πεδίο προσωπικής έκφρασης όπου ο καθένας μπορεί να αναρτά τις φωτογραφίες του, τα τοπία που συναντά, όσα του κάνουν εντύπωση σε αυτόν τον κόσμο. Είναι κι ένα πεδίο όπου ο καθένας μπορεί να συναντήσει την απρόκλητη κριτική για όλα αυτά, αλλά και για τον εαυτό του. Εμπειρικά δε, φαίνεται ότι όσο πιο διάσημος είναι κάποιος, τόσο περισσότερα σχόλια δέχεται θετικά ή και αρνητικά, ενώ τα αρνητικά μοιάζουν να μη διέπονται από κανέναν κανόνα ευγένειας και τακτ. Η Δωροθέα Μερκούρη συνάντησε ένα τέτοιο σχόλιο το οποίο μάλιστα είχε συγκεντρώσει και likes υποστήριξης.

Σε αυτό το σχόλιο κάποια χρήστης του Instagram αποκαλούσε τη Δωροθέα Μερκούρη «ψώνιο» και «χαζή». Έτσι, γιατί μπορεί κανείς να γράψει κάτι χωρίς να πιστεύει ότι απευθύνεται σε ένα πρόσωπο, αλλά μάλλον σε μία εικόνα που βλέπει στο κινητό, στη μικρή ή την μεγάλη οθόνη. Η Δωροθέα Μερκούρη όμως, είναι άνθρωπος και ανθρώπινα αντέδρασε απέναντι στο σχόλιο που δέχτηκε και στο οποίο θέλησε να απαντήσει φωτίζοντας το φαινόμενο του εσωτερικευμένου μισογυνισμού.

Η Δωροθέα Μερκούρη μοιράστηκε σε μία ανάρτησή της το αρνητικό σχόλιο που δέχτηκε και στη λεζάντα της παράθεσε τη δική της απάντηση σε αυτά.

«Οι γυναίκες δεν θα προχωρήσουμε ποτέ όσο έχουμε αυτή τη συμπεριφορά η μία με την άλλη. Θα είμαστε πάντα το αποτέλεσμα ενός ανδροκρατούμενου, πατριαρχικού συστήματος, αφού η μία με την άλλη δεν φτιάχνουμε το μεγάλο γυναικείο όραμα», έγραψε αρχικά μιλώντας για την ανάγκη να είμαστε αλληλέγγυες και αλληλοϋποστηριζόμενες.

«Εσείς κυρίες που κάνετε και like στο “ψώνιο και χαζή” θα έχετε πάντα ανάγκη μόνο από την ύπαρξη ενός άντρα, θα είσαστε πάντα μία σκιά αφού ο φθόνος σας κυριεύει», κατέληξε η Δωροθέα Μερκούρη.

Εσωτερικευμένος σεξισμός ή μισογυνισμός ονομάζεται η πεποίθηση που έχουν οι γυναίκες μίας κοινωνίας αφενός ότι τα στερεότυπα και οι ρόλοι που επιβάλλει η κοινωνία στη γυναικεία συμπεριφορά πρέπει να υπάρχουν, ενώ αν κάποια γυναίκα δεν κάνει αυτές τις επιλογές που «πρέπει» να κάνει ή δεν φέρεται έτσι όπως «αρμόζει», τότε θα πρέπει να δεχτεί την κατάκριση των υπολοίπων.

Ο στόχος είναι οι γυναίκες που ακολουθούν τα «πρέπει» αυτά να επιβραβεύονται από τους άντρες της κοινωνίας, από την πατριαρχία που τις διαλέγει ως εκείνες που «δεν είναι σαν τις άλλες» και τις ξεχωρίζει για να συνεχίσει να τις κρατά εγκλωβισμένες μέσα της, για να διδάξουν στα επόμενα κορίτσια τα «πρέπει» της και την ανηλεή κριτική σε οποιαδήποτε ξεφύγει από αυτά. Φαύλος κύκλος δηλαδή.

Exit mobile version