Έφη Αχτσιόγλου: 12 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
- 12 ΙΟΥΛ 2023
Η Έφη Αχτσιόγλου είναι η πρώτη υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Η μέχρι πρότινος τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας παραχώρησε συνέντευξη τύπου και μίλησε για τους λόγους που την οδήγησαν να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Η Έφη Αχτσιόγλου φαντάζει ως η μόνη επιλογή για ανανέωση του κόμματος. Η ίδια μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είχε δώσει τον τόνο της, τον δρόμο που προτίθεται να ακολουθήσει.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σήμερα είναι περισσότερο πολύτιμος από ποτέ. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα ασκήσουμε με ευθύνη τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά δεν θα κάνουμε μόνο αυτό. Θα είμαστε η δύναμη που θα αντιταχθεί σε μια λογική κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών, όπως θέλει να καλλιεργεί η Δεξιά και θα είμαστε η δύναμη εκείνη που θα αναλάβει τον δύσκολο αλλά και όμορφο ρόλο θα δώσει προοπτική στους πολίτες. Μια αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική», ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου.
Έφη Αχτσιόγλου: H δήλωση υποψηφιότητας για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
«Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Οφείλουμε να αποτιμήσουμε με ειλικρίνεια και νηφαλιότητα τις αιτίες του αποτελέσματος. Η υποψηφιότητά μου για τη θέση της προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των πραγμάτων δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά την Ελλάδα και την κοινωνία. Την Αριστερά και τα κινήματα. Αφορά την πάγια μας επιδίωξη το κοινωνικό ζήτημα να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη. Αφορά σε ένα όραμα ισότητας. Αφορά στο δικαίωμα στα κοινά αγαθά. Αφορά τους νέους ανθρώπους για να δημιουργούν και να πρωταγωνιστούν στην πατρίδα μας. Αφορά τις γυναίκες και το δικαίωμά τους να ορίζουν οι ίδιες τη ζωή τους. Αφορά ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Αφορά τις δυνάμεις του πολιτισμού. Αφορά τους ανθρώπους που υψώνουν τείχος στη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και την άκρα δεξιά», ανέφερε μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου.
Έφη Αχτσιόγλου: Who is Who
Γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά του νομού Πέλλας, όπου και μεγάλωσε και ολοκλήρωσε με άριστα τις εγκύκλιες σπουδές της.
Ο πατέρας της είχε συμμετοχή στον Ρήγα, στο ΚΚΕ Εσωτερικού, στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η μητέρα της είναι παιδίατρος. Ο πατέρας της, Θέμης Αχτσιόγλου, είναι ο άνθρωπος που την έχει επηρεάσει περισσότερο από τον καθένα.
«Ο µπαµπάς μου είναι η βασική επιρροή μέσα στην οικογένεια. Η µαµά δεν θέλει καθόλου την πολιτική, την θεωρεί πάρα πολύ άγρια. Θεωρεί ότι όποιος ασχολείται µε την πολιτική πληγώνεται, δίνει πολλά και τελικά εισπράττει προβλήµατα και εκτίθεται πάρα πολύ. Δεν το θέλει καθόλου. Ακόµα δυσκολεύεται πάρα πολύ να αποδεχτεί αυτή την επιλογή µου. Η επιρροή µου, ο πατέρας µου, µού έλεγε ότι πρέπει να ακολουθήσω ακαδηµαϊκή καριέρα. Προφανώς είσαι ένας άνθρωπος που σε ενδιαφέρουν τα κοινά, θα έχεις την αριστερή ιδεολογία σου, αλλά ως εκεί. Οχι µεγάλα ρίσκα, όχι απότοµες µεταβάσεις, όχι πράγµατα που δεν σου αντιστοιχούν. Ποια είσαι εσύ δηλαδή; 27 χρονών, τι νοµίζεις ότι είσαι; Τι νοµίζεις ότι έχεις κάνει µέχρι τώρα; Από πού κι ως πού να θες τα µεγάλα, τα ρίσκα τα ανέλεγκτα;» είχε δηλώσει στον Θανάση Λάλα και στο olafaq.gr η Έφη Αχτσιόγλου.
Ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 2009 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες από την ίδια σχολή. Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014, ολοκλήρωσε ως υπότροφος του ΙΚΥ τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Άρη Καζάκου.
Όσο για το πώς παίρνει την απόφαση να ασχοληθεί με την πολιτική, η Έφη Αχτσιόγλου στην ίδια συνέντευξη ανέφερε: «Όταν βρίσκοµαι στο πτυχίο της νοµικής, εµπλέκοµαι λίγο µε τη Νεολαία Συνασπισµού, αλλά όχι στην πρώτη γραµµή. Απλώς συµµετέχω, στις παρυφές, γιατί µε απασχολεί αυτό που συµβαίνει γύρω µου, δεν µε αφήνουν ήσυχη αυτά που βλέπω να συµβαίνουν στην κοινωνία και δεν νιώθω ότι µπορώ να είµαι εκτός, να κοιµάµαι ήσυχη, να κάνω τη ζωή µου. Συµµετέχω στις κινητοποιήσεις για το άρθρο 16, για τα δηµόσια πανεπιστήµια. Συµµετείχα, ως µεταπτυχιακή πλέον φοιτήτρια, αλλά όχι πρώτη γραµµή και όχι µε σκοπό να πρωτοστατήσω. Δεν θεωρούσα ότι το έχω, να σας πω την αλήθεια.
Γενικώς, δεν θεωρούσα ότι το έχω µε τον συνδικαλισµό. Και ακόµα θεωρώ ότι δεν το έχω µε τον συνδικαλισµό. Οπότε, απλώς συµµετέχω. Στη συνέχεια, ενώ πια έκανα το διδακτορικό µε γνωρίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος εντελώς τυχαία, γιατί τον καλούµε να µιλήσει σε µια εκδήλωση που ήµουν εγώ συντονίστρια σε µια τοπική οργάνωση στη Θεσσαλονίκη, έχω µπει πια στο κόµµα, αλλά ξαναλέω όχι µε σκοπό να βρεθώ στην πρώτη γραµµή. Και µετά, όταν καταθέτω διδακτορικό και έχω ένα κενό διάστηµα, γιατί είχα κανονίσει να φύγω για postdoc, µου λέει ο Κατρούγκαλος: ”Θα έρθεις στις Βρυξέλλες που είµαι Ευρωβουλευτής ως συνεργάτιδά µου;”. Πηγαίνω στις Βρυξέλλες µαζί του για ένα διάστηµα και πηγαίνει χάλια όλο αυτό».
Τον Ιούλιο του 2014 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες. Έχει εργαστεί, επίσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και στον Τομέα Αστικού Δικαίου, Πολιτικής Δικονομίας και Εργατικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2009 έως το 2013, καθώς και ως ερευνήτρια στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου.
Το 2016, σε ηλικία 31 ετών, η Έφη Αχτσιόγλου ορκίστηκε Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας και εξελέγη στη Βουλή των Ελλήνων. Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023, η Έφη Αχτσιόγλου -ως υποψήφια στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών- εκλέχθηκε πρώτη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με 28.491 σταυρούς.
Ένας από τους πιο αγαπημένους της συγγραφείς είναι ο Γάλλος Édouard Louis.
Εκνευρίζεται και θυμώνει με τον στερεοτυπικό τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες. Για τη θέση της γυναίκας, η Έφη Αχτσιόγλου είχε μιλήσει σε συνέντευξή της στο Queen.gr. «Όλες οι γυναίκες νομίζω νιώθουν ότι πρέπει να αποδείξουν διπλά την αξία τους. Είναι σαν μια διπλή προσπάθεια. Η μια προσπάθεια είναι ότι προσπαθείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Οι άντρες ξεκινάνε από ένα σημείο και αποδεικνύουν ή δεν αποδεικνύουν την ικανότητά τους και εκτιμώνται ή δεν εκτιμώνται. Η γυναίκα ξεκινάει από κάτω. Προσπαθεί να κάνει το βήμα για να φτάσει στο ‘’μηδέν’’, να δείξει δηλαδή ότι δεν υπολείπεται του άντρα στην αντίστοιχη θέση. Να αποδείξει ότι δεν είναι εκεί επειδή είχε σχέσεις με κάποιον. Και μετά να κάνει την κανονική προσπάθεια για να δείξει ότι έχει ικανότητες, δεξιότητες, χαρακτηριστικά».
Τον Απρίλιο του 2022, στην ίδια συνέντευξη, η Έφη Αχτσιόγλου απαντούσε κατά πόσο είναι μακρινό ένα σενάριο “Jacinda Ardern” (σ.σ. πρώην πρωθυπουργός Νέας Ζηλανδίας) για την Ελλάδα. «Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά για να αποδεχθούμε ότι μια γυναίκα μπορεί να έχει κεντρικό ρόλο και στην πολιτική και σε μείζονα επαγγελματικά projects. Εδώ, βλέπετε, με δυσκολία δέχονται τη θέση της Υπουργού. Δείτε πόσες είναι οι γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο ή πόσες γυναίκες είναι βουλευτίνες; Στο ερώτημα αν θα γινόταν ποτέ να υπάρχει γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα, θα έλεγα ότι το κρίσιμο είναι να μην είναι το βασικό στοιχείο ότι είναι γυναίκα. Να έχουμε απαλλαγεί από αυτή την αντίληψη ότι αυτό αποτελεί ένα στοιχείο κρίσιμο της διαφοροποίησης». δήλωνε.
Η Έφη Αχτσιόγλου έχει αποκτήσει έναν γιο, τον Άρη, από τη σχέση της με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Σε συνέντευξή της στο ”Happy Day” είχε μιλήσει για την επιθυμία της να γίνει μητέρα. «Μου προέκυψε ως επιθυμία να γίνω μάνα αλλά το τι σημαίνει επιθυμία το έζησα από τη στιγμή που το βίωσα και μετά. Είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση και και κάτι που η κοινωνία ασκεί μεγάλη πίεση στις μητέρες σήμερα. Πρέπει να αφήνουμε τις γυναίκες να κάνουν η κάθε μια τις επιλογές της. Ο γιος μου είναι 15 μηνών και είναι πολύ ζωηρός και χαρούμενος. Ανεβαίνει στα τραπέζια, θέλει να τα δοκιμάσει όλα. Είμαι άυπνη ενάμιση χρόνο αλλά πιστεύω ότι τη δύναμη τη βρίσκουμε».