Έγκυος με την πρώτη εξωσωματική: Πώς αυξάνουμε τις πιθανότητες;
- 9 ΦΕΒ 2015
Το infokids.gr σε συνεργασία με το LadyLike.gr σας δίνει ιδέες και λύσεις για τα σημαντικότερα θέματα στη σχέση σας με το παιδί σας και τη μητρότητα.
Είναι γνωστό ότι τα ποσοστά κυήσεως στην εξωσωματική γονιμοποίηση κυμαίνονται μεταξύ 30-35% κατά μέσο όρο σε όλα τα περιστατικά .Όσο πιο νέα η γυναίκα τόσο πιο υψηλά τα ποσοστά επιτυχίας και όσο μεγαλύτερη η ηλικία της ιδιαίτερα μετά τα 40 έτη τα ποσοστά επιτυχίας μειώνονται σημαντικά.
Μια αποτυχημένη προσπάθεια δεν έχει μόνο οικονομικό κόστος αλλά και ψυχολογικό που είναι πιο σημαντικό. Το ζευγάρι απογοητεύεται, στεναχωριέται και πολλές φορές αισθάνεται ότι πρέπει να “ξανα ανεβεί το βουνό”. Γι αυτό η προσπάθεια μας πάντα εστιάζεται στην επιτυχάα της πρώτης προσπάθειας. Παρακάτω θα αναφέρουμε τους τρόπους και τις τεχνικές που μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να υπάρξει εγκυμοσύνη με την πρώτη εξωσωματική.
Σωστή προετοιμασία
Πλήρης ορμονικός έλεγχος συμπεριλαμβανομένου και της AMH (Antimullerhian hormone) η οποία μας δείχνει σε συνδυασμό με τις άλλες ορμόνες και το υπερηχογράφημα πόσο γόνιμη είναι η γυναίκα, το απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες και κατ επέκταση τι πρωτόκολλο να ακολουθήσουμε και πόση δοσολογία φαρμάκου να χορηγήσουμε.
Τεστ εμβρυομεταφοράς
Η εμβρυομεταφορά είναι ίσως η πιο σημαντική στιγμή της εξωσωματικής. Είναι η στιγμή που τοποθετούμε τα έμβρυα μέσα στην μήτρα. Γίνεται με ειδικό καθετήρα ο οποίος εισάγεται στην μήτρα μέσω του τραχήλου. Η ιδανική εμβρυομεταφορά πρέπει να είναι εύκολη, ανώδυνη και αναίμακτη . Εάν υπάρχει στένωση τραχήλου και γενικα δυσκολία στην εισαγωγή του καθετήρα τότε θα πρέπει να γίνει διαστολή τραχήλου πριν ξεκινήσει η θεραπεία εξωσωματικής. Επισης μερικές φορές είναι προτιμότερο η γυναίκα να λάβει μια ελαφριά νάρκωση κατα την εμβρυομεταφορά.
Υστεροσκόπηση
Η υστεροσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση κατά την οποια γίνεται έλεγχος της κοιλότητας της μήτρας. Εαν υπάρχει υποψία παθολογίας της μήτρας όπως πολύποδες ινομυώματα, συμφύσεις και άλλα τότε είναι σωστό να προηγηθεί η υστεροσκόπηση.
Συνδυασμός εξωσωματικής με φάρμακα με φυσικούς κύκλους
Σε γυναίκες με φτωχή ανταπόκριση στην θεραπεία που έχουμε λίγα έμβρυα στην διάθεση μας μπορούμε να τα καταψύξουμε και να προχωρήσουμε σε δεύτερο χρόνο σε εμβρυομεταφορά μετά απο φυσικό κύκλο.Η μέθοδος αυτή έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε δύσκολα περιστατικά.
Time lapse video
Είναι μια καινούρια τεχνική με την οποία μπορούμε να επιλέξουμε τα καλύτερα έμβρυα για να τοποθετήσουμε στην μητρα κρίνοντας απο τον τρόπο διαίρεσης τους σε συνδυασμό με την μορφολογία τους.
IMSI(intracytoplasmic morphological spem injection)
Tο IMSI είναι μια καινούρια τεχνική κατα την οποία σε κακής ποιότητας σπέρμα μπορούμε να διαλέξουμε τα καλύτερα σπερματοζωάρια που θα γονιμοποιήσουμε τα ωάρια με ανάλυση 6000 φορες μεγαλύτερη απο την κλασσική μικρογονιμοποίηση. Με την τεχνική αυτή έχουμε υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και χαμηλότερα ποσοστά αποβολών.
Ελεγχος θρομβοφιλίας, θυρεοειδή και αυτοάνοσων παθήσεων πριν την εξωσωματική
Ενα σύνολο εξετάσεων που βοηθάει στην διερεύνηση του περιστατικού και στην καλύτερη θεραπεία . Από τα παραπάνω είναι φανερό οτι όσο πιο σωστά προετοιμασμένο ειναι ένα ζευγάρι τόσο πιο αυξημένες είναι οι πιθανότητες να υπάρξει εγκυμοσύνη με την πρώτη εξωσωματική.
Παναγιώτης Καλιαντζής, Μαιευτήρας Χειρουργός – Γυναικολόγος
Διαβάστε ακόμα στο infokids.gr:
Αληθεύει ότι η πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν είναι ποτέ επιτυχής;