Ask the Mentor: Είμαι σκληρά εργαζόμενη, όμως πλέον θέλω περισσότερο χρόνο για την οικογένειά μου. Τι να κάνω;
- 24 ΑΠΡ 2024
Εργάζομαι σκληρά για χρόνια σε μία εταιρεία όμως πλέον θέλω να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στην οικογένεια μου και στο παιδί μου. Πώς να το διαχειριστώ;
Απαντά η mentor του Women On Top, Κατερίνα Πατρικαράκου, Client Service & Strategy Director.
Το θέμα που θέτεις είναι πολύ σημαντικό. Πράγματι, πολλές φορές είναι δύσκολο να διαχειριστούμε τέτοιου είδους επιλογές και όλα όσα απορρέουν από αυτές, αλλά και να αποδεχτούμε την αλλαγή που αναπόφευκτα θα συμβεί.
Το καλό είναι ότι ξέρεις τι χρειάζεσαι, το οποίο κάνει το πρώτο βήμα πολύ πιο εύκολο. Ποιο είναι αυτό; Να αναγνωρίσεις ότι χρειάζεται να χτίσεις την επαγγελματική σου ζωή γύρω από την προτεραιότητα που έχεις θέσει για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, άρα να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι τι πρέπει να επαναδιαπραγματευτείς.
Το επόμενο βήμα είναι να διαμορφώσεις το πλαίσιο. Πώς δηλαδή θα δημιουργήσεις τις συνθήκες εργασίας σου, ώστε να εξοικονομείς περισσότερο χρόνο για την ιδιωτική σου ζωή, χωρίς να βρίσκεσαι σε μία μόνιμη κατάσταση πίεσης, ενώ παράλληλα να νιώθεις ότι παραμένεις αποτελεσματική στη δουλειά σου.
Αν σου αρέσει αυτό που κάνεις και είσαι ικανοποιημένη από την εταιρεία, στην οποία βρίσκεσαι -και νιώθεις ότι υπάρχει το ανάλογο υποστηρικτικό περιβάλλον-, οφείλεις να επικοινωνήσεις αυτό που χρειάζεσαι, όπως το έχεις οραματιστεί. Καλό είναι δηλαδή να διαπραγματευτείς με κάποια πρόταση και όχι μόνο με το αίτημα.
Δεδομένης της εμπειρίας σου πάνω στο αντικείμενο, προσπάθησε να βρεις τρόπους να οργανώσεις πιο αποτελεσματικά τον χρόνο σου, βάζοντας παράλληλα όρια σε προθεσμίες που σου ζητούνται και στις οποίες γνωρίζεις ότι δε θα μπορέσεις να ανταποκριθείς, βάσει των νέων συνθηκών.
Μπορείς επίσης να διερευνήσεις αν υπάρχουν ευκαιρίες για ευελιξία στο μοντέλο εργασίας, όπως τηλεργασία, ευέλικτα ωράρια ή ακόμη και μερική απασχόληση – εφόσον είναι βιώσιμο. Αυτό μπορεί να σου επιτρέψει να διαθέσεις περισσότερο χρόνο στην οικογένειά σου, χωρίς αναγκαστικά να μειώσεις τις ώρες εργασίας σου. Η τηλεργασία από μόνη της, μπορεί να σου εξοικονομήσει αρκετή ώρα από τις μετακινήσεις, σε περίπτωση που εργάζεσαι μακριά από το σπίτι σου!
Στρέψου σε λύσεις, που θα σου επιτρέψουν να διατηρείς την ποιότητα της εργασίας σου, αλλά και της ζωής σου. Καθόρισε συγκεκριμένους χρόνους για τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις σου και δημιούργησε ένα πρόγραμμα που θα σου επιτρέπει να είσαι παρούσα και για τα 2. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παραμένεις ευέλικτη και να το προσαρμόζεις ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, καθώς η ελαστικότητα είναι αναγκαία σε απρόβλεπτες καταστάσεις, που μπορεί να προκύψουν.
Αν από την άλλη νιώθεις ότι δεν θα λάβεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι από το υπάρχον εργασιακό σου περιβάλλον, καλό θα ήταν να ξεκινήσεις να ψάχνεις για εναλλακτικές, όπως μία καινούρια δουλειά στην οποία θα ενταχθείς εξαρχής με το νέο πλαίσιο, που θες να υποστηρίξεις: Είναι κάπως πιο εύκολο να θέσουμε τα όρια μας σε νέα περιβάλλοντα, παρά να τα αλλάξουμε σε υπάρχοντα, όπου θεωρούνται παγιωμένα.
Έχε στο νου σου πως η επαναδιαπραγμάτευση που καλείσαι να κάνεις, δεν αφορά μόνο την εργασία σου, αλλά και την οικογένειά σου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ζητήσεις υποστήριξη από τον/την σύντροφό σου ή/και το οικογενειακό σου περιβάλλον σε αυτήν τη μετάβαση και τη νέα καθημερινότητα, που θα έχεις από εδώ και στο εξής.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάς τον εαυτό σου και την αυτό-φροντίδα. Ξέρω ότι αυτό εύκολα λέγεται και πολύ δύσκολα γίνεται πράξη, αλλά -στο λέω ειλικρινά- είναι εξίσου σημαντικό με τη φροντίδα των παιδιών και της οικογένειας.
Να θυμάσαι 2 πράγματα: οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη ακόμα και αν γνωρίζουμε ότι είναι θετική. Αν ξέρουμε μέσα μας τους λόγους για μία απόφαση και την παίρνουμε με την ψυχή μας, τότε είναι πιο εύκολο να δεχτούμε τις όποιες αλλαγές και να την τηρήσουμε. Από την άλλη, η κάθε απόφαση μπορεί να αλλάξει όταν μέσα μας διαφοροποιηθούν οι λόγοι και οι προτεραιότητες. Επομένως, μπορείς πάντα να «ξαναμπείς» πιο ενεργά στην καριέρα σου, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος που πέρασες «εκτός» δεν ήταν χαμένος, αλλά εξυπηρέτησε μια άλλη βασική σου ανάγκη.
Σου εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία!
Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.