Είσαι εντελώς βραδινός τύπος; Τα 3 βήματα για να είσαι τόσο παραγωγική όσο και εκείνοι που ξυπνούν νωρίς
- 16 ΝΟΕ 2020
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου είναι αποδεκτό να σηκώνεσαι χαράματα, γιατί ο οργανισμός αποδίδει τα μέγιστα τις πρωινές ώρες. Ξέρουμε ότι οι ιδανικές ώρες ύπνου είναι από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί. Αν είσαι όμως βραδινός τύπος, γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι το μυαλό σου είναι σε εγρήγορση όταν οι υπόλοιποι βρίσκονται σε ύπνο βαθύ.
Εσύ που ξέρεις πότε είσαι πιο παραγωγική και λειτουργική, το έχεις αποδεχθεί (μπορεί και όχι). Το πρόβλημα ξεκινά όταν πρέπει να βρίσκεσαι νωρίς στο γραφείο, να ξεκινάς τη δουλειά νωρίς και να πρέπει να επικοινωνήσεις με τους συναδέλφους σου. Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι βραδινοί τύποι είναι να προσπαθούν να αλλάξουν τους ρυθμούς τους ώστε να προσαρμοστούν σε αυτό που κάνει η πλειοψηφία. Μέγα λάθος. Αν λειτουργείς έτσι όλη σου τη ζωή, καλά θα κάνεις να αποδεχτείς τον εαυτό σου και να κάνεις τα σωστά βήματα ώστε να λειτουργήσει όλο αυτό υπέρ σου.
Επίσης, αν νομίζεις ότι η πλειοψηφία είναι πρωινοί τύποι, οι New York Times μάς ενημερώνουν ότι μόνο το 40% του γενικού πληθυσμού ξυπνά νωρίς νωρίς, και μάλιστα με ενέργεια και όρεξη. Υπάρχουν όμως και έρευνες που αποδεικνύουν το ότι είναι θέμα οργανισμού. Αν θέλεις να αλλάξεις τις ώρες ύπνου, μπορείς να το κάνεις. Όπως μπορείς και να μείνεις όπως είσαι και να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα για να είσαι παραγωγική ακόμα και όταν δεν ξυπνάς με τις κότες.
Βήμα 1ο- Αποδοχή
Ακόμα και αν λες στον εαυτό σου ότι είναι οκ που είσαι περισσότερο παραγωγική ως βραδινός τύπος, αυτό δεν σημαίνει πως δεν κουβαλάς πεποιθήσεις από την παιδική σου ηλικία. Τότε που η μάνα σου σε φώναζε τεμπέλα επειδή σηκωνόσουν μεσημέρι και δεν ήσουν λειτουργική τις πρωινές ώρες. Είναι δύσκολο να αποβάλεις αυτά τα στερεότυπα, αλλά μπορεί να γίνει. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα για έναν αληθινό βραδινό τύπο.
Βήμα 2ο- Κάνε προσαρμογές
Μετά τη θεωρία, έρχεται η πράξη. Ανάλογα με τη δουλειά που κάνεις, μπορείς να ρυθμίσεις λεπτομέρειες που αφορούν στο ωράριο και να μεταθέσεις τις δουλειές σου πιο αργά μέσα στη μέρα. Συζήτησε με αφεντικό και συναδέλφους ώστε να εξηγήσεις ότι αν ξεκινάς αργότερα τη δουλειά, θα την τελειώνεις και αργότερα από τους άλλους. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει κατανόηση από την άλλη πλευρά, αλλά αξίζει να μιλήσεις και να εξηγήσεις το πλάνο σου. Αν είσαι ελεύθερη επαγγελματίας ή έχεις τη δική σου επιχείρηση, είναι πιο εύκολο να φτιάξεις εσύ το ωράριο.
Βήμα 3ο- Πώς θα γίνεις πιο παραγωγική (κι ας είσαι βραδινός τύπος)
Αφού έκανες τις μικροαλλαγές (αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό), προχωράς στο πώς θα διαμορφώσεις τον χώρο και τον χρόνο σου. Μπορείς κι εσύ να έχεις πρωινή ρουτίνα, κι ας μην ξεκινά στις 7 το πρωί. Είναι πολύ σημαντικό να βάλεις πρόγραμμα που θα ακολουθείς καθημερινά. Μην σκέφτεσαι ότι έχει ήδη χαθεί η μέρα. Είναι απλώς μία βλακεία που διαιωνίζεται. Φτιάξε όμως και ένα πλάνο από την προηγούμενη μέρα, ώστε να ξέρεις τι έχεις να κάνεις την επόμενη. Αυτό είναι ένα σημαντικό tip, είτε είσαι πρωινός είτε βραδινός τύπος. Και να θυμάσαι ότι υπάρχει και κόστος. Δεν έχεις τα ίδια ωράρια με τους άλλους. Τώρα που είμαστε σε καραντίνα, δεν έχεις και πού να πας. Αλλά αργότερα μπορεί να προτιμήσεις να δουλεύεις από το να βγεις για τεκίλες.
Η σημασία του ύπνου
Είμαστε βραδινοί τύποι, αλλά δεν έχουμε χαοτικό πρόγραμμα ύπνου. Η συνέπεια είναι πάντα σημαντική και το National Heart, Lung and Blood Institute επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη ρουτίνα στον ύπνο αυξάνει το ρίσκο για διάφορες διαταραχές στον μεταβολισμό. Επομένως, φτιάξε μία ρουτίνα, κι ας ξυπνάς αργά την επόμενη μέρα.