«Έλα να σε καθαρίσω». Η ιστορία εξωσωματικής της Παναγιώτας που πρέπει να διαβάσεις
- 15 ΙΟΥΝ 2024
Η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου. Αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για τα θέματα γονιμότητας, την υποστήριξη των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα και την προώθηση της εκπαίδευσης σχετικά με την αναπαραγωγική υγεία. Στόχος της ημέρας είναι να ενθαρρύνει τον διάλογο και να προσφέρει πληροφόρηση για όσους επιθυμούν να γίνουν γονείς.
Η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου. Αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για τα θέματα γονιμότητας, την υποστήριξη των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα και την προώθηση της εκπαίδευσης σχετικά με την αναπαραγωγική υγεία. Στόχος της ημέρας είναι να ενθαρρύνει τον διάλογο και να προσφέρει πληροφόρηση για όσους επιθυμούν να γίνουν γονείς.
Και αν σκεφτούμε ότι ο δείκτης ολικής γονιμότητας (Total Fertility Rate – TFR) – ο οποίος δείχνει τον μέσο αριθμό παιδιών που αναμένεται να γεννήσει μια γυναίκα, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής – στην Ελλάδα, έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα αξίζει να ερευνηθεί. Ο δείκτης για την ακρίβεια κυμαίνεται γύρω στο 1.3 – 1.4. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο αντικατάστασης του πληθυσμού, που είναι περίπου 2.1 παιδιά ανά γυναίκα.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι γονιμοποίησης που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα ζευγάρια να επιτύχουν εγκυμοσύνη. Οι κυριότεροι περιλαμβάνουν: Φυσική γονιμοποίηση, ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI), εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), μικρογονιμοποίηση (ICSI), δωρεά ωαρίων ή σπέρματος και υποβοηθούμενη εκκόλαψη. Από τα παραπάνω η Παναγιώτα Δημητρίου προχώρησε σε εξωσωματική και μέσα από την ιστορία της, μας αναφέρει σε ποιους γιατρούς πρέπει να απευθυνθούμε, αλλά παράλληλα υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε και να προστατεύουμε πρώτα τον εαυτό μας.
Η Παναγιώτα Δημητρίου και μία ιστορία εξωσωματικής γονιμοποίησης που θα μπορούσε να έχει πάει εντελώς στραβά
Η Παναγιώτα σήμερα είναι 60 ετών, εργάζεται ως ιδωτική υπάλληλος και είναι μαμά διδύμων παιδιών 27 χρόνων. Απέκτησε με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Έμεινε έγκυος στα 32, ωστόσο η επιθυμία της να μείνει έγκυος γεννήθηκε στα 28. Ωστόσο, πότε συνειδητοποίησε ότι θα υπήρχε μια δυσκολία για να συμβεί αυτό με φυσική γονιμοποίηση;
«Είχα έναν πόνο και πήγα στον γυναικολόγο. Είχα ενδομητρίωση. Αυτό είναι έξω από τη μήτρα, μια πάθηση που πνίγει τα ωάρια. Έκανα θεραπεία με χάπια για ένα 6μηνο. Αυτό έγινε στα 28. Όταν τελείωσε η θεραπεία, δεν με άφηνε o γιατρός να μείνω έγκυος». Η Παναγιώτα εξομολογήθηκε ότι όταν της ανακοίνωσε ο γιατρός ότι έχει ενδομητρίωση,«έπεσε στα πατώματα». Αυτό που πρόσθεσε και έχει μεγάλη βαρύτητα για την ίδια και για τη συνέχεια της αφήγησής της είναι ότι ο γιατρός της, όπως σχολίασε, «ήταν λίγο περίεργος».
Η ενδομητρίωση είναι μια κοινή γυναικολογική πάθηση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με το ενδομήτριο, που καλύπτει το εσωτερικό της ενδομήτριας κοιλότητας, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, προκαλώντας πόνο, φλεγμονή και μερικές φορές προβλήματα γονιμότητας.
«Ο γιατρός μου δεν με άφηνε μετά τη θεραπεία να μείνω έγκυος, γιατί μου είπε ότι υπάρχει περίπτωση να κάνω εξωμήτρια κύηση. Να πιάσω εξωμήτρια παιδί δηλαδή και να κολλήσει πάνω στη σάλπιγγα. Εκεί αφαιρούνται οι σάλπιγγες. Η μία μπορεί να αφαιρέσει και την άλλη και μετά οπωσδήποτε κάνεις εξωσωματική. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο», αναφέρει η Παναγιώτα.
«Τώρα να σου πω την αλήθεια μπορεί και να έμενα. Όταν γέννησα τα παιδιά, μού είπε άλλος γιατρός ότι θα μπορούσα να έχω μείνει έγκυος νωρίτερα. Τότε θεωρούταν ότι ήταν από τους καλύτερους ο γυναικολόγος που με παρακολουθούσε, αλλά για μένα αποδείχτηκε ότι δεν ήταν για όλες τις περιπτώσεις».
Αφού ολοκληρώθηκε η θεραπεία και πέρασε καιρός, προχώρησε σε εξωσωματική. Σε αυτή τη περίπτωση παίρνουν ωάρια από τη γυναίκα και τα γονιμοποιούν με σπερματοζωάρια στο εργαστήριο. Μετά από αυτό, το έμβρυο που δημιουργείται τοποθετείται στη μήτρα της γυναίκας, για να αναπτυχθεί σε εγκυμοσύνη.
«Σου κάνει ορμόνες ο γιατρός στην αρχή για να έχεις πιο πολλά ωάρια. Παρακολούθησε πότε έρχεται περίοδος, έκανε υπέρηχο, έβλεπε πότε θα έχεις ωορρηξία και όταν φτάσει και είναι ώριμα τα δικά σου, σου τα παίρνουν. Μετά έχουν πάρει φυσικά και το σπέρμα του συζύγου και γίνεται η σύζευξη αυτή, για να γονιμοποιηθούν. Έμεινα έγκυος με την πρώτη προσπάθεια».
Κι έπειτα η ιστορία της γίνεται ανατριχιαστική.
«Μετά που έμεινα έγκυος είχα μια αιμορραγία. Και όταν του το είπα, μου είπε ”έλα να σε καθαρίσω”, χωρίς να έχει κάνει υπέρηχο.».
Ο γιατρός της ήταν βέβαιος, χωρίς να την εξετάσει, ότι είχε αποβάλλει και ήθελε να καθαρίσει τη μήτρα της από υπολείμματα των εμβρύων. Στην πραγματικότητα αν η Παναγιώτα τον είχε ακούσει χωρίς να τον αμφισβητήσει, θα είχε χάσει τα παιδιά της. «Σου λέει εντάξει, αφού έχεις αίμα, δεν είναι κάτι άλλο. Εγώ τότε, πριν πάω στο ραντεβού που μου είχε κλείσει, πήγα και σε άλλον γιατρό για εξετάσεις. Γιατί αυτός μου έλεγε συνέχεια, ”θα σου κάνω εξετάσεις στο εξωτερικό”. Μιλάμε για χρήμα που απαιτούνταν δηλαδή. Όταν μου είπε “έλα να σε καθαρίσω”, ήταν Παρασκευή. Είχα πανικοβληθεί κι είπα μέχρι να έρθει η Δευτέρα, ας παώ το Σάββατο να κάνω έναν υπέρηχο κάπου κοντά μου. Όταν πήγα, μου είπε ο γιατρός ”εγώ βλέπω ότι τα παιδιά είναι μέσα”.
Μετά από αυτό λέω στον γυναικολόγο μου, ”θέλω να περιμένω 2 -3 μέρες”, μου λέει ”τι περιμένεις; Αφού είδες αίμα, τέρμα”, αλλά επέμεινα. Και πήγα ξανά στον άλλο γιατρό και μου λέει ”Κοίταξε να δεις δεν θα πεις ποιος είμαι, αλλά τα παιδιά είναι μια χαρά, είναι 2, ακούγονται οι καρδιές τους. Μου είπε επίσης ”αν θα δεις και αίμα μη τρομάξεις”. Είδα πολύ αίμα, αλλά με είχε βεβαιώσει “τα παιδιά είναι πολύ κρατημένα, δεν πρόκειται να πάθεις τίποτα”. Ίσως ο γυναικολόγος μου να μου είχε βάλει και άλλο μέσα, να μην μου είχε βάλει 2, να ήταν 3 και να είχε φύγει το ένα».
Η νοσηλεύτρια που της είπε «Βρες γιατρό απόψε και πες τα όλα»
«Ενδιάμεσα μου έκανε αυτός και κάτι θεραπείες που πήγαινα και τις έκανα σε ιδιωτικό νοσοκομείο στην Αθήνα και κάποια από τις κοπέλες που ήτανε μέσα νοσηλεύτριες έρχεται εκεί που ήμουν με τη μητέρα μου και μου λέει ”να σε ρωτήσω κάτι;” το βράδυ που είχαμε μείνει μόνες μας. Μου λέει ”έχεις κάνει αποβολές;” Και της λέω ”όχι, καμία. Πρώτη φορά μένω έγκυος” και μου λέει ”θες να σου πω κάτι χωρίς να με μαρτυρήσεις; Σήκω και φύγε τώρα και βρες γιατρό απόψε και πες τα όλα”. Όπως έκανα δηλαδή. Και πήγα σε άλλο γιατρό την άλλη μέρα και μου είπε ”το μόνο που θα πάρεις είναι μία ασπιρίνη παιδική και θα καθίσεις σε ακινησία” και πήγαν όλα καλά.
«Όταν πήγα στον καινούργιο γιατρό μού είπε ”είσαι η 3η που μου έρχεσαι από αυτόν».
Την ασπιρίνη την έπαιρνα για το κυκλοφορικό σύστημα. Για τα αγγεία. Η καλή κυκλοφορία γενικά βοηθάει στην εγκυμοσύνη περισσότερο. Αν έχεις π.χ. θρομβοφιλία μπορεί να μη μείνεις ποτέ έγκυος. Τώρα την κάνουν αυτή την εξέταση. Η θρομβοφιλία είναι το πρώτο που κοιτάει ενδοκρινολόγος πριν μείνεις έγκυος».
Σημείωση: Θρομβοφιλία χαρακτηρίζουμε την προδιάθεση που έχει ο οργανισμός κάποιων ανθρώπων να υπερπήζει το αίμα. Η δημιουργία θρόμβων είναι η παθολογική κατάσταση η οποία μπορεί να εμφανιστεί ως αγγειακή θρόμβωση, επιπλοκή στην κύηση ή πνευμονική εμβολή.
Η Παναγιώτα επέλεξε να γεννήσει με καισαρική καθώς φοβόταν μιας και τα παιδιά της ήταν 3 κιλά το καθένα. Όλα όμως πήγαν πολύ καλά. Η συμβουλή με βάση την εμπειρία της, όσον αφορά τη γονιμότητα είναι η κάθε γυναίκα αν το επιθυμεί, να κάνει την προσπάθεια της. Έκανε όμως και μία σημαντική αναφορά.
Η σημασία της ψυχολογίας και του σωστού γιατρού
«Είμαι υπέρ του να μπει μία γυναίκα στη διαδικασία, όπως είμαι υπέρ και για την υιοθεσία. “Ναι” και στα 2. Από το να κάνεις πολλές εξωσωματικές, προτιμότερο η υιοθεσία. Θα την κάνεις την προσπάθειά σου. Γιατί όμως να υποβάλεις τον εαυτό σου σε τόσες δοκιμασίες; Γιατί τα φάρμακα, όλα αυτά, ας μην κρυβόμαστε, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για την υγεία σου, όταν παίρνεις τόσες ορμόνες».
«Πρέπει, όμως, να πας πρώτα σε ενδοκρινολόγο».
«Αν έχεις θρομβοφιλία ο ενδοκρινολόγος θα στο πει. Και τον θυρεοειδή επίσης που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο θα στον βρει. Μπορεί να είναι κάτι απλό και εσύ να μη μείνεις έγκυος και να μην ξέρεις γιατί. Πρώτα θα ξεκινήσεις από ενδοκρινολόγο και καρδιολόγους και μετά φυσικά θα πας στο γυναικολόγο. Σε καρδιολόγο πας γιατί όλα αυτά τα φάρμακα κάτι προκαλούν. Να δεις αν το αντέχει κιόλας η καρδιά σου. Εγώ μόλις γέννησα μου δημιουργήθηκε θυρεοειδής. 2- 3 μήνες αφότου γέννησα, ενώ πριν είχα κάνει όλες τις εξετάσεις».
Κλείνοντας τόνισε τη σημασία της ψυχολογίας και του καλού γιατρού. «Παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο η ψυχολογία και ο καλός γιατρός. Να είναι άνθρωπος. Δεν υπάρχουν πλέον αυτοί. Σε βλέπουν σαν χρήμα και η εύκολη λύση γι’ αυτούς είναι, δυστυχώς, να σου πάρουν λεφτά. Τότε ο γιατρός ήταν τουλάχιστον από πάνω σου. Τώρα πας και σου λέει “πήγαινε σε αυτό το κέντρο” και δεν ενδιαφέρεται καν. Ούτε γιατρός να σε καθοδηγήσει, ούτε τίποτα. Κάνουν την εξωσωματική κατευθείαν. Είναι ψυχροί εκτελεστές. Στη δουλειά μιλάμε με 25 γυναίκες. Φαντάσου τι μπορεί να έχω ακούσει».