Ελιάνα, ποια η άποψή σου για την απιστία με ιερόδουλη; Φεύγεις ή μένεις μετά από 15 χρόνια γάμου;
- 2 ΝΟΕ 2021
Κάθε εβδομάδα η Ελιάνα Χρυσικοπούλου απαντάει στις ερωτήσεις, τις απορίες και τους προβληματισμούς των αναγνωστριών του LadyLike.
Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου – όποια κι αν είναι αυτή – στο [email protected]
Ποια είναι η άποψη σου για την απιστία με ιερόδουλη; Θεωρείται απιστία; Φεύγεις ή μένεις έχοντας 15 χρόνια γάμου με παιδιά;
Σε ευχαριστώ- Σόφη
Η Ελιάνα απαντάει:
Αχ, Σόφη.
Μου λείπουν πολλά κομμάτια από το παζλ για να μπορέσω να δώσω μια ικανοποιητική απάντηση, ειδικά στο τελευταίο σκέλος της ερώτησής σου. Το βασικότερο κομμάτι που μου λείπει είναι το εξής: εσύ, πριν από το συμβάν, ήσουν ευτυχισμένη σε αυτόν τον γάμο;
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, επίσης δεν έχω πολλές απαντήσεις, μα ακόμη περισσότερες ερωτήσεις.
Τι θεωρείται απιστία, γενικά;
Είναι ανεξάντλητο το ζήτημα της μονογαμίας, απασχολεί εδώ και αιώνες ανθρωπολόγους, βιολόγους, κοινωνιολόγους (και περίπου κάθε άνθρωπο επάνω σε ετούτη τη γη, από την εφηβεία και μετά), οπότε αυτή η στήλη δεν έχει και πολλά να συνεισφέρει, πέραν ίσως από το να φωτίσει το ερώτημα από την ανάποδη πλευρά:
Τι σημαίνει πίστη;
Η πίστη ορίζεται με όρους σεξουαλικούς, συναισθηματικούς ή κοινωνικούς; Είναι η σεξουαλική αποκλειστικότητα μεταξύ των δύο ταυτόσημη με την ψυχική αφοσίωση που έχουν ο ένας στον άλλον;
Γνωρίζουμε όλοι πως οι άνθρωποι, από τη φύση μας, είμαστε ικανοί να αγαπάμε κάποιον αλλά να μην κάνουμε σεξ μαζί του, όπως επίσης είμαστε ικανοί να κάνουμε σεξ με κάποιον αλλά να μην τον αγαπάμε. Κι όμως, δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να διαχωρίσουμε το σεξ από το συναίσθημα και δεν πα’ να χτυπιέται ο μοιχός πώς «ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ!», απλά κανείς δεν τον πιστεύει.
Σε κάποια άλλα σημεία του πλανήτη, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Σου προτείνω να δεις το ντοκιμαντέρ Explained στο Netflix, όπου εξηγεί πως στις κοινωνίες που δεν υπάρχει το πρόβλημα «τίνος είναι ρε γυναίκα τα παιδια;» γιατί τα παιδιά τα μεγαλώνει όλη η φυλή μαζί, οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κάνουν σεξ με όποιον θέλουν, αλλά να αγαπάνε επίσης όποιον εκείνοι επιλέγουν.
Βέβαια αυτό είναι άκρο. Γιατί σε άλλη κοινωνία και άλλη χρονική στιγμή, η μη τήρηση της μονογαμίας σήμαινε γκιλοτίνα – και ήταν όλοι εντάξει και χαρούμενοι με αυτό. Στο εδώ και στο τώρα, πάντως, εσύ πιστεύεις πώς η φυσική συνέπεια είναι «φεύγω από 15 χρόνια γάμου με παιδιά» – εσύ αντέχεις να την επιβάλλεις αυτή την “τιμωρία”; Θέλεις;
Από την άλλη, μια σοφή φίλη μου, η Πέγκυ, έλεγε πάντα πως πολύ πιο εύκολα θα συγχωρούσε απιστία σε σχέση, παρά σε γάμο με παιδιά, διότι σημαίνει πως ο άλλος «ήξερε πόσα πολλά διακυβεύονται με το να το κάνει, και παρ’ όλα αυτά δεν δίστασε να το κάνει».
Ειλικρινά, δεν ξέρω. Και δεν έχω πολλές συμβουλές να δώσω, πέρα από μία:
Μην πάρεις πολλές συμβουλές. Διότι θα ακούσεις από τα γνωστά εξοργιστικά «άντρας ήταν, τι να έκανε κι αυτός» μέχρι τα εύκολα-να-τα-λες-δύσκολα-να-τα-κάνεις «σήκω και φύγε, κούκλα μου, θα την ξαναφτιάξεις τη ζωούλα σου».
Άκου εσένα, εκείνον, εσάς.
Υ.Γ.: το μόνο σκέλος της ερώτησής σου που μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα είναι το πρώτο. Ναι, την απιστία με ιερόδουλη την θεωρώ απιστία. Γιατί η ιερόδουλη είναι γυναίκα. Ελπίζω να μην έχει κανείς αντίθετη άποψη επ’ αυτού.
Ελιάνα καλησπέρα!
Τι γνώμη έχεις για όλο αυτό που έχει ξεσπάσει με τις ρίγες και τα κιλά; Η αλήθεια είναι πως κι εγώ αποφεύγω να τις φοράω γιατί ως γνωστόν παχαίνουν- Φωτεινή Κ.
Η Ελιάνα απαντάει:
Αμ δεν σας τα έχουν πει καλά!
Η επιστήμη έχει εδώ και χρόνια καταρρίψει τον μύθο με τις οριζόντιες ρίγες που δεν κολακεύουν, αλλά ποιος την ακούει την επιστήμη, μου λες; Σύμφωνα, λοιπόν, με την οφθαλμαπάτη του Helmholtz, αν συγκρίνουμε δύο πανομοιότυπα αντικείμενα σε διαστάσεις, το ένα με κάθετες και το άλλο με οριζόντιες ρίγες, είναι το πρώτο εκείνο που φαίνεται φαρδύτερο, όχι το δεύτερο.
Οπότε όχι, οι οριζόντιες ρίγες δεν παχαίνουν. Αλλά ούτε οι κάθετες ρίγες παχαίνουν. Ξέρεις τι παχαίνει; Τα κρουασάν παχαίνουν. Και για να τα λέμε κι εντελώς σωστά, οι άνθρωποι παχαίνουν.
Οι άνθρωποι παχαίνουν, από χαρά, από λύπη, από εγκυμοσύνη, από ασθένεια, από λαιμαργία, από βαρεμάρα, από στρες, από καλοπέραση, από χίλιους δυό λόγους που μπορεί να συντρέχουν μέσα σε αυτό το απίθανο πράγμα που λέγεται ζωή.
Το τι φοράς όσο τη ζεις, είναι αφενός δευτερευούσης σημασίας, αφετέρου προσωπική σου υπόθεση. Οπότε, μου κάνει εντύπωση, εδώ που τα λέμε, αυτή η μαζική ιαχή “θα φοράμε ό,τι θέλουμε”. Γιατί; Αυτό δεν ήταν πάντα δεδομένο;
Ελιάνα, στ’ αλήθεια κάνεις μπάνιο κάθε μέρα τα παιδιά σου; Εγώ ομολογώ Mila Kunis- Swoon Swoon
Η Ελιάνα απαντάει:
(Λίγο backstory για όποιον δεν καταλαβαίνει την ερώτηση. Η Mila Kunis δήλωσε πως κάνει τα παιδιά της μια στο τόσο, άμα κάτσει και αν προλάβει. Σχολιάσαμε το απόσπασμα στην εκπομπή «Ελένη» και εγώ δήλωσα ευθαρσώς πως τα δικά μου παιδιά τα κάνω μπάνιο κάθε μέρα).
Ναι, φίλη, τα κάνω μπάνιο κάθε μέρα. Είναι πολύ λίγες οι φορές που δεν τα έχω κάνει, κι αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή έχουν αποκοιμηθεί στη διαδρομή με το αυτοκίνητο και τις λυπάμαι να τις ξυπνήσω. Ακόμα και έτσι όμως, ένα γρήγορο πλυσιματάκι στα ευαίσθητα σημεία τους θα τους το κάνω.
Παρόλα αυτά μιλάμε για εξωφρενικά βρόμικα νήπια μέσα στη μέρα. Κάτι έχω κάνει λάθος με την οριοθέτησή τους και θεωρούν πολύ λογικό να περπατάνε ξυπόλυτες στο πάρκινγκ, να χοροπηδάνε σε λασπόλακους στον κήπο αλά Πέπα Το Γουρουνάκι, να τρώνε φυστικοβούτυρο με τα δάχτυλα και έπειτα να σκουπίζονται στα μαλλιά τους.
Κάπως, λοιπόν, αισθάνομαι πως δεν γίνεται να ΜΗΝ τις πλύνω, έχω αυτό το χρέος, διαφορετικά θα έρθει να μου τις πάρει η Πρόνοια. Το οποίο αργά ή γρήγορα το βλέπω να συμβαίνει, αν συνεχίσω να γράφω εδώ μέσα για το δικαίωμα της κάθε μητέρας να πλένει, ταΐζει, ψυχαγωγεί, διαπαιδαγωγεί και εν γένει μεγαλώνει τα παιδιά της όπως εκείνη κρίνει ότι είναι το σωστό.