Έμφυλη βία και γυναίκες με αναπηρία: Οι αριθμοί που λένε μια ντροπιαστική αλήθεια
- 3 ΔΕΚ 2024
Όταν γίνεται λόγος για έμφυλη βία, συχνά σκεφτόμαστε την κακοποίηση που υφίστανται οι γυναίκες στην καθημερινότητά τους, αλλά η συζήτηση μένει επιφανειακή. Κρυμμένες πίσω από τα κοινωνικά στερεότυπα και την έλλειψη ορατότητας, βρίσκονται οι γυναίκες με αναπηρία- θύματα ενός αθέατου είδους βίας που συνδυάζει τον σεξισμό με τον μισαναπηρισμό.
.
Η πανελλαδική έρευνα με τίτλο «Έμφυλη Βία και Γυναίκες με Αναπηρία», που διεξήχθη από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με το Κέντρο Διοτίμα και την εταιρεία FocusBari, φέρνει στο φως αυτή τη σκληρή πραγματικότητα. Στόχος της; Η ευαισθητοποίηση του κοινού και η καταπολέμηση της διπλής διάκρισης που υφίστανται οι γυναίκες αυτές.
Τι αποκαλύπτει η έρευνα «Έμφυλη Βία και Γυναίκες με Αναπηρία»
Η έρευνα αναδεικνύει σοκαριστικά στοιχεία, που καταδεικνύουν την ακραία ευαλωτότητα των γυναικών με αναπηρία στην έμφυλη βία, αλλά και τα κοινωνικά εμπόδια που συχνά καθιστούν τη βοήθεια ανέφικτη.
- Ορατότητα και βία
Το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι γυναίκες με κινητικές ή αισθητηριακές βλάβες είναι πιο εκτεθειμένες στην έμφυλη βία από άλλες γυναίκες. Παράλληλα, το 67% πιστεύει ότι αυτές οι γυναίκες παραμένουν «αόρατες» στα μάτια της κοινωνίας, γεγονός που ενισχύει την περιθωριοποίησή τους.
- Η δυσκολία αναφοράς και καταγγελίας
Το 66% των συμμετεχόντων αναγνωρίζει ότι η αναζήτηση βοήθειας είναι πιο δύσκολη για τις γυναίκες με αναπηρία. Επιπλέον, το 50% πιστεύει πως οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζονται με οίκτο όταν επιχειρούν να καταγγείλουν τη βία που βιώνουν.
- Κοινωνική άγνοια και αναποφασιστικότητα
Το 46% διστάζει να καταγγείλει περιστατικό έμφυλης βίας σε γυναίκα με αναπηρία, λόγω φόβου νομικής εμπλοκής, ενώ το 43% ανησυχεί για την τύχη του θύματος μετά την καταγγελία. Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι το 30% δηλώνει άγνοια για το τι πρέπει να κάνει σε μια τέτοια περίπτωση.
- Προκαταλήψεις και διακρίσεις
Οι γυναίκες με αναπηρία αντιμετωπίζουν όχι μόνο τη βία, αλλά και τη διαρκή απαξίωση από την κοινωνία, που τις βλέπει συχνά μέσα από το φίλτρο του οίκτου και της πατροναριστικής αντιμετώπισης.
Αυτοί οι αριθμοί φανερώνουν τη συστημική έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και την κοινωνική προκατάληψη που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με αναπηρία όταν προσπαθούν να καταγγείλουν περιστατικά βίας.
Διάβασε αναλυτικά την έρευνα «Έμφυλη Βία και Γυναίκες με Αναπηρία» εδώ.
#ΓνωρίζειςΚάτιΚάνεΚάτι
Η ενημερωτική καμπάνια της ΔΕΗ και του Κέντρου Διοτίμα με το μήνυμα #ΓνωρίζειςΚάτιΚάνεΚάτι, επιχειρεί να αφυπνίσει το κοινό και να δώσει φωνή σε αυτές τις γυναίκες. Μέσα από τη διάδοση της πληροφορίας και την προτροπή για κοινωνική δράση, η καμπάνια στοχεύει στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων και στην ενίσχυση της στήριξης προς τα θύματα.
Η έμφυλη βία στις γυναίκες με αναπηρία δεν είναι απλώς ένα θέμα στατιστικών, αλλά μια βαθιά πληγή που αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες της κοινωνίας μας. Είναι μια υπενθύμιση ότι η ευαισθητοποίηση και η δράση είναι το κλειδί για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως αναπηρίας, μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.
Όπως κάθε σκοτεινή γωνία της ανθρώπινης ύπαρξης, έτσι και αυτή η πραγματικότητα απαιτεί φως. Το φως της γνώσης, της κατανόησης και της ανθρωπιάς. Κι αυτό το φως δεν ανάβει μόνο από τις μεγάλες προσπάθειες των λίγων, αλλά από τις μικρές πράξεις όλων μας.