H Emma Watson συμμετείχε στο #Blackouttuesday με αισθητική. Άκουσε τα εξ αμάξης και απάντησε καταλλήλως
- 3 ΙΟΥΝ 2020
Η Emma Watson δεν είναι απλά γνωστή για τον ρόλο της Ερμιόνης στις ταινίες της σειράς “Harry Potter”, ούτε απλά για τη μετέπειτα καριέρα της στο σινεμά. Η 30χρονη ηθοποιός είναι επιπλέον ακτιβίστρια, συνεργάτης της των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των γυναικών, μια φεμινίστρια με δράση σε πολλά μέτωπα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της δεν ήταν αρκετά για να τη γλιτώσουν από την αρνητική κριτική όταν αποφάσισε να συμμετέχει στο #Blackouttuesday που χθες γέμισε τα social media με μαύρες εικόνες. Μάλιστα ήταν η κύρια αιτία για την οποία της ασκήθηκε κριτική.
Η Emma Watson επέλεξε να συμμετέχει στην κίνηση που είχε ως στόχο την υποστήριξη του κινήματος #BlackLivesMatter, αναρτώντας όχι ένα μαύρο τετράγωνο στο Instagram της αλλά τρία διαδοχικά μαύρα τετράγωνα σε λευκό πλαίσιο. Κι αυτή της η κίνηση ήταν αρκετή για να κατακριθεί από το κοινό των social media. Την κατηγόρησαν ότι έβαλε πάνω από την υποστήριξή της στο κίνημα, την αισθητική του λογαριασμού της στο Instagram.
Τα αρνητικά σχόλια στο Twitter
«Η Emma Watson ισχυρίζεται ότι είναι ακτιβίστρια αλλά αντί να αναρτά links για αιτήματα, δωρέες και να κάνει η ίδια μια δωρεά στο κίνημα, πήρε 1 εκατομμύριο likes για μία μαύρη φωτογραφία της στην οποία έβαλε λευκό πλαίσιο για να ταιριάζει με το Instagram της» έγραψε κάποιος.
«Έχω εκπλαγεί με τη σιωπή της Emma Watson. Δεν ήσουν ακτιβίστρια για τον φεμινισμό; Πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών; Έχω απογοητευτεί τόσο πολύ», σημείωσε κάποιος άλλος.
«Η Emma Watson στην πραγματικότητα ανάρτησε τρεις κενές φωτογραφίες ώστε να μην χαλάσει την αισθητική της», σημείωσε κάποιος άλλος ενώ ένα τέταρτο σχόλιο ήταν: «Η Emma Watson δεν λέει τίποτα μία ολόκληρη εβδομάδα και μετά ποστάρει μια κενή φωτογραφία που δεν βοηθά σε τίποτα. Είναι η αποκορύφωση του λευκού φεμινισμού». Δεν γνωρίζαμε ότι ο φεμινισμός χωρίζεται ανάλογα με το χρώμα του δέρματος αλλά πάμε παρακάτω.
«Η Emma Watson έχει 57,1 εκατομμύρια followers στο Instagram και το πρώτο της post για το Black Lives Matter έχει 1 εκατομμύριο likes. Και αντί να δίνει links για αιτήματα και δωρέες, σκέφτηκε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αναρτήσει τρία μαύρα τετράγωνα; Τι στο καλό είναι αυτό; Άνοιξε το πορτοφόλι σου, μοιράσου πληροφορίες», ήταν ένα ακόμα σχόλιο στο Twitter για εκείνη. Ένα από τα πολλά.
Η γεμάτη ουσία ανάρτηση της ηθοποιού
Όλα τα παραπάνω ωστόσο, δεν είχαν καμία απολύτως σημασία μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Μόλις το #Blackouttuesday έληξε για την Βρετανία, η Emma Watson πήρε το λόγο. Και ο λόγος ήταν εκπληκτικός. Βλέπεις η Emma Watson περίμενε να ολοκληρωθεί η συμβολική αυτή κίνηση. Ο στόχος της ήταν η πλήρης αποχή από τα social media ώστε αυτό το 24ωρο να αφιερωθεί στην αυτομόρφωση των χρηστών του διαδικτύου για το κίνημα Black Lives Matter. Κάποιοι αναλώθηκαν στην επίκριση. Κάποιοι το έκαναν ως trend. Άλλοι το έκαναν από αγνή πρόθεση συμπαράστασης. Είμαι σίγουροι ότι κάποιοι το επένδυσαν στην αυτομόρφωσή τους. Η Emma Watson πάντως επανήλθε για να δώσει το δικό της μήνυμα.
«Περίμενα το τέλος της #Blackouttuesday εδώ στη Βρετανία για να κάνω κάποια ανάρτηση. Υπάρχει τόσος πολύς ρατσισμός τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν μας που δεν αναγνωρίζεται και δεν υπολογίζεται. Η “Λευκή ανωτερότητα” είναι ένα από τα συστήματα ιεραρχίας και εξουσίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης που έχει ενσωματωθεί γερά στην κοινωνία μας. Ως λευκή έχω επωφεληθεί από αυτό», είπε μεταξύ άλλων η Emma Watson.
«Αν και μπορεί να αισθανόμαστε ότι, ως μονάδες, δουλεύουμε σκληρά μέσα μας για να είμαστε κατά του ρατσισμού, πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά έξω από εμάς για να αντιμετωπίσουμε ενεργά τον δομικό και συστημικό ρατσισμό γύρω μας. Εγώ ακόμα μαθαίνω για τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ασυνείδητα υποστηρίζω και βοηθάω ένα σύστημα να υπάρχει που έχει δομηθεί ως ρατσιστικό», σημείωσε στη συνέχεια η ηθοποιός.
Η Emma Watson δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της για την αυτομόρφωση όλων μας
«Στις επόμενες μέρες, θα χρησιμοποιώ την πλατφόρμα μου στο Instagram και το Twitter για να μοιραστώ links για πηγές που εγώ βρήκα χρήσιμες για την έρυνά μου, από τις οποίες έμαθα, τις οποίες άκουσα. Βλέπω τον θυμό σας, τη θλίψη και τον πόνο. Δεν μπορώ να ξέρω πώς τον αισθάνεστε εσείς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσω να καταλάβω.», κατέληξε η Emma Watson. To σχόλιο στην ανάρτησή της ήταν «Είμαι μαζί σας». Τι πιο απλό και πιο ουσιαστικό από αυτό.
Η ίδια μοιράστηκε κι έναν πίνακα, του Dr. Fahamu Pecou με τίτλο “White Lies, Subtleties, Micro-Aggressions, and Other Choking Hazards” καθώς και ένα ποίημα του ίδιου καλλιτέχνη. Τα αρνητικά σχόλια σιώπησαν. Η αυτομόρφωση ελπίζουμε να συνεχίζεται για όλους μας.
Μια ακτιβίστρια με παρελθόν και μέλλον
Μπορεί μπροστά στις κάμερες να είναι μια δεινή νεαρή ηθοποιός αλλά πίσω από αυτές η Emma Watson δεν σταματά τη δράση της για όσα εκείνη θεωρεί δίκαια και άξια για αγώνες. Τον Ιούλιο του 2014 έγινε πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των γυναικών.
Το Σεπτέμβριο του 2019 η ίδια πραγματοποίησε μια ομιλία στα κεντρικά των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και σηματοδότησε την έναρξη της καμπάνιας HeforShe. Μία καμπάνια που καλεί τους άνδρες να πάρουν μέρους στον αγώνα υπέρ της ισότητας των δύο φύλων.
«Ο φεμινισμός είναι η πίστη πώς οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες» είχε πει η Emma Watson που ξεκαθάριζε ότι η ταύτιση του φεμινισμού με το μίσος για τους άνδρες «είναι κάτι που πρέπει να τελειώσει». Τον ίδιο μήνα επισκέφθηκε την Ουρουγουάη για πρώτη φορά όπου συνάντησε γυναίκες και τόνισε τη σημασία του να έχουν συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας τους.
Μια ημέρα μετά τα 25α της γενέθλια μπήκε στην 26η θέση της λίστας των 100 πιο επιδραστικών προσώπων του περιοδικού Time. Όχι άδικα, καθόλου άδικα.