ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ

Ένα θλιβερά αληθινό σκίτσο για τις γυναίκες του σήμερα

Pexels

Γυναίκες και άντρες στη γραμμή εκκίνησης. Φορούν κι οι δύο τα καλά τους. Φούστα και σακάκι οι γυναίκες, κοστούμι και γραβάτα οι άντρες. Όλα έτοιμα για το σφύριγμα;

Δώστε μου μισό λεπτό να απλώσω δυο βρακιά και να πατήσω λίγο το κολάρο ενός καρό πουκαμίσου και είμαστε έτοιμοι για τον αγώνα. Τον καθημερινό αγώνα που περιλαμβάνει ένα κάρο εμπόδια, ανάμεσά τους και καρό πουκάμισα που πρέπει να πλυθούν, να απλωθούν, να σιδερωθούν και να κρεμαστούν στην ντουλάπα.

Μόνα τους δεν θα γίνουν. Οι γυναίκες ας αναλάβουν και επιστρέφουν στη γραμμή εκκίνησης. Θα δουν τις πλάτες των αντρών αλλά και τι να γίνει. Αυτά έχει η ζωή.

Ένα σκίτσο για τις γυναίκες του σήμερα

Το σκίτσο που δημοσιεύει ο λογαριασμός femalequotient αναπαριστά την απόλυτη πραγματικότητα για την ανισότητα των φύλων.

«Έρευνες δείχνουν ότι γυναίκες και κορίτσια αναλαμβάνουν περισσότερο από το 75% της μη αμειβόμενης εργασίας φροντίδας στον κόσμο. Όταν δεν κατανέμεται ισότιμα, η οικιακή εργασία οδηγεί σε αυξημένη ανισότητα των φύλων, ειδικά όσον αφορά στις γυναίκες στον χώρο εργασίας.

Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις κι αυτό το σκίτσο αντιπροσωπεύει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κάθε μέρα. Ας συνεχίσουμε τη συζήτηση κι ας συνεχίσουμε να καταρρίπτουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε στον χώρο εργασίας», αναφέρει η λεζάντα που το συνοδεύει.

Καμία από εμάς δεν έπεσε από τα σύννεφα. Οι γυναίκες, ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα σε σχέση με τους άντρες, με τις περισσότερες να εγκαταλείπουν την εργασία τους και να αναλαμβάνουν απλήρωτα καθήκοντα φροντίδας.

Επιφορτισμένες με τη φροντίδα των μελών της οικογένειας

Η Σοφία Φ. Κατσίγιαννη, Νομικός, Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, μιλώντας στο News247.gr είχε αναφέρει:

«Μιλώντας για την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων στον εργασιακό χώρο, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το μισθολογικό χάσμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη διαφορά μεταξύ των μέσων ετήσιων αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών. Βασίζεται στους μισθούς που καταβάλλονται απευθείας στους εργαζόμενους πριν αφαιρεθεί ο φόρος εισοδήματος και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Μια εξήγηση της διαφοράς αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων είναι ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι λιγότερο ανταγωνιστικές από τους άνδρες στον χώρο εργασίας.

Οι γυναίκες έχουν μόνο τα 3/4 των νόμιμων δικαιωμάτων των αντρών, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ενώ, σε λιγότερες από τις μισές χώρες του κόσμου έχουν ίσες αμοιβές.

Επιτακτική είναι η ανάγκη ενός νομικού περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει την οικονομική ένταξη των γυναικών και θα συμβάλλει στην επίτευξη προόδου σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της διαφοράς στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων».

Η έμφυλη ισότητα στην Ελλάδα

Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο το 2021 για την Ισότητα των Φύλων, βαθμολόγησε την ΕΕ με 68 στα 100 και την Ελλάδα με 52,5 στα 100, τοποθετώντας τη χώρα μας, για μία ακόμη χρονιά, στην τελευταία θέση της κατάταξης.

Από το 2010, αναφέρει η έκθεση του EIGE, η Ελλάδα παραμένει λίγο-πολύ στάσιμη σε ό,τι αφορά την έμφυλη ισότητα στους τομείς χρόνος, χρήμα, υγεία, εξουσία, εκπαίδευση και απασχόληση.

Στα ζευγάρια με παιδιά το χάσμα στη χρήση χρόνου από άνδρες και γυναίκες παραμένει πολύ υψηλό, με το 85% των γυναικών και μόνο το 46% των ανδρών να φροντίζουν άλλα άτομα στην καθημερινότητά τους.

Αντίστοιχα, το 2016, το 85% των γυναικών και μόνο το 16 % των ανδρών ανέφεραν ότι ασχολούνται με τις δουλειές του νοικοκυριού στην καθημερινότητά τους. Το χάσμα αυτό παραμένει το υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Exit mobile version