ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

«Φυσικά δεν θα συνέβαινε ξανά»: Ένα βίντεο για την ενδοοικογενειακή βία υπενθυμίζει πως δεν υπάρχει μόνο μία πρώτη φορά

Unsplash

Με αγαπάει πολύ αλλά παραφέρθηκε. Δεν θα ξαναγίνει μου είπε και τον πίστεψα. Πάνω στα νεύρα του το έκανε, δεν είναι τέτοιος άνθρωπος. Πρώτη φορά συνέβη, ας το ξέχάσουμε. Με αγαπάει, τόσες φορές μου το είπε. Το πρόσωπο και το κορμί σου δεν φωνάζουν αγάπη. Οι μελανιές κάτω από τα μάτια σου και τα πληγωμένα χέρια σου δεν είναι απόδειξη έρωτα. Δεν θα συμβεί ξανά είπε εκείνη την πρώτη φορά όμως τα ίδια έγιναν ξανά και ξανά.

Τα ίδια και ακόμα χειρότερα. Στην αρχή ήταν φωνές. Οι άγριες φωνές έγιναν ουρλιαχτά. Τα ουρλιαχτά πυροδότησαν το χέρι του. Χαστούκι. Το πρώτο χαστούκι. Η πρώτη μπουνιά. Η πρώτη κλωτσιά. Όλα για πρώτη φορά. Και μετά το δεύτερο χαστούκι. Και μετά ξανά η κασέτα. Δεν θα συμβεί ξανά. Διαβεβαίωση λίγο πριν την επιβεβαίωση. Συνέβη ξανά. Η βία είναι κύκλος σφιχτός.

Κυκλώνει το θύμα με δύναμη. Από όλες τις πλευρές. Και πουλάει παραμύθι. Να μην τον συγχωρήσεις εκείνη την πρώτη φορά που θα ζητιανέψει την αγκαλιά σου. Να μην τον δεχτείς πίσω. Να τον αφήσεις πίσω σου. Κάθε πρώτη φορά σηματοδοτεί την αρχή μιας δεύτερης και μίας τρίτης και τελικά μιας ζωής υπό το καθεστώς του φόβου και του πόνου.

Εν μέσω καραντίνας τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν. Ο εγκλεισμός εξαγρίωσε τον θύτη και ελαχιστοποίησε τις επιλογές του θύματος να μιλήσει στους οικείους του εκ του σύνεγγυς.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία της Δήμητρας Μπάρλα και με τη συνεργασία ηθοποιών και επαγγελματιών του καλλιτεχνικού χώρου που βρίσκονται στην Αγγλία και την Ελλάδα, φτιάχτηκε ένα βίντεο για την ενδοοικογενειακή βία. Αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου και παροτρύνει όσους βιώνουν βία στις προσωπικές τους σχέσεις να μιλήσουν για αυτό που τους συμβαίνει.

«Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του Covid-19, οι άνθρωποι που δεν ζουν ασφαλείς στο σπίτι τους βρέθηκαν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Η παγκόσμια κοινότητα προσέφερε πρακτική και συναισθηματική συμπαράσταση. Στο πλαίσιο αυτό είχα την ιδέα για το βίντεο. Σκοπός μας είναι αφενός να απευθυνθούμε στους ανθρώπους που βιώνουν κακοποίηση και να τους προτρέψουμε να σπάσουν τη σιωπή τους, και αφετέρου να ευαισθητοποιήσουμε για τη συχνότητα της ενδοοικογενειακής βίας.

Προσπαθήσαμε το καστ να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αντιπροσωπευτικό δημογραφικά, δεδομένων των περιορισμών του εγκλεισμού λόγω πανδημίας και της πρωτοβουλιακής φύσης της παραγωγής. Το γύρισμα έγινε από απόσταση – κάθε ηθοποιός γύρισε ένα κομμάτι. Κάποιοι ηθοποιοί βρίσκονταν στο Λονδίνο και κάποιοι άλλοι στην Αθήνα. Όλοι οι συντελεστές, ηθοποιοί, μοντέρ και μουσικός, ήταν εξαιρετικά δοτικοί. Η συγκίνησή μας είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν βλέπουμε το πόσο άμεσα και ειλικρινά ανταποκρίνονται οι θεατές, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας τις δικές τους εμπειρίες με σχόλιά τους στα κοινωνικά δίκτυα» ανέφερε η Δήμητρα Μπάρλα στο Ladylike.

Δήμητρα Μπάρλα, Θωμάς Χατζής Δενδρινός, Ελένη Νζάνγκα, Constantin Symsiris, Σαμουήλ Ακίνολα, Fenia Gianni, Πάνος Μάστης, Δάφνη Αλεξάντερ, Αντριάννα Αθανασίου και Άρης Αθανασίου συμμετείχαν στην αφήγηση της ιστορίας.

Η Ελένη Νζάνγκα μάς αναφέρει: Κάνοντας το βίντεο αντιλήφθηκα το ποσό εύκολο μου ήταν να παρασταθώ συναισθηματικά κι ας μην έχω ζήσει η ίδια μια τέτοια κατάσταση. Η σκέψη και μόνο της κακοποίησης μιας ανθρώπινης ζωής σε όλες τις μορφές της τραυματίζει βαθιά. Μαζί με τα απαραίτητα όμως, το θάρρος, το συναίσθημα της αλληλεγγύης και την αγάπη συνέχισα.

Η συμμετοχή στο μήνυμα αυτό μου δίνει κουράγιο πως θα παρασυρθούν κι άλλοι από το κύμα. Με αφορμή το γεγονός της δολοφονίας του George Floyd που έγινε στην Αμερική θέλω να ευχηθώ μακάρι να μην ξαναμείνει ποτέ κανένας χωρίς φωνή και ανάσα. Κανένας ανυπεράσπιστος και με φόβο. Όσο έχουμε φωνή θα φωνάζουμε την αλήθεια και όσο έχουμε αδέρφια θα περπατάμε μαζί τους».

Μαζί. Καμία μόνη της. Ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις λέξεις νιώθεις αβοήθητη να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι μόνη σου. Καλά στο μυαλό σου να το βάλεις και να μιλήσεις. Φοβάσαι. Το ξέρω πως φοβάσαι. Μία απόφαση είναι. Μία απόφαση που θα σου δώσει τη ζωή σου πίσω.

Τα θύματα οικογενειακής βίας μπορούν να καλέσουν στη Γραμμή SOS 15900 ή την αστυνομία στο 100, όπου μπορούν να στείλουν και γραπτό μήνυμα.

Δεν σε αγαπάει, δεν σε νοιάζεται, δεν είναι ερωτευμένος, δεν είναι ο άνθρωπός σου. Η αγάπη, το νοιάξιμο, ο έρωτας δεν πονούν. Μίλα.

Exit mobile version