Επιστροφή στο γραφείο: 4 tips για να κάνεις πιο εύκολο το comeback, ειδικά αν δεν σου αρέσει η ιδέα
- 13 ΜΑΙ 2021
Η επιστροφή στο γραφείο (και άλλους χώρους εργασίας) είναι γεγονός για πολλούς ανθρώπους εκεί έξω. Η τηλεργασία συνεχίζεται αλλά τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται και αυτό θα σημάνει την επιστροφή αρκετών εργαζομένων.
Η αλήθεια είναι ότι οι εργασιακές συνθήκες δεν είναι οι ίδιες για όλους μας. Υπάρχουν εκείνοι που δεν δούλεψαν ούτε μία μέρα από το σπίτι, εκείνοι που εργάζονται αποκλειστικά από το σπίτι, και εκείνοι που θα επιστρέψουν σιγά σιγά. Αν ανήκεις στην τελευταία κατηγορία, αλλά δεν ανυπομονείς καθόλου να ξαναβρεθείς στο γραφείο, μην ανησυχείς καθόλου.
Σε περίπτωση που νιώθεις ότι είσαι μόνη σε αυτό, να σε ενημερώσω ότι ο Αμερικάνικος Οργανισμός Ψυχολογίας ανακάλυψε ότι το 49% των εργαζομένων δεν νιώθει και πολύ άνετα με το να επιστρέψει στο γραφείο. Και είναι απολύτως λογικό, αν σκεφτείς ότι έχουμε μάθει να δουλεύουμε στο σπίτι μας και να έχουμε τις λιγότερο δυνατές επικοινωνίες. Και φυσικά, παραμένει το άγχος για τον ιό, ειδικά μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί. Υπάρχουν όμως τρόποι να κάνουμε τη μετάβαση λίγο πιο εύκολη, σύμφωνα με την ψυχολόγο Sherry Benton.
Ενημερώσου για τα μέτρα προστασίας στο γραφείο
Αν χρειαστεί να επιστρέψεις στο γραφείο, αλλά φοβάσαι ότι δεν θα τηρούνται τα μέτρα, φρόντισε να ρωτήσεις για να μάθεις. Όσα περισσότερα γνωρίζεις, τόσο πιο ασφαλής και λιγότερο αγχωμένη νιώθεις. Αυτό που μας φοβίζει περισσότερο είναι το άγνωστο. Επιπλέον, μπορείς να μιλήσεις με τον ανώτερό σου, να εκφράσεις τις ανησυχίες σου και να βρείτε μία λύση από κοινού.
Βάλε όρια στη δουλειά
Μία πιθανή πηγή άγχους είναι το να συναντήσεις ανθρώπους με τους οποίους δυσκολεύεσαι να συνεργαστείς και να επικοινωνήσεις. Εφόσον οι άνθρωποι αλλάζουν δύσκολα, ξεκίνα από το πώς θα διαχειριστείς εσύ ένα πιθανό πρόβλημα. Μάθε να λες όχι, γιατί δεν έχεις δέκα χέρια. Βάλε όρια στις ώρες δουλειάς και στον φόρτο εργασίας που μπορείς να αναλάβεις.
Σκέψου τα αρνητικά της δουλειάς από το σπίτι
Εννοείται ότι είναι τέλειο να δουλεύεις χωρίς παπούτσια και μακιγιάζ. Να κάνεις διάλειμμα για διαλογισμό ή για να λουστείς και να μην έχεις φωνές πάνω από το κεφάλι σου. Μην ξεχνάς όμως και αυτά που μέχρι τώρα έβλεπες ως αρνητικά. Την κλεισούρα, την έλλειψη επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, το να δουλεύεις και να ξεκουράζεσαι στον ίδιο χώρο. Κάνε μία λίστα με τα αρνητικά και θα αποκτήσεις μεγαλύτερο κίνητρο.
Αποδέξου το ότι περνάς δύσκολα (ψυχολογικά μιλώντας)
Η πανδημία και η καραντίνα μάς έχει επηρεάσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να έχασες έναν δικό σου άνθρωπο από τον ιό και να είσαι ακόμα σε φάση πένθους. Ίσως να νιώθεις μαραζωμένη, όπως πρόσφατα ανακαλύψαμε, σύμφωνα με έρευνα. Όποια και αν είναι η ψυχολογική σου κατάσταση, μην νιώθεις άσχημα για αυτό. Αν μάς έμαθε κάτι αυτή η χρονιά, είναι ότι πρέπει να απενοχοποιήσουμε τη θλίψη, τον φόβο και τις ενοχές για όσα απολαμβάνουμε.