ROLE MODELS

Ericka Hart: Μια σπουδαία γυναίκα φωτογραφίζεται τόπλες μετά από διπλή μαστεκτομή για να σε διδάξει θάρρος και αποδοχή

Instagram Ericka Hart

Σεξολόγος, συγγραφέας, survivor, μοντέλο, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ericka Hart είναι μια καθαρόαιμη ακτιβίστρια, μια γενναία γυναίκα που έχει θέσει προσωπικό στοίχημα να βάλει το δικό της λιθαράκι σε ό,τι ορίζεται ως αποδοχή. Για κάποιους είναι η επιτομή της διαφορετικότητας.

Η μαστεκτομή και η γυμνή αλήθεια που διδάσκει

Η Ericka Hart νόσησε από καρκίνο του μαστού στην ηλικία των 28 ετών. Η διπλή μαστεκτομή που ήρθε ως συνέπεια, άφησε στο σώμα της 2 μεγάλες ουλές. Τότε ήταν που η νεαρή ακτιβίστρια με τις σημαντικές σπουδές στην Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα αποφάσισε πως η στάση της από ‘κει και πέρα οφείλει να είναι απολύτα συμβατή με τις πεποιθήσεις της, διδακτική και ουσιαστική ώστε να βγει κάτι καλό από την προσωπική της περιπέτεια. Η Αφροαμερικανίδα Hart, είναι δραστήριο μέλος της queer κοινότητας αφού δηλώνει non binary και η στάση ζωής της δεν υπαγορεύεται από κανένα τυπικό καλούπι. Από τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων αλλάζει ο κόσμος προς το καλύτερο.

Η Hart έχει λάβει μέρος σε καμπάνιες, έχει περπατήσει στην πασαρέλα χωρίς να κρύβει το στήθος της και αξιοποιεί τα social media ώστε να επικοινωνήσει πως η έμπρακτη αποδοχή προς οτιδήποτε θεωρείται ταμπού, είναι το ύψιστο φρόνημα της διαφορετικότητας. Κι η αγάπη προς τον εαυτό μας υπαγορεύει πρώτα και κύρια την τρυφερότητα προς κάθε ατέλεια. «Στους ανθρώπους αρέσει να με ρωτούν, πώς τα κατάφερες κι αγάπησες το σώμα σου; Αυτή η ερώτηση κρύβει αντιλήψεις χοντροφοβίας και διακρίσεις κατά των ανθρώπων με αναπηρία και ρατσισμό εναντίον των μαύρων. Θα ήταν καλύτερο να ρωτούσαν “πώς τολμάς να στέκεσαι γυμνή εκεί όπου ο καθένας μπορεί να σε δει, χωρίς να αισθάνεσαι ντροπή ή αμηχανία” ή πώς μπορείς να είσαι τόπλες, το σώμα σου να είναι όπως είναι και εσύ ΑΚΟΜΑ να μην μισείς τον εαυτό σου” ή “με κάνεις να νιώθω καλύτερα για το σώμα μου γιατί το δικό σου είναι τόσο γ******ο”» γράφει η ακτιβίστρια και συνεχίζει δηλώνοντας: «πιστεύω ότι η φράση “αγάπα το σώμα σου” είναι μία καπιταλιστική μπαρούφα του body positivity, χωρίς πολιτική χροιά».

 

Για την Ericka Hart πολλοί από τους τρόπους που η κυρίαρχη κουλτούρα χρησιμοποιεί ώστε να δώσει χώρο σ’ αυτό που λέμε ξανά και ξανά «διαφορετικότητα» είναι υποκριτικοί και κενοί αφού «η αγάπη δεν αρκεί για να γιατρέψει τόσα χρόνια των διακρίσεων λόγω σώματος, αναπηρίας και χρώματος, που προσωπικά έχω υποστεί και εξωτερικεύσει, ξεγυμνώνοντας τον εαυτό μου και φτάνοντας στην πηγή χωρίς να εγκλωβίζομαι μέσα όσα ένας λευκός άντρας έχει από μόνος του καθορίσει. Αυτό είναι πιο λειτουργικό προς την ίαση, από το ένα ξερό “αγάπησε το σώμα σου”. Και η αλήθεια είναι πως ωραία τα λέμε εμείς εκ του ασφαλούς, αλλά ακόμα πιο χρήσιμα είναι τα λόγια των ανθρώπων που βιώνουν τα ζητήματα αυτά στο πετσί τους.

Exit mobile version