Ερωφίλη Κόκκαλη: Η πρωτοποριακή συνεργασία με το Dove, η Πέμη Ζούνη και η προστασία των ΛΟΑΤΚΙ
- 13 ΜΑΙ 2021
H Eρωφίλη Κόκκαλη βρέθηκε καλεσμένη στο podcast Been There Done That της Μίνας Μπιράκου και μίλησε για τη συνεργασία της με το Dove και το έργο της στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
Η συνεργασία με το Dove και η φροντίδα του εαυτού
Η Ερωφίλη Κόκκαλη, μίλησε για το διαφημιστικό σποτ της Dove στο οποίο συμμετείχε. «Η αλήθεια είναι ότι δεν το σκέφτηκα πολύ αυτό το ναι. Ένας από τους λόγους που είπα «ναι» είναι γιατί οι καμπάνιες τους έχουν αυτή την πολύ ωραία εκδοχή της αληθινής γυναίκείας ομορφιάς και τις πεποιθήσεις που αξίζει να έχει κάθε γυναίκα φροντίζοντας τον εαυτό της».
Η Ερωφίλη Κόκκαλη τόνισε πως η συμμετοχή της στην διαφημιστική καμπάνια της Dove δούλεψε σαν ένα τεράστιο «wake up call» από την πανδημία που ζούμε. «Ήμασταν επτά γυναίκες, πλέναμε τα χέρια μας ευλαβικά όπως κάνουμε το τελευταίο χρόνο. Καθώς πλέναμε αμέριμνες τα χέρια μας δεχόμασταν ερωτήσεις. Ξαφνικά γίνεται μία παύση, έχεις ξεχάσει ότι είναι από κοντά μία κάμερα, το συνεργείο είναι σε απόλυτη σιωπή. Και βλέποντας αυτές τις λέξεις που επαναπροσδιορίζονται προκύπτει αυτό το ερώτημα. Ήταν σίγουρα wake up call το ότι βρεθήκαμε όλες μαζί και συμμετείχαμε σε κάτι από κοινού που είχε παρανομαστή τη φροντίδα και συγκεκριμένα την αυτοφροντίδα».
Ενώ αναφέρθηκε και στο τι σημαίνει φροντίδα για την ίδια, με αφορμή την καμπάνια του Dove. «Η φροντίδα του εαυτού είναι κάτι που σίγουρα έχει να κάνει με το δέρμα, υπάρχει μία φροντίδα που ξεκινάει από μέσα και με τα κατάλληλα εφόδια βγαίνει και προς τα έξω και εκεί έρχεται και το Dove. Για μένα φροντίδα είναι όλα αυτά που συζητάμε τώρα για δέρμα και ενυδάτωση. Αλλά φροντίδα είναι και αν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχες τα βράδια με την έννοια της γαλήνης».
Η Ερωφίλη είναι (μάλλον) η πρώτη trans γυναίκα που συμμετέχει σε διαφήμιση
Η Ερωφίλη Κόκκαλη αναφέρθηκε στο ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει τη πολύτιμη πρωτιά της, σαν την πρώτη trans γυναίκα που πήρε μέρος σε μία διαφήμιση, μίας τόσο μεγάλης εταιρίας όπως η Dove. «Δεν είχα καμία ιδέα, δεν το είχα σκεφτεί ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά. Μου ήρθε εκείνη την μέρα μαζί με το διαφημιστικό, έτοιμο «πακέτο», ότι σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό είσαι η πρώτη τρανς γυναίκα σε διαφημιστικό σποτ».
Η σχέση της Ερωφίλης Κόκκαλη με την Πέμη Ζούνη και τη συγγραφή
Η Ερωφίλη Κόκκαλη, μίλησε για την επαγγελματική της πορεία στον χώρο της υποκριτικής και την καλή της «νεράιδα». «Με ενδιαφέρει πολύ η συγγραφή. Έχω γράψει και ένα θεατρικό κείμενο το “Σκάσε και φίλα με” σε σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη. Η Πέμη ήταν δασκάλα μου στη σχολή και είχα τη μεγάλη τύχη να συνεργαστούμε τρεις φορές μετά. Είναι μία σχέση ζωής για μένα, είναι κάτι πολύ παραπάνω από δασκάλα μου και συνεργάτης μου. Αν μπορώ να πω ένα τίτλο χαριτωμένο, αλλά πολύ ουσιαστικό θα έλεγα ότι είναι η καλή μου νεράιδα».
Οι ιστορίες με την Λόλα Καραμπόλα στο TedX, στις 29 Μαΐου
Η ηθοποιός, μίλησε και για το επερχόμενο Project που πρόκειται να παρουσιάσει το Πολυτεχνείο της Αθήνας σε συνεργασία με το TedX, σε συνθήκη drive in cinema, όπου θα προβληθούν οι ιστορίες της Λόλας Καραμπόλας, όπως τις έγραψε. «Πολύ συνοπτικά, είναι queer ιστορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν την καθημερινή ζωή, μια επίσκεψη σε ένα κομμωτήριο, ένα μαγείρεμα στην κουζίνα όταν τσιγαρίζεις κρεμμυδάκι, έναν καφέ με μία φίλη, αλλά συνδυάζουν και την εσωτερική «καραμπόλα». Το «Λόλα Καραμπόλα» είναι μία ιδιότητα που προκύπτει από μία εμπειρία ζωής, σε μαθαίνουν πώς να επιβιώνεις μέσα από τις καραμπόλες».
Η δράση της στην «Θετική Φωνή» και το «Red Umbrella»
Η Ερωφίλη αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που τελεί στη «Θετική Φωνή», όπως και στο «Red Umbrella», και το οποίο επικεντρώνεται στην βοήθεια στην κοινότητά που ανήκει ως trans γυναίκα. «Η “θετική φωνή” είναι ο σύλλογος οροθετικών Ελλάδα. Ένα κέντρο πρόληψης και ενημέρωσης για το HIV, την ηπατίτιδας B, C και τα αφροδίσια νοσήματα, όπου εκεί κάνουμε δουλειά από την κοινότητα για την κοινότητα. Άρα ένας άνθρωπος που μπορεί να μην έχει τις απαραίτητες πληροφορίες για το τι είναι ο HIV, πώς μεταδίδεται, πως δεν μεταδίδεται και ενδεχομένως δεν θέλει να πάει σε κάποιο νοσοκομείο, όπου θα πρέπει να καταγραφεί το ΑΜΚΑ του ή δεν θέλει να πάει σε ένα χώρο όπου μπορεί να έχει μία ανησυχία για το κατά πόσο θα γίνει σεβαστή η σεξουαλική του ταυτότητα».
Η σημασία του ευρωπαϊκού προγράμματος Transcare Project
Η Ερωφίλη Κόκκαλη μίλησε και για την πρωτοβουλία του «Transcare project». «Είναι ένα πρόγραμμα που θα κρατήσει μέχρι το ’22. Είναι ευρωπαϊκό, περιλαμβάνει την «Θετική φωνή» και το red umbrella, το Orlando, την Colour Youth , το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Riddle up. Περιλαμβάνει την πρόσβασή τους σε οποιαδήποτε παροχή, είτε αυτό είναι ένα τηλεφώνημα για ραντεβού, είτε αυτό είναι μια επίσκεψη στα εφημερεύοντα, μέχρι το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί από τους επαγγελματίες υγείας, τους ανθρώπους που εργάζονται στις παροχές υγείας.»
Και συνέχισε, «Το πώς μπορεί να φτιαχτεί ένα πλαίσιο πιο συμπεριληπτικό έτσι ώστε τα trans άτομα να μην αποφεύγουν τις επισκέψεις. Δυστυχώς είναι μία κοινή αφήγηση και έχω την εμπειρία και την προσωπική και την κοινοτική, να μπορώ να πω ότι και στον τομέα της υγείας και της εργασίας και της παιδείας δέχονται διακρίσεις και αποκλεισμούς.». Τέλος αναφέρθηκε χαριτολογώντας στην αντίληψη που υπάρχει ότι όλα τα trans άτομα είναι από το ίδιο «καλούπι» και προορισμένα όλα, για τις ίδιες συγκεκριμένες δουλειές που έχουν επιβληθεί άτυπα από την δεκαετία του ’50. «Υπάρχει μία εντύπωση ότι μπορεί όλα τα τρανς ατόμα που βρίσκονται στη γη να είναι ένα μεγάλο σόι. Έχει σημασία να θυμόμαστε ότι υπάρχουν και ετερότητες. Πρέπει να σπάσει αυτό το καλούπι κάποια στιγμή».