WOMEN TODAY

Φίλες του Λόγου: Δύο νεαρές φιλόλογοι σε μαθαίνουν να μιλάς σωστά Ελληνικά μέσω Instagram

Files tou logou

Κόντρα στη- δίκαιη- πεποίθηση ότι η γρήγορη γραφή των social media και το γέννημα θρέμμα τους, τα greeklish, είναι ο λόγος που η ελληνική γλώσσα αργοπεθαίνει, δύο νεαρές φιλόλογοι, πήραν μια πρωτότυπη πρωτοβουλία. Οι Φίλες του Λόγου, τις οποίες ανακάλυψα τυχαία στο Instagram- και που έχουν και Facebook– είναι μια σοσιαλμιντιακή σελίδα- με fun posts γραμματικής και συντακτικού. Κι όχι μόνο. Το συγκεκριμένο account είναι γεμάτο γνώση.

 

Στην περίπτωση λοιπόν που θες να φρεσκάρεις τα Ελληνικά σου, ψάχνεις μια φράση στα Λατινικά για να κάνεις το κομμάτι σου, αναζητάς ποια είναι πχ τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, δεν ξέρεις πότε φεύγει το ένα λάμδα από το «αναβάλλω» ή δεν θυμάσαι ποια είναι η σωστή λέξη μεταξύ του «ανενημέρωτος» και «ανημέρωτος», οι Φίλες του Λόγου, Ηρω Σωμαθιανού και Ειρήνη Τσαπάκη, πρώην συμφοιτήτριες στη Φιλολογία του Πανεπιστημίου Κρήτης και νυν φιλόλογοι και partners κατά του crime των ελληνικών, σου προσφέρουν γνώση με scroll.

-Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε τις Φίλες του Λόγου; 

Ήταν μια εντελώς αυθόρμητη κίνηση. Ένα βράδυ που είχαμε συναντηθεί, απλώς το πρότεινε η μία στην άλλη και μέχρι το πρωί είχαμε ήδη ανοίξει τον λογαριασμό. Ουσιαστικά, μας ώθησε ο ενθουσιασμός κι η ανυπομονησία μας να ασχοληθούμε με τη φιλολογία. Όμως, στην πορεία, είδαμε ότι η σελίδα είχε πολλά περισσότερα οφέλη πέρα από αυτό. Τα κυριότερα είναι ότι η σελίδα αφενός λειτουργεί έμμεσα ως ένα μέσο προώθησης της δουλειάς μας, κι αφετέρου αποτελεί ένα κίνητρο για τη δημιουργία διδακτικού υλικού.

Φίλες του Λόγου Instagram/Files tou Logou

-Γιατί επιλέξατε τα social media;

Διαλέξαμε το Instagram και το Facebook καθώς είναι πλατφόρμες, στις οποίες μπορείς να αναδείξεις τη δουλειά σου εύκολα και γρήγορα,
προσεγγίζοντας ταυτόχρονα ευρύ κοινό. Επίσης, θεωρούμε ωραίο το να «πέσεις» σε μια δημοσίευση που μπορεί να σου μάθει κάτι, όταν απλά «σκρολάρεις».

«Ένα σχετικό θέμα που μας ανησυχεί είναι η απομάκρυνση των ανθρώπων από την ανάγνωση βιβλίων, και γενικότερα από τη λογοτεχνία».

-Οι Φίλες του Λόγου είναι μία σελίδα πολύ καλοδουλεμένη. Πόσο χρόνο σάς παίρνει να την ανανεώνετε;

Η αλήθεια είναι όσο περνάει ο καιρός, μειώνεται ο χρόνος γιατί εξοικειωνόμαστε με τις διαδικασίες. Ωστόσο, στην αρχή αφιερώναμε πολλή ώρα για να ολοκληρώσουμε μια δημοσίευση. Ευτυχώς, εκείνη η περίοδος χρονικά συνέπεσε με καραντίνα, άρα υπήρχε ελεύθερος χρόνος.

– Ποιο σύνηθες ορθογραφικό/ συντακτικό λάθος, σας ενοχλεί πιο πολύ;
Ηρώ Σωμαθιανού: Δε με ενοχλεί τόσο κάποιο ορθογραφικό ή συντακτικό λάθος, όσο η απουσία τονισμού στις λέξεις. Ο τόνος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της ελληνικής γλώσσας που δεν πρέπει να παραλείπεται.

Ειρήνη Τσαπάκη: Δεν μπορώ να πω ότι με ενοχλεί κάποιο συγκεκριμένο λάθος. Κάτι, όμως, που έχω συναντήσει πολλές φορές είναι η λανθασμένη χρήση των λέξεων «ότι κι «ό,τι». Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο νόημα μιας πρότασης και για αυτό καλό θα ήταν να το προσέχουμε.

– Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;
Αρχικά, ελπίζουμε να διατηρήσουμε τη σελίδα μας στα social media για πολύ καιρό ακόμα, καθώς είναι μια ασχολία που μας
ευχαριστεί. Αργότερα, θα θέλαμε να ανοίξουμε το δικό μας blog, καθώς θα μας παρέχει περισσότερες δυνατότητες.

«Η γλώσσα είναι ένα τόσο καλοφτιαγμένο σύστημα, που ακόμη κι ένα τόσο δα κόμμα έχει μεγάλη σημασία».

-Πιστεύετε πως οι νέες γενιές ξέρουν καλά Ελληνικά;

Με βάση τη σύγχρονη γλωσσολογία, η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διαρκώς αλλάζει. Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να
πούμε ότι η κάθε γενιά χρησιμοποιεί και τη δική της «διαφοροποιημένη μορφή» της γλώσσας. Επομένως, είναι δύσκολο να τοποθετηθούμε
απόλυτα σ΄ αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, ένα σχετικό θέμα που μας ανησυχεί είναι η απομάκρυνση των ανθρώπων από την ανάγνωση βιβλίων, και γενικότερα από τη λογοτεχνία. Γεγονός που μπορεί να έχει ως συνέπεια την αδυναμία στην έκφραση. Ο χρόνος που άλλοτε θα διαβάζαμε ένα βιβλίο (βάζουμε και τους εαυτούς μας μέσα), καταναλώνεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό πλέον στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και το διαδίκτυο. Κι ενώ το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει ένα τεράστιο εύρος κειμένων, ταυτόχρονα ευνοεί συχνά τη «βιαστική ανάγνωση», η οποία δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποδοτική για το μυαλό και την ανάπτυξη της έκφρασης. Οφείλουμε, λοιπόν, στον εαυτό μας να του δώσουμε την ευκαιρία και τον χρόνο να γνωρίσει και να αγαπήσει το βιβλίο.