Φυσιολογικός τοκετός: Μια απροσδόκητη έρευνα επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητά του για την υγεία του παιδιού, έναντι της καισαρικής
- 26 ΟΚΤ 2020
Ο τρόπος που μια γυναίκα επιλέγει να γεννήσει είναι απόλυτα προσωπική επιλογή της. Πρόκειται για μία απερίγραπτα ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή κάθε γυναίκας που αποφασίζει να βιώσει την εμπειρία της μητρότητας, κάνοντας ένα παιδί. Το σώμα της της ανήκει. Ωστόσο, με εξαίρεση όλες εκείνες τις ιατρικές ενδείξεις που επιβάλλουν να γίνει καισαρική τομή, ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο αρχικός στόχος σε κάθε εγκυμοσύνη. Στους λόγους που ο φυσιολογικός τοκετός υπερέχει της καισαρικής, έρχεται να προστεθεί ένας ακόμα, ο οποίος είναι πραγματικά σπουδαίος. Και μας αφορά άμεσα, από τη στιγμή που σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2017), οι καισαρικές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ετησίως, είναι διπλάσιες σε αριθμό απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη και πολλαπλάσιες από το αποδεκτό όριο του ίδιου του ΠΟΥ.
Τα «κακά» βακτήρια που κάνουν καλό
Όταν βγαίνει ένα μωρό από το σώμα της γυναίκας, πολλά ακόμα περίεργα πράγματα ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Το αμνιακό υγρό, ο πλακούντας, αλλά και μερικά υγρά, για τα οποία θεωρείται εξαιρετικά άβολα να μιλάς. Κι όμως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το The Economist, τα βρέφη που γεννιούνται με τη μέθοδο της καισαρικής τομής δεν έρχονται σε επαφή με τα βακτήρια που υπάρχουν στα κόπρανα της μητέρας τους κι αυτό είναι κακό. Γιατί τα βακτήρια αυτά, είναι πολύτιμα για την υγεία του παιδιού καθώς συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του.
Ο τρόπος που έγινε αυτή η διαπίστωση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το άρθρο, για χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών που είχαν γεννηθεί με καισαρική αφήνοντας στα πρόσωπά τους βακτήρια που συνέλεξαν από τον κόλπο της μητέρας τους. Ο τρόπος δεν ήταν ο κατεξοχήν φυσιολογικός, οπότε από τη διαδικασία παραλειπόταν η επαφή με τα κόπρανα της μητέρας και κατ’ επέκτασιν με τα συγκεκριμένα βακτήρια.
Ο φυσιολογικός τοκετός κερδίζει εκεί που η καισαρική χάνει
Ώσπου πολύ πρόσφατα, οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι επανεκκίνησαν τη μελέτη ταΐζοντας τα νεογέννητα με βακτήρια από το έντερο της μητέρας, με τη μορφή εμποτισμένου υγρού μέσα στο μητρικό γάλα. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά και το συμπέρασμα που προέκυψε για ακόμα μια φορά είναι πως τα βρέφη που γεννιούνται κολπικα και άρα περνούν μέσα από τον πυελογεννητικό σωλήνα της μητέρας τους, έρχονται σε επαφή με «καλά βακτήρια», τα οποία ενισχύουν την καλή τους υγεία για την υπόλοιπη ζωή τους.
Συγκεκριμένα η έκθεση των νεογνών στα συγκεκριμένα φορτία βακτηρίων θωρακίζει από διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος όπως είναι οι αλλεργίες και ο διαβήτης τύπου 1. Τα συγκεκριμένα συστατικά της χλωρίδας του εντέρου της μητέρας εμπλέκονται επίσης στην πέψη ορισμένων τροφίμων που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και κάπως έτσι οι γιατροί σχετίζουν τη μη επαφή των βρεφών με τα εν λόγω βακτήρια ακόμα και με την εμφάνιση παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή τους.