Fundamental: Από τους γάμους 9χρονων κοριτσιών στο Πακιστάν μέχρι τον συστημικό σεξισμό, ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ δρόμος
- 9 ΜΑΡ 2020
Το “Fundamental” είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ που ρίχνει φως στις ακραίες συνθήκες σεξισμού και πατριαρχίας σε 5 κοινωνίες του σύγχρονου κόσμου, μέσα από το πρίσμα των γυναικών που παλεύουν να τις ανατρέψουν.
Oι γυναίκες απαριθμούν περίπου το 1/2 του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε αντίθεση με τους άνδρες, η θέση τους στην κοινωνία είναι προβληματικά ανομοιογενής, ανησυχητικά ετερόκλιτη και κατά συνέπεια ασταθής. Τα βιώματα μιας παραδοσιακής γυναίκας στα βάθη της Ανατολής ελάχιστα ταυτίζονται με τη συνολική εμπειρία ζωής μιας σύγχρονης γυναίκας στη Δύση. Την ίδια στιγμή, και οι δύο είναι εκτεθειμμένες στην έμφυλη βία και τον σεξισμό.
Η πατριαρχία, είτε ως κατάλοιπο και είτε ως μοναδική πραγματικότητα υπάρχει και καθορίζει τις σκέψεις, τις αποφάσεις και τις τύχες τους. Το Fundamental, το νέο docuseries του You Tube Originals σε συνεργασία με την Global Fund For Women στρέφει την κάμερα σε κοινωνικές καταστάσεις αποπνικτικής ανισότητας και στις γυναίκες που επιχειρούν να ανατρέψουν τον συντηρητισμό, την καταπίεση και κατά βάση την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Η ιδέα, η δημιουργία και η πραγμάτωση αυτού του ντοκιμαντέρ ανήκει στη βραβευμένη Πακιστανή σκηνοθέτιδα και δημιουργό, Sharmeen Obaid- Chinoy. Η κινηματογραφίστρια από το Karachi είναι κάτοχος 7 βραβείων Emmy και 2 Oscar για ταινίες μικρού μήκους, τα οποία κέρδισε πριν κλείσει τα 37 της χρόνια.
Οι μικρές νύφες του Πακιστάν
Στο πρώτο επεισόδιο του Fundamental, το οποίο είναι διαθέσιμο στο Υou Tube, η κάμερα στρέφεται στον αγώνα της δικηγόρου, ακτιβίστριας Rukhshanda Naz, μιας γυναίκας η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στην ανατρόπη του σκληρού πατριαρχικού μοντέλου που επικρατεί στη χώρα της, το Πακιστάν. Εκεί όπου τα κορίτσια τα ετοιμάζουν για γάμο, πριν κλείσουν τα 9 τους χρόνια και σύμφωνα με τη UNICEF, ο αριθμός των ανήλικων νυφών αγγίζει το 1.909.000.
«Επικρατεί η κοινή ιδεολογία σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες έχουν θέση είτε στο σπίτι, είτε στον τάφο», αναφέρει η Naz και προσθέτει πως «Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ισλαμικής Ιδεολογίας το σώμα ενός κοριτσιού 9 ετών είναι επαρκώς υγιές για να παντρευτεί». Αλλά δεν είναι μόνο το Πακιστάν, σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου τα κορίτσια εξαναγκάζονται να ντυθούν νύφες πριν καν φτάσουν στην εφηβεία. Στην Ινδία το 47% των γυναικών έχουν παντρευτεί πριν κλείσουν τα 18 τους. «Όταν μία γυναίκα γεννιέται, το πρώτο της σπίτι είναι του πατέρα της. Όταν παντρευτεί, το σπίτι της είναι του άντρα της και τελικά όταν γεράσει, το σπίτι της ανήκει στον άνδρα της. Δεν έχει ποτέ δικό της σπίτι». Δεν της ανήκει τίποτα. Η ζωή της καθορίζεται από τους άλλους. Η τιμωρία για κάθε ανυπακοή είναι σκληρή.
Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του επεισοδίου που έχει τίτλο “Rights, not Roses” είναι η Zarmina, ένα 13χρονο κορίτσι που την ανάγκασαν να συρθεί σε γάμο μ’ έναν 28χρονο, ο οποίος την κακοποιούσε αφού στο δικό του μυαλό, το κορίτσι αυτό του ανήκε με κάθε τρόπο. «Κάποιες φορές με χτυπούσε μ’ ένα ξύλο. Η πλάτη και τα πόδια μου ήταν γεμάτα με μώλωπες. Δεν μου έδινε φαγητό για 7-8 μέρες». Μάλιστα σε μία πολύ έντονη σκηνή, το κορίτσι αντιμετωπίζει τη μητέρα του, η οποία εξηγεί πως δεν είχε άλλη επιλογή γιατί η οικογένειά της υπέφερε οικονομικά κι αυτός ο γάμος θα τους «λύτρωνε». Κι όμως, αυτά συμβαίνουν ακόμα στον κόσμο μας.