ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Γιατί δεν πρέπει να σχολιάζεις το βάρος του παιδιού σου

Το infokids.gr σε συνεργασία με το LadyLike.gr σας δίνει tips για εσάς και το παιδί σας.

Η παιδοψυχολόγος κ. Αλ. Καππάτου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους εμάς που ανησυχώντας για το σωματικό βάρος του παιδιού μας, συχνά προβαίνουμε σε σχόλια και παροτρύνσεις προς αυτό. Ακόμα και τα καλοπροαίρετα σχόλια σχετικά με το σωματικό βάρος παιδιού μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Cornell.

Οι ερευνητές δεν χώρισαν τα καλοπροαίρετα από τα κακοπροαίρετα σχόλια στην έρευνα, αλλά διαπίστωσαν ότι οποιουδήποτε είδους σχόλιο το οποίο θυμάται ένα κορίτσι να έχει ακούσει για το σώμα της, είχε ως αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο δείκτη μάζας και την κακή σχέση με το σώμα της ως ενήλικας, ακόμα κι αν δεν είχε παραπανίσια κιλά.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Eating & Weight Disorders, έρχεται να επιβεβαιώσει και παλαιότερες έρευνες, οι οποίες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες που είχαν κάνει δίαιτα σε μικρή ηλικία, ήταν πιο πιθανό να υποφέρει στο μέλλον από κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής ή παχυσαρκία. Αντίστοιχες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες που τις είχαν αποκαλέσει «χοντρές» ως παιδιά ήταν πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκες μεγαλώνοντας, ακόμα κι αν είχαν φυσιολογικό βάρος, όταν ήταν παιδιά.

Αν και οι έρευνες αυτές επικεντρώνονται στα κορίτσια και τις γυναίκες, υπάρχουν άλλες έρευνες που έχουν δείξει ότι ούτε οι άντρες έχουν ανοσία σε τέτοιου είδους σχόλια. Στην περίπτωση των αγοριών, όμως, δεν νιώθουν καλά με το σώμα τους αν δεν είναι ψηλά και μυώδη.

Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν τα σχόλια των γονέων για το βάρος των παιδιών τους. Αν και οι έρευνες αυτές δείχνουν μία απλή σχέση και δεν αποτελούν απόδειξη, είναι ξεκάθαρο ότι οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν σχολιάζουν το βάρος και το σώμα των παιδιών τους γιατί πολλές φορές, η ανησυχία των γονιών για την υγεία των παιδιών τους μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Εάν κάποιο ανησυχεί για την υγεία του παιδιού του το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να απευθυνθεί στον παιδίατρο ή σε έναν ειδικό, ο οποίος θα γνωρίζει καλύτερα πώς να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση. Γενικά, προσπαθήσετε να υιοθετήσετε ένα γενικότερο μοντέλο καλύτερης διατροφής ως οικογένεια και όχι να στοχοποιείτε ένα παιδί επειδή έχει παραπανίσια κιλά.

Διαβάστε ακόμα στο infokids.gr:

Αυτή είναι η στιγμή που το άγχος «χτυπάει κόκκινο» στα οικογενειακά ταξίδια

5 συμβουλές για οικονομικές καλοκαιρινές διακοπές με τα παιδιά

Exit mobile version